Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 631

Pachira

$
0
0
Pachira

Ja, de Pachira staat graag op een warme, lichte plaats

De Pachira (Pachira aquatica) wordt ook wel Watercacao of Geldboom genoemd. Het is een ideale kamerplant die zondermeer tot de designplanten kan worden gerekend. Deze boom groeit in de tropische natuur van Zuid-Mexico tot Noord-Brazilië in waterrijke oerwoudgebieden waarin rivieren in de regentijd regelmatig tot buiten hun bedding opzwellen. Deze Pachira-soort wordt in de tropische natuur makkelijk 25 m hoog met een kleine kroon. De boom vormt in de tropen vaak plankwortels en heeft een gladde, grijsbruine bast. Pachira’s worden in alle tropische gebieden op Aarde als sierboom aangeplant. Vreemd genoeg blijkt de boom het dan ook in minder waterrijke streken prima te doen. Alleen in Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië wordt de boom ook als kamerplant aangeboden. In pot gekweekt blijft hij veel kleiner. Soms gaat het dan om planten die met 3-5 stuks bij elkaar zijn vervlochten.

Geldboom en Watercacao
De boom vormt mooie, lichtgroene, gedeelde en gerimpelde, handvormige bladeren met vijf deelbladen. In Oost-Azië wordt dit gezien als een gelukbrengende eigenschap. Hij zou welzijn en welvaart bevorderen in de omgeving waar hij staat. Dat heeft alles te maken met positieve, energetische (Feng Shui) eigenschappen. Vandaar dat deze Pachira-soort ook wel – heel wat minder spiritueel – Geldboom wordt genoemd. De naam Watercacao heeft een heel andere oorsprong. De boom kan in volwassen staat (niet als kamerplant) namelijk prachtig bloeien en vormt dan grote doosvruchten die wel 3 kg kunnen  wegen. Er in zitten vier tot zes grote, langwerpige, bruine zaden die als surrogaat voor cacaobonen worden gebruikt, maar door de inlandse bevolking in Zuid- en Midden-Amerika ook gekookt of geroosterd (zoals kastanjes bij ons) worden gegeten. De onrijpe vruchten worden er ook als medicijn en verdovingsmiddel toegepast. De boom bloeit in de tropen het hele jaar door en vormt ook het hele jaar door vruchten. De zaden drijven op water en kunnen kiemen als ze ergens aanspoelen. Uit de schors van de boom wordt een gele kleurstof gemaakt. Jong blad wordt wel (gekookt) als groente gegeten.

De Pachira als kamerplant
Het boompje valt op door zijn prachtige blad. De bladstelen kunnen wel 25 cm lang zijn en de deelbladen zelf worden ongeveer even lang. Door de bladeren maakt het boompje een elegante, vrij open indruk. De plant stelt weinig eisen. Hij groeit graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als de plant te veel direct zonlicht krijgt, kunnen er bruine vlekken op het blad ontstaan. Bij te weinig licht blijft het blad wat kleiner en heeft de plant de neiging naar het licht toe te groeien. Een punt om even bij stil te staan is de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Anders dan de naam Pachira aquatica zou doen vermoeden, valt die waterhoeveelheid best mee. Je kunt hem beter iets te droog dan te nat houden.  Bij te langdurige droogte kan het blad bruin worden. Hij heeft ook

een hekel aan voortdurend ‘natte voeten’. Giet daarom op de volgende manier: geef rijkelijk water, maar giet doorlekkend water dat onder uit de pot komt af. (Voor deze plant is een pot met losse onderschotel daarom het meest ideaal. Pachira’s vragen geen al te grote pot. Houd hem – ook als je hem wilt verpotten – in een pot van ongeveer dezelfde maat als waarin hij stond. GroenRijk biedt wat dat betreft keuze genoeg. Gebruik bij het verpotten gewone, universele potgrond.) Wacht vervolgens met een volgende gietbeurt tot de potgrond redelijk droog aanvoelt en geef dan pas opnieuw water. Bij wat lagere temperaturen zal de tijd tussen twee gietbeurten dan wat langer zijn. Gemiddeld komt het neer op eens per drie weken een flinke plens water. De temperatuur mag tussen 15 °C (nachttemperatuur) en 30 °C zijn. Beslist niet lager. Pachira’s hebben vooral in natte omstandigheden moeite met koude. Bij te lage temperaturen laat de plant zijn bladeren vallen. Een wat lagere luchtvochtigheid wordt wel redelijk goed verdragen, maar zet de plant niet dicht bij een verwarmingselement (een radiator bijvoorbeeld). ’s Winters heeft de plant – net zoals op een wat donkerder plek – wat minder water nodig. Als de plant te nat wordt gehouden, kan het blad vergelen en kan er in extreme gevallen zelfs wortelrot optreden. Overigens zal de plant het hele jaar door wel eens een blaadje laten vallen. Dat hoort zo bij tropische bomen.

Geef eens per maand een geringe hoeveelheid vloeibare plantenvoeding in het gietwater of steek een voedingsstaafje bij de wortels in de potgrond. Dan hoef je je een half jaar lang geen zorgen over de voeding te maken. ’s Winters geen plantenvoeding geven.

Snoeien en verpotten
Pachira’s kunnen vrij snel groeien. Wil je hem snoeien – dat kan heel goed – dan kan dat eigenlijk het hele jaar door. Hij vertakt heel mooi en behoudt een regelmatige vorm als je nieuwe uitgroei zo nu en dan wegknipt (de bovenste paar centimeters). Pachira’s worden zelfs wel als bonsai behandeld, dus ze verdragen veel. Oude, lelijk geworden blad kun je altijd wegknippen. De diktegroei van de stam verloopt het beste als je je boompje eerst een paar jaar lekker laat groeien en hem dan pas gaat snoeien. Zoals gezegd bloeit een Pachira niet als kamerplant.

TIP: Pas op voor kou als je je nieuw aangeschafte Pachira vervoert. Het is een tropische plant die uit een warme omgeving komt. Hij kan dan slecht tegen plotselinge kou. Dus vervoer hem dan alleen goed verpakt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 631

Trending Articles


Matong Wetsuit M1 maat S / M (dames model)


Te koop: Kerkhofweg 205, Overdinkel


Bebo Parket slechter dan slecht


Te koop: Westerbuorren 21, Boornbergum


Te koop: Vrenkeweg 26, Voerendaal


Afschrijving geld S.a.r.l. et Cie., S.C.A


Patina verwijderen


Aan weerszijden steken afkanten voor de armsgaten


handrem stellen (Iveco)


Grenspunt Vennevertloo (Vreden/Ratum-Winterswijk) anno 1550 in Welk Archief...



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>