Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 631

Areca palm

$
0
0
Areca palm

Dracaena marginata is helemaal van deze tijd! Ga maar na: hij stamt van het tropische vulkanische eiland Réunion, ver weg in de Indische Oceaan, een geweldig vakantie-eiland. De plant groeit langzaam tot meer dan 2 m en heeft een stoere oeruitstraling met zijn palmachtige stammen en de exotische pruiken bladeren daarbovenop. Een op en top designplant voor interieurs van techno tot retro en classico. Dracaena marginata vraagt bijna niets en geeft heel veel. Met zijn zwaardvormige bladeren haalt hij gevaarlijke stoffen uit de lucht in je huis. Het is een prima air-cleaner. Dat is al sinds 1973 bekend nadat dat was onderzocht door ruimtevaartorganisatie NASA in hun onderzoek naar planten die het leven in ruimtestations mogelijk moeten maken. Daar was Dracaena marginata er één van. Want deze plant weet niet alleen raad met vervuilde lucht, hij ademt ook veel zuurstof uit en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. En wat duurzaamheid betreft: hij kan heel oud worden, neemt je niets kwalijk als je hem een keer vergeet water te geven, hij houdt net zoals jij best van zonlicht, maar neemt ook met iets minder licht genoegen. Een fantastische probleemloze plant!

Dracaena marginata vertelt je wat hij wil

Deze plant groeit langzaam op wat donkerder plekken en dus sneller met lekker veel licht. Als hij naar zijn gevoel te donker staat, vertelt hij je dat doordat zijn bladeren lichter worden. Maar net zoals het voor jou niet goed is om urenlang in de volle zon te bakken (te veel UV-straling kan huidkanker veroorzaken) houdt je Dracaena daar ook niet van. Zet hem dus wel licht, maar niet in direct zonlicht. Als hij te lang te veel zon krijgt, kan het blad verschroeien. En net zoals jij graag doucht, vindt hij dat ook heerlijk. Besproei zijn bladeren daarom elke week een keer met lauwwarm water.

Waarom Dracaena marginata zo speciaal is

Om een heel eenvoudige reden: Dracaena marginata is een van de sterkste Dracaena-soorten. Hij overleeft ontzettend veel en verdraagt de gewone omstandigheden in huis probleemloos. Dracaena’s zijn nog niet definitief in één familie ondergebracht. Daarvoor is nog meer DNA-onderzoek nodig. Er zijn geleerden die ze bij de lelieachtigen indelen, anderen houden het op de aspergefamilie, sommigen vinden dat ze heel veel op Cordyline’s lijken, maar de meeste stemmen lijken naar een plekje in de agavenfamilie te gaan. We weten het dus nog niet precies. Ook dat is heel apart aan Dracaena’s. Draecaena marginata vormt rechte, kale stammen met bovenop een toef van soms wel 30 glanzende bladeren. Die zijn zo’n 40 cm lang, anderhalve cm breed en donkergroen met fijne rode randen. Heel mooi! Na verloop van tijd verdrogen oude bladeren geel, vallen af en laten een driehoekig litteken op de stam achter. Ondertussen worden er nieuwe bladeren gevormd. De planten kunnen ook vertakken tot een hele bos opgaande stengels. Een verhoute stam zoals bij een boom vormen ze niet. Dracaena’s lijken wat hun structuur betreft meer op palmbomen.

Er zijn ook cultivars van Dracaena marginata die soms wat bonter zijn, zoals ‘Tricolor’ waarbij de bladeren roze, roomkleurig en groen zijn gestreept.

Over de verdere verzorging kunnen we kort zijn

Die is namelijk heel makkelijk. Gemiddelde kamertemperaturen van 16-24 °C zijn prima. Laat ’s winters de temperatuur ook ’s nachts niet onder de 12 °C zakken. Geef wekelijks matig lauwwarm water. Te veel water is niet goed. Laat het water goed uit de pot uitdruipen. Zet hem daarom liefst in een sierpot met gat en een schotel eronder. Geef van het vroege voorjaar tot laat in de herfst – tijdens de groeiperiode van je Dracaena – maandelijks wat vloeibare mest in het gietwater. Een luchtvochtigheid van 40-60% is uitstekend. Neem het blad zo nu en dan met een natte spons af. Geen glansmiddel gebruiken, want dan kunnen de bladeren minder goed ademen. Ze glanzen al van zichzelf. Omdat je Dracaena heel lang bij je kan blijven, zul je hem ook om de paar jaar moeten verpotten. Doe dat dan in een iets grotere pot dan waarin hij stond en gebruik een gewoon potgrondmengsel voor kamerplanten. Doe een laagje fijn grind onder in de nieuwe pot zodat overtollig gietwater goed weg kan. GroenRijk heeft alle materialen die je nodig zou kunnen hebben, voor je in voorraad: potten, de juiste meststoffen, potgrond, hygrometers, gieters enz.

De naam Dracaena

In die naam herken je misschien het woord ‘draak’ en dat klopt. Dracaena komt van het Griekse drakaina, wat vrouwelijke draak of slang betekent. Dracaena’s worden ook wel drakenbomen genoemd, soms zelfs drakenbloedbomen. Die laatste naam danken ze aan één soort, Dracaena draco. Als een exemplaar van die soort wordt verwond, stroomt er wit sap uit dat aan de lucht oranjerood verkleurt: drakenbloed! De beroemdste ‘boom’ van die soort is ‘El Drago Milenario’ op Tenerife, een reusachtig, oeroud exemplaar.

TIP

Als je het nieuwe jaar met een geweldige nieuwe huisgenoot wilt beginnen, haal dan een Dracaena marginata in huis. Een vriend voor het leven!

In kort bestek

De drakenboom Dracaena marginata krijgt deze week bij GroenRijk terecht alle aandacht. Het is een fantastische, palmachtige plant die zich in onze livings helemaal lekker voelt, weinig vraagt en veel geeft (o.a. de lucht zuivert), prachtig, fijn, smal, groen, rood gerand blad heeft en heel makkelijk te verzorgen is. Een exotische designplant, ook voor jouw interieurstijl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 631


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>