Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 631

Patio Cyclaam

$
0
0
Patio Cyclaam

Ja, de Patio Cyclaam is zeer geschikt voor op het terras, balkon en in de border

Patio Cyclamen zijn herfstbloeiers. Iedereen vindt ze mooi, maar toch krijgen nog ze te weinig aandacht. GroenRijk doet er deze week alles aan om dat te veranderen. Dat zijn de Patio Cyclamen namelijk absoluut waard. Het zijn prachtplanten. Heel bijzonder. De bloemvorm is subliem. De bloemen groeien kort nadat het blad verschijnt, direct uit de knol. Ze verschijnen bijna bedremmeld met gebogen kopjes aan iele steeltjes. Dat heeft iets vertederends. Ze kunnen bovendien heerlijk zoet geuren (naar honing).  Cyclamen hebben iets merkwaardigs. De platte knol is de eigenlijke plant. Daaruit groeien de bladeren, bloemen en wortels. In feite is het zelfs niet de knol die de levende plant vormt, maar de huid van de knol waarin de spruiten voor de wortels en bovengrondse bloemen en bladeren zitten. De knol zelf bestaat uit opgeslagen voedsel voor de plant. Daardoor kunnen cyclamen ook buiten de grond groeien en bloeien (als zogenaamde droogbloeiers).

Cyclamen zijn knolgewassen die volledig zijn aangepast aan de hete, droge zomers en koude winters die in de gebieden van herkomst heersen. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten uit een gebied dat loopt van Spanje en Marokko tot Griekenland en Turkije/Syrië. In die laatste twee gebieden komen de meeste soorten in het wild voor. De knollen gaan ’s zomers in rust. Ze groeien liefst wat beschaduwd onder struiken en bomen. Van fel zonlicht houden ze niet. Pas als het licht wat minder fel wordt, komen ze tot ontwikkeling. Bij de Patio Cyclamen is dat in de herfst.

Achterovergevouwen bloemblaadjes
Cyclamenbloemen staan geknikt aan de steeltjes boven het blad en hebben hun bloemblaadjes achterover naar boven omgevouwen, waardoor de stamper en meeldraden er onderaan uithangen en zich ontbloten voor bestuiving door bezoekende insecten. Die komen op de verrukkelijke, zachte, zoete nectargeur af. Ze bloeien meestal in pasteltinten: lila, roze, zalmroze en wit. De bloemen verschijnen boven vaak verrassend fraai, zilver getekend (gemarmerd) groen blad dat meer of minder duidelijk hartvormig is (het lijkt soms wel wat op klimopblad of is bijna rond). De verschillen stammen af van diverse soorten die door de kwekers met elkaar zijn gekruist.

Buiten of binnen – het kan allebei
Vanwege de fragiele schoonheid en de heerlijke, zoete honinggeur van cyclamen (ze geuren niet allemaal even sterk), is het heel leuk om te proberen de planten zo hoog te planten of in pot neer te zetten dat direct oog- en neuscontact mogelijk is. Dat geldt zeker voor de planten (doorsnee pot 10 cm) die GroenRijk nu aanbiedt. Je kunt ze namelijk heel goed in een leuke pot of bak planten. Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een aantrekkelijke, beschutte plek op je terras of balkon te zetten. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Zolang ze maar niet de hele dag in de volle zon staan.

Wat is een  Patio Cyclaam

  • Een midi-cyclaam die het ook in pot, mand en bak prima doet;
  • Die heel lang en aan één stuk doorbloeit van eind augustus tot de vorst invalt;
  • Met bloemen in prachtige pasteltinten;
  • Met mooi gemarmerd, fijn blad;
  • Een plant die maar heel weinig verzorging vraagt.

Eenvoudige verzorging
Van felle zon houdt je Patio Cyclaam dus niet, zet de pot of bak daarom in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder  het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. GroenRijk heeft passende sierpotten genoeg om uit te kiezen. Zorg dat de grond in de bak of pot niet uitdroogt, maar er mag ook na het gieten of een regenbui geen water in blijven staan. Er moet dus een drainagegat in de pot of bak zitten. Voor binnen is een pot met een losse onderschotel ideaal. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

TIP: Als je de knol van je Patio Cyclaam in de volle grond van je tuin plant (bijv. onder heesters) moet je hem ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 631


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>