Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all 631 articles
Browse latest View live

Hou jij ons binnen de perken?

$
0
0
Hou jij ons binnen de perken?

Ons binnen de perken houden? Dat lukt niet en dat wil je ook helemaal niet! Heerlijk weelderige borders die langs je paden golven. Of potten die lijken te overstromen. Daar word je blij van. Het begint allemaal met hoogwaardig perkgoed. Bij GroenRijk zijn we kritisch op onze inkoop en dat levert je alvast een goede start. Zelf heb je ook een vinger in de pap, regelmatig dode bloempjes verwijderen doet wonderen. Evenals geregeld een scheutje meststof. 

Ja perkplanten!

Perkplanten in de winkel geeft aan dat het tuinseizoen weer begonnen is. Nadat we de voorjaarsbollen vanachter de ruiten hebben bewonderd, kriebelt het weer om de tuin in te gaan. Juist nu de heesters en bomen nog niet vol in blad staan, zorgen perkplanten voor een snelle opfrisser. Er staat een bonte verzameling op je te wachten. Keuzestress zou op de loer kunnen liggen, ware het niet dat ze nu zo voordelig zijn dat kiezen niet eens nodig is.

Persoonlijke perkplanten mix

Lobelia, Petunia Surfinia (hangpetunia), Afrikaantjes, Begonia, vlijtig Liesje… Alle bekende en minder bekende perkplanten staan voor je uitgestald bij GroenRijk. Combineer je favoriete kleuren en let ook op de verschillende hoogtes. Wil je dat de ranken over de pot hangen of juist niet en wat levert in jouw ogen de mooiste mix van grote en kleinere bloemen? Op die manier componeer je een persoonlijk schilderij. Reken maar dat je (of je omgeving!) er vrolijk van wordt.

Tips voor prachtige perken:

  • Overdaad baat! Wees uitbundig qua combinaties.
  • Voeg om de week vloeibare voeding toe aan het gietwater.
  • Giet op de aarde, niet op blad of bloem.
  • Schaf je perkplanten al vroeg aan, dan heb je er tot ver in de herfst plezier van! 

Op naar GroenRijk!

Pasen (21 en 22 april 2019) en Moederdag (12 mei 2019) staan weer voor de deur en dan zijn perkplanten een uitstekend cadeau-idee. Ook voor jezelf! We hebben ook diverse schalen en hanging baskets kant en klaar voor je opgemaakt. Het is een ware kleurexplosie in je tuincentrum. Maak een kleurrijk plan, of kom op de bonnefooi. Mocht je – zo aan het begin van het nieuwe seizoen – specifieke tuinvragen hebben, aarzel niet en vraag het aan onze adviseurs. Dat maakt je tripje naar GroenRijk extra de moeite waard!


Bougainvillea, een explosie van kleur!

$
0
0
Bougainvillea, een explosie van kleur!

Bij de Bougainvillea moeten we het over de bloemetjes én de blaadjes hebben. Het zijn namelijk de papierachtige schutbladen die voor de kleurexplosie zorgen. Haar vlammende verschijning heeft dus weinig met de bloemen te maken. Die zijn zelfs zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn!

Betoverende plant: Bougainvillea

Kleur, kleur en nog eens kleur. Haal een Bougainvillea in huis en je waant je in tropische oorden. De Bougainvillea glabra en Bougainvillea spectabilis bloeien over het algemeen paars of rood. Witte en gele varianten komen in Nederland minder vaak voor, want die zijn wat kwetsbaarder. De flamboyante plant komt oorspronkelijk uit de subtropen en tropen van Zuid-Amerika. In de eerste helft van de 19e eeuw werd ze ingevoerd in Europa.

Bougainvillea wil een standplaats op de eerste rang

In Nederland is de Bougainvillea een kas-, serre- of kamerplant. Ze is niet winterhard. In een verplaatsbare kuip of pot stem je haar standplaats makkelijk af op de seizoenen. Bougainvillea’s willen regelmatig water en houden ook van een neveldouche. Ze kunnen wat meer voeding gebruiken dan de meeste planten. Vanaf juni kan je elke week bijmesten met kuipplantenmest.


Bougainvillea’s voorbereiden op het nieuwe seizoen

Na de winterrust kan je je Bougainvillea rond februari eventueel verpotten. Voorzie de pot onderin van potscherven of kleikorrels van GroenRijk. Daarmee zorg je voor een goede drainage. Je mag haar nu ook een snoeibeurtje geven. Dat zorgt voor een vollere plant die goed in model blijft. Bij stevige snoei zal ook het oude hout weer uitlopen. Hou de plant nog even binnen. Achter glas ontwikkelen zich sneller bloemen en de begeerlijke gekleurde schutbladen. Zorg steeds voor frisse lucht, maar voorkom tocht.

Vijf maanden genot van blad en bloei

Na februari loopt de plant weer uit en in mei/juni mag ze langzaam opschuiven richting een beschutte plek in de open lucht. Wanneer de zomer op haar hoogtepunt is, plaats je je vurig gekleurde Bougainvillea natuurlijk prominent in de volle zon. In het voor- en naseizoen is een verwarmde kas, serre of woonkamer de beste plek. Wees er zeker van dat je de plant voor de eerste nachtvorst binnenhaalt. Kies een lichte en vorstvrije overwinterplek van ca.
14 graden. Schrik er niet van als de Bougainvillea wat blad laat vallen. Dat komt weer goed. Let er wel op dat de kluit heel licht vochtig blijft. 

Wist je dat?

Bougainvillea dankt haar naam aan de Franse ontdekkingsreiziger Louis-Antoine de Bougainville (1729 - 1811). De plant werd aangetroffen tijdens een expeditie waarover hij de leiding had.

Gazania, een zonaanbidster!

$
0
0
Gazania, een zonaanbidster!

Middaggoud, ofwel Gazania, komt uit Zuid-Afrika. De plant is dan ook een flink portie zon gewend. Bij mooi weer opent de Gazania haar bladen voluit. De aller vroegste Gazania’s bloeien hier eind april, zo rond Koningsdag. De bloemenpracht van oranje-rode tinten is dan een vorstelijke verschijning!

Gazania: gul met zon, zuinig met water

Kies voor je Gazania een plek in de volle zon. Dan openen de prachtige bloemen zich volledig. ’s Nachts en met bewolkt weer kruipt ze eventjes in haar schulp om met zon weer te ‘shinen’. Vorst kan deze plant niet goed verdragen, dus gun haar in het vroege voorjaar een beetje beschutting tegen koude wind. Gazania’s kunnen toe met een weinig water. Ze hebben zelfs een hekel aan een voetenbad. Let er dus op dat giet- of regenwater goed weg kan lopen.

Middaggoud, rijke schakering aan warme kleuren

Gazania’s worden zo’n 15 tot 25 centimeter hoog. De bloemen bereiken een doorsnede van wel 7 tot 10 centimeter. Bekend zijn de varianten met warme kleuren, zoals oranje en roodbruin. Maar er zijn ook prachtige witte, paarse en groene soorten. Het grijsgroene blad is vrij stug, dat is meteen ook een teken dat ze goed tegen droogte kunnen. In Nederland is de plant eenjarig, want ze is niet winterhard. Met de Gazania’s van GroenRijk kun je het nieuwe seizoen starten met stevige nieuwe planten.

Lang zal ze leven: rek de bloei van de Gazania

Gazania’s houden van goed ‘eten’. Vloeibare mest elke drie à vier weken doet wonderen voor de aanmaak van nieuwe knoppen. Dat geldt zowel voor Gazania’s in potten als in borders. Ook het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt voor meer bloemen en verlengt de bloeitijd. In een mooie zomer kunnen Gazania’s tot en met september bloeien. Als bonus op al die mooie bloemen krijg je bovendien vlinders en bijen op bezoek!

Drie Gazania weetjes:

  • Gazania heet in het Nederlands Middaggoud, ze komt uit de familie van Asteraceae.
  • Vier bloeiverlengers zijn: vloeibare mest, uitgebloeide bloemen verwijderen, een zonnige standplaats en droge voeten.
  • Uitdaging voor planten pro’s: probeer je Gazania op een vorstvrije plek over te houden tot volgende jaar. 

Wil je iets nieuws onder de (warme) zon? Kies voor een Gazania!

Geurende Blikvangers: tuinplanten van de maand mei

$
0
0
Geurende Blikvangers: tuinplanten van de maand mei

Het verhaal achter de geurige blikvangers

Brem (Cytisus), sering (Syringa), wisselbloem (Lantana), tuinroos (Rosa) en Mexicaanse oranjebloesem (Choisya) hebben niet alleen prachtige bloemen, maar brengen stuk voor stuk met hun bijzondere geur extra beleving in een tuin of op een terras. Alle vijf zijn het houtige gewassen die makkelijk te verzorgen zijn en zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen kunnen worden toegepast. De geuren en kleuren trekken hommels, bijen en vlinders aan, zodat de Geurende Blikvangers ook op die manier leven in de brouwerij brengen én bijdragen aan een gezonde biotoop in hun omgeving.

Herkomst

De Geurende Blikvangers verspreiden elk op hun eigen plek hun heerlijke aroma. Waar Mexicaanse oranjebloesem inheems is, verklaart de naam al. Wisselbloem groeit in tropisch Zuid-Amerika, sering is afkomstig uit Zuidoost-Europa. Roos heeft zich vanuit Azië verspreid.

Keuze assortiment

Brem komt vooral voor in geel, oranje, rood en wit, zowel in struikvorm als op stam. De geur is lichtzoet. Sering is verkrijgbaar in een hoog model als de S. vulgaris (hoge sering) in wit, lila, roze en paars. Een andere optie is de S. meyeri 'Palibin' (dwergsering), met vooral lila en roze bloemen. Sering ruikt schoon en fris. Wisselbloem dankt haar naam aan het feit dat de bloem tijdens de bloei vaak van kleur veranderd. De bloemen zijn een soort toverballen in roze en geel, geel, oranje rood of lila en geel, de geur is kruidig en warm. Roos wordt aangeboden als struik, bodembedekker, klimmer, lei- of stamroos in bijna alle kleuren. Wie op zachte, zoete rozengeur uit is, checkt even de cultivar: niet elke roos geurt. Mexicaanse oranjebloesem is een struik met felgroen blad en witte bloemen die er als sterren tegen afsteken. Het blad ruikt citrusachtig, de bloemen hebben een zoete geur.

Verzorgingstips

  • De Geurende Blikvangers staan graag zonnig in voedzame grond die water goed afvoert.
  • Om te kunnen groeien, bloeien en geuren hebben al deze heesters regelmatig water nodig. Laat de kluit liever niet uitdrogen.
  • Eens per maand wat plantenvoeding bevordert de bloei.
  • Dode bloemen kunnen worden weggehaald.
  • Om de vorm compact te houden kunnen de Geurende Blikvangers worden gesnoeid. Sering en brem worden na de bloei in juni gesnoeid, de andere drie na de winter in maart of april.
  • De enige niet winterharde van de vijf is wisselbloem: die overwintert het liefst vorstvrij en kan in april weer naar buiten.

Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

$
0
0
Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

Het verhaal van Badkamerplanten 

Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, precies de omstandigheden in een badkamer. En ze passen prima in de woontrend waarin die ruimte meer is dan een plek om haastig in en uit te hollen en een ruimte wordt om van te genieten voor een goed begin of een ontspannen einde van de dag. De Badkamerplanten zijn speciaal geselecteerd om samen te kunnen worden neergezet, voor optimaal effect. 

Herkomst 

Tillandsia komt uit Midden- en Zuid-Amerika, lepelplant (Spathiphyllum) uit de jungle van Brazilië, Zuid-Amerika en Azië, Ficus pumila klimt en slingert in het verre oosten, Adiantum groeit vooral in China. Wat ze gemeen hebben, is dat ze groeien in een omgeving die lijkt op dat van een tropisch regenwoud. En dat lijkt weer veel op de badkamer na de ochtendspits. Het vocht en de damp die dan achterblijft, biedt ideale omstandigheden voor deze planten. 

Keuze assortiment Badkamerplanten

Tillandsia voor in de badkamer is bij voorkeur de epifytische groeiende T. usneoides (Spaans mos of baard van mozes). Tillandsia komt ook veel voor als kleine rozetjes in verschillende vormen en maten. Ook dit zijn typische epifyten.T. xerographica (grote grijze rozet) of ionantha (kleine rode rozetjes) zijn daar voorbeelden van. De bloeiende T. cyanea (roze met blauw) of T. flabellata (rood) zijn ook zeer geschikt en brengen tevens kleur aan in de badkamer. Spathiphyllum komt voor in veel verschillende cultivars, van hele kleine planten met kleine witte bloeiwijze tot bijna manshoge planten met grote 'lepels'. Er zijn groenbladig en bontbladige variëteiten. Steeds vaker zien we dat de bloeiwijze ook gekleurd wordt. Adiantum komt voor in een aantal soorten, variërend van groenbladige tot bronskleurige cultivars. Ficus pumila komt zowel als hangplant als klimplant voor in groenbladige en wit- of geelbonte cultivars. De jonge planten hebben kleine bladeren, naarmate ze ouder worden kunnen de bladeren groter worden.

Waar let u op bij inkoop van Badkamerplanten? 

  • Afhankelijk van de soort speelt aantal bloemen, hoogte, lengte, ranken of de dikte van de plant een rol in de selectie. 
  • Belangrijk is om bij de epifytische soorten (zonder pot aangeboden) te checken of de planten voldoende vers zijn en dus niet ingedroogd worden aangeboden. 
  • Bij de andere planten moet de potkluit voldoende vochtig zijn, anders hangen ze ofwel slap (Spathiphyllum) ofwel het blad is verdroogd (Adiantum of Ficus pumila).

Verzorgingstips 

  • Alle badkamerplanten kunnen toe met niet al teveel licht. Is er geen badkamerraam, dan komen ze met kunstlicht een eind. 
  • Stoom, nevel, dompelbad – ze vinden het allemaal heerlijk. 
  • Elke twee weken een beetje voeding. Bij Tillandsia kun je dat per plantenspuit geven.
  • Worden de modellen iets te wild, dan kun je ze gewoon bij knippen. 

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

$
0
0
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Mandevilla Sundaville, Chileense Jasmijn of Dipladenia. De Sundaville planten die je bij GroenRijk vindt zijn ontstaan door veredeling. Ze zijn dus beter afgestemd op Hollandse omstandigheden. Vanaf de vroege zomer tot in de late herfst zul je versteld staan van de prachtige witte, intens roze en fel rode trompetvormige bloemen die ze produceren. Het glanzende ovale diepgroene blad maakt het plaatje compleet.

Sundaville, van oerwoud tot kuipplant  

Het is niet zo vreemd dat de Sundaville zich lekker voelt in de warmte. Van oorsprong komt ze uit het oerwoud van Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat er in een oerwoud vooral gefilterde zon is, is een luwe half-zon plek het meest passend. Sproei geregeld. Een lichtvochtige omgeving benadert haar herkomst het meest. Zorg dat water goed kan weglopen.

Geleidelijk laten wennen

Sundaville is een terras- en balkonplant die je het beste in een flinke pot of kuip zet. Zo kan je haar makkelijk verplaatsen. Als je haar geleidelijk laat wennen aan temperatuurverschillen blijft ze uitstekend in haar hum. Dat laat ze zien door de vele bloemen en ranken die ze aanmaakt. In het oerwoud kunnen Sundaville struiken wel 4 tot 5 meter hoog worden. In pot gelukkig niet. Waar zou je haar kunnen laten tijdens het overwinteren?

Zo kun je je Sundaville overhouden

Wie wat bewaart heeft wat… Een Sundaville is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende. In het voorjaar, als je nieuw leven ontdekt, geef je meer water. Voeg richting de zomer elke twee weken terras- of kuipplantenmest toe. Is de plant toe aan een grotere kuip? Doe dat dan ook in het voorjaar. Verse potgrond erbij en je Sundaville is zomerklaar. Precies die Sundaville planten staan ook voor je klaar bij GroenRijk!

Tip!

Heb je geen plek om de Sundaville te laten klimmen? Laat hem dan hangen. Ruimte is het belangrijkst!

Ken je mijn bloei-beter tips?

$
0
0
Ken je mijn bloei-beter tips?

Zo bloeit jouw Portulaca als een boeket!

Portulaca is een prachtige plant met minimaal onderhoud. Je haalt er het maximale uit met deze eenvoudige bloei-betertips. Dan geniet jij van mei tot september van een explosie van bloemen!

Tip 1 - Afkomst verloochent zich niet: Portulak wil warmte
Portulak (Portulaca, Portulacum, Postelein) planten komen uit Zuid-Amerika. Door veredeling zijn de exemplaren bij GroenRijk prima opgewassen tegen ons klimaat, maar het blijven warmte en licht liefhebbers. Zet de schaal dus pal in de zon.

Tip 2 - Prima plek: Portulaca on-the-rocks
Heb je een rotstuin? Dan kun je je Protulaca daar prima in planten. De nieuwe stengels kunnen mooi over de stenen hangen. Op aarde zouden ze snel papperig raken.

Tip 3 - Portulaca wil niet in bad
Kies je voor een eigen schaal, neem er dan een waaruit het water goed kan weglopen. Meng wat zand door de potgrond zodat het water makkelijk wegstroomt.

Tip 4 - Dorre bloemen? Portulaca opschonen
Pluk geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Een klein klusje en een prima excuus om zelf ook even in het zonnetje te staan. Je plant zal aan de lopende band nieuwe bloempjes produceren!

Tip 5 – Portulaca, stevige eter en matige drinker
Quick-win: Hou de voeding in de schaal op peil met plantenvoeding. Voeg tweewekelijks vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten toe aan je gietwater, of kies voor mestkorrels die geleidelijk voeding afgeven.

Tip 6 – Ondiepe schaal? Meer water
Hierboven schreven we al dat Portulaca niet in bad wil zitten. Maar hou er wel rekening mee dat planten in een schaal sneller uitdrogen.

Tip 7 – Hou bloem en blad droog
Giet het water op de aarde en niet op de Portulaca of op haar bloemen. De stengels zijn broos en verslappen als water er te lang op ligt.

Tip 8 – Geniet van de lieflijke geur
Geen bloeitip, maar wel een lekker weetje. Zet je schaal met Portulaca’s op neushoogte. De zachte geur zorgt voor een extra zomers tintje.

Tip 9 - Meer Portulaca is beter
Wil je volgend jaar weer Portulaca je tuin? Bewaar de zaden en zaai ze in het vroege voorjaar in je vensterbank. Kies daarvoor de zaai- en stekgrond van GroenRijk. Natuurlijk staan er volgend jaar bij ons ook weer nieuwe sterke planten voor je klaar.

Tip 10 – Maak je verzameling compleet: wel 40 soorten  
Of je álle soorten Portulak/Portulaca/Portulacum/Postelein kunt bemachtigen is de vraag. Maar met de collectie bij GroenRijk kun je een leuk begin maken!

Begonia Waterfall, bedelft je met bloemen!

$
0
0
Begonia Waterfall, bedelft je met bloemen!

De Nederlandse naam voor Begonia is Scheefblad. De blaadjes zitten namelijk niet recht op de stengel. Juist leuk toch zo’n dwarse dame? Bij Begonia Waterfall wijzen de puntige blaadjes naar beneden en de felgekleurde bloemen lijken daar haast als wildwaterkano’s af te roetsjen. Heb je zo’n mooie Begonia al in huis? Of tuin?

Begonia Waterfall, binnen- én buitenplant

Als kamerplant ken je de Begonia vast wel. Helemaal hip zijn bijvoorbeeld Begonia Maculata’s, met hun polkadots op het blad. Minder bekend is dat de meeste Begonia’s prima floreren in je tuin of op je balkon. Ga je voor een bloemenzee dan is Begonia Waterfall de beste keuze. Bij deze Begonia kan je rekenen op een permanente stroom schitterende klokvormige bloemen. Ze zijn er in wit, oranje, rood of schakeringen daarvan, met het kenmerkende gele hart van de traditionele Begonia.

Tropische roots, dus veel licht

De Begonia (familienaam Begoniaceae) is genoemd naar Michel Bégon, een Franse kruidkundige. Hij was gouverneur van St. Domingo (Haïti). Dit is een van de streken waar Begonia’s oorspronkelijk vandaan komen. Wereldwijd zijn er in de (sub)tropische delen van Amerika, Afrika en Azië meer dan 1000 Begonia-soorten bekend. Daar groeien ze onder woudreuzen die voor schaduw en beschutting zorgen. Een plekje met wat zon is dus fijn, maar niet absoluut noodzakelijk. Wel komt licht een extra uitbundige groei ten goede.

Waterfall en watergift

De naam Waterfall slaat niet op de hoeveelheid water die je moet geven. De glanzende, ietwat vettige blaadjes kunnen veel water opslaan (dat hebben ze in de tropen geleerd). Tijdelijke droogte is dus geen probleem. Natuurlijk hóéf je ze niet spartaans groot te brengen. Giet regelmatig en zorg dat overtollig water kan weglopen. Begonia’s zijn dol op voedzame (pot)grond. Geregeld voeding toevoegen aan het gietwater geeft gegarandeerd meer bloemen. Staan ze buiten? Dan kan je ook kiezen voor mestkorrels. Een zomers regenbuitje zorgt dat deze geleidelijk voeding afgeven.

Waterfall weetjes:

  • Deze Begonia’s zijn zelfschonend. Je hoeft uitgebloeide bloemen dus niet te verwijderen.
  • Begonia Waterfall kan binnen én buiten.
  • Zoek je een plant die lang bloeit? Kies voor een Begonia Waterfall!
  • Wil je meer bloem dan blad? Bemest je Begonia elke 2 à 3 weken.

Wie verdient een pot vol schoonheid?

$
0
0
Wie verdient een pot vol schoonheid?

Als er iemand een bloemetje verdient deze week is het natuurlijk vader. Maar waarom zou je niet meteen een hortensia’s voor jezelf meenemen? Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven hortensia’s goed op kracht. De exemplaren – die deze week in de aanbieding zijn – doen het op elke plek. Je kunt ze zelfs in de volle zon zetten (tot 25 graden). Hou dan extra goed het vochtpeil in de gaten.

Hydrangea macrophylla: extra mooie grote bloemen

Bij GroenRijk tref je een zeer sterke variant aan van de Hydrangea macrophylla. Deze Boerenhortensia geeft een zee van volle en zeer grote bloemen. Groeigeluk verzekerd als je twee simpele tips toepast:

  1. Water, water en nog eens water (dat goed weg kan lopen).
  2. Geregeld meststof toevoegen, volgens de aanwijzing op de verpakking.

Elk jaar meer Hortensia

Het klinkt raar, maar voor een rijke en krachtige Hortensia moet je er vooral de snoeischaar inzetten. Doe dat in het voorjaar. In het najaar kun je eventueel wel uitgebloeide bloemen wegknippen. Veel mensen vinden de plant echter minstens zo mooi als ze zich in herfstkleuren tooit. Zij laten de bloemen gewoon zitten tot het voorjaar. Intuïtief doen ze daarmee het beste. De bloemen bieden zowel de plant als insecten bescherming tegen winterkou.

Water is weelde bij Hortensia’s

Hydrangea zijn dorstige planten (hydra = water). Niet vreemd als je ziet hoeveel bloemen ze een zomerlang voor je produceren. Een of twee keer per week een dompelbad is het schoonheidsgeheim voor Hortensia’s in pot of schaal. Ga je op vakantie of heb je gewoon wat minder tijd om ze in de gaten te houden? Zet je Hydrangea macrophylla dan in de volle grond in de halfschaduw. Dat scheelt een slok op een borrel!

Kortom: Voor mooie Hortensia’s hoef je geen kenner te zijn. Het is gieten en genieten!

Kamperfoelie: tuinplant van de maand juni

$
0
0
Kamperfoelie: tuinplant van de maand juni

Het verhaal achter kamperfoelie: Klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) is er zo een. De plant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak. Mét het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp. De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral 's avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving. 

Herkomst 

Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo'n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen. De plant is al eeuwen bekend bij mensen, de stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd reeds gebruikt om touwen mee te maken.  

Keuze assortiment 

Kamperfoeliebloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten zoals roodoranje en paarsgeel voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken, check dus even wat het beste past bij de standplaats. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer bloemen. 
  • Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het zaak even na te denken over zijn buren en of een verticaal groen tapijt gewenst is of er juist een beetje lucht in de tuin moet blijven. In dat laatste geval kan kamperfoelie het beste wat meer ruimte op zijn standplaats krijgen. 
  • De grond mag een beetje vochtig zijn. Mooie stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Een lage struik ervoor planten, biedt ook wat schaduw op de wortels. 
  • In de groeiperiode van maart tot mei eens per maand wat gedroogde koemest geven, houdt de bloei op gang. 
  • Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit.

Woonplant Juni: Het verhaal van Zonnebloem

$
0
0
Woonplant Juni: Het verhaal van Zonnebloem

Zonnebloem (Helianthus) wordt niet zo hoog als de tuinvariant, maar biedt wel die unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem met daaronder mooi donkergroen blad. Perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, een werkkamer of willekeurig welke ruimte wel een vleugje zomer kan gebruiken. Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen. 

Herkomst 

Zonnebloem komt uit Noord- en Zuid-Amerika, maar gedijt ook uitstekend in Europa en andere gematigde klimaatstreken. Het is een eenjarig gewas met enorme groeikracht, vanuit een zonnebloemzaadje groeit in enkele maanden een prachtige gele zonnebloem.

Keuze assortiment Zonnebloem 

Zonnebloem is vooral bekend als tuinplant: één hoge stengel met daarop één enorme bloem. Het aanbod op pot is compacter en wordt zo veredeld dat er geen stuifmeel vrijkomt. Hierdoor blijft het hart mooi donker en vormt het een fraai contrast met de gele bloemblaadjes. De zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde, gele lintbloemen met een donker hart, worden het meest aangevoerd als snijbloem en als potplant. Maar er zijn ook pot-zonnebloemen met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Mooie cultivarnamen als Sunsation of Funshine zijn dan ook toepasselijk gekozen. 

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Zonnebloem – de naam zegt het al – houdt van zon en kan veel licht hebben. 
  • De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. 
  • Verwelkte bloemen kunnen worden weggehaald, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte. 

Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er in. 

Ken je mijn bloei-beter tips?

$
0
0
Ken je mijn bloei-beter tips?

Zo bloeit jouw Portulaca als een boeket!

Portulaca is een prachtige plant met minimaal onderhoud. Je haalt er het maximale uit met deze eenvoudige bloei-betertips. Dan geniet jij van mei tot september van een explosie van bloemen!

Tip 1 - Afkomst verloochent zich niet: Portulak wil warmte
Portulak (Portulaca, Portulacum, Postelein) planten komen uit Zuid-Amerika. Door veredeling zijn de exemplaren bij GroenRijk prima opgewassen tegen ons klimaat, maar het blijven warmte en licht liefhebbers. Zet de schaal dus pal in de zon.

Tip 2 - Prima plek: Portulaca on-the-rocks
Heb je een rotstuin? Dan kun je je Protulaca daar prima in planten. De nieuwe stengels kunnen mooi over de stenen hangen. Op aarde zouden ze snel papperig raken.

Tip 3 - Portulaca wil niet in bad
Kies je voor een eigen schaal, neem er dan een waaruit het water goed kan weglopen. Meng wat zand door de potgrond zodat het water makkelijk wegstroomt.

Tip 4 - Dorre bloemen? Portulaca opschonen
Pluk geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Een klein klusje en een prima excuus om zelf ook even in het zonnetje te staan. Je plant zal aan de lopende band nieuwe bloempjes produceren!

Tip 5 – Portulaca, stevige eter en matige drinker
Quick-win: Hou de voeding in de schaal op peil met plantenvoeding. Voeg tweewekelijks vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten toe aan je gietwater, of kies voor mestkorrels die geleidelijk voeding afgeven.

Tip 6 – Ondiepe schaal? Meer water
Hierboven schreven we al dat Portulaca niet in bad wil zitten. Maar hou er wel rekening mee dat planten in een schaal sneller uitdrogen.

Tip 7 – Hou bloem en blad droog
Giet het water op de aarde en niet op de Portulaca of op haar bloemen. De stengels zijn broos en verslappen als water er te lang op ligt.

Tip 8 – Geniet van de lieflijke geur
Geen bloeitip, maar wel een lekker weetje. Zet je schaal met Portulaca’s op neushoogte. De zachte geur zorgt voor een extra zomers tintje.

Tip 9 - Meer Portulaca is beter
Wil je volgend jaar weer Portulaca je tuin? Bewaar de zaden en zaai ze in het vroege voorjaar in je vensterbank. Kies daarvoor de zaai- en stekgrond van GroenRijk. Natuurlijk staan er volgend jaar bij ons ook weer nieuwe sterke planten voor je klaar.

Tip 10 – Maak je verzameling compleet: wel 40 soorten  
Of je álle soorten Portulak/Portulaca/Portulacum/Postelein kunt bemachtigen is de vraag. Maar met de collectie bij GroenRijk kun je een leuk begin maken!

Wie verdient een pot vol schoonheid?

$
0
0
Wie verdient een pot vol schoonheid?

Wie verdient een pot vol schoonheid?

Als er iemand een bloemetje verdient deze week is het natuurlijk vader. Maar waarom zou je niet meteen een hortensia’s voor jezelf meenemen? Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven hortensia’s goed op kracht. De exemplaren – die deze week in de aanbieding zijn – doen het op elke plek. Je kunt ze zelfs in de volle zon zetten (tot 25 graden). Hou dan extra goed het vochtpeil in de gaten.

Hydrangea macrophylla: extra mooie grote bloemen

Bij GroenRijk tref je een zeer sterke variant aan van de Hydrangea macrophylla. Deze Boerenhortensia geeft een zee van volle en zeer grote bloemen. Groeigeluk verzekerd als je twee simpele tips toepast:

  1. Water, water en nog eens water (dat goed weg kan lopen).
  2. Geregeld meststof toevoegen, volgens de aanwijzing op de verpakking.

Elk jaar meer Hortensia

Het klinkt raar, maar voor een rijke en krachtige Hortensia moet je er vooral de snoeischaar inzetten. Doe dat in het voorjaar. In het najaar kun je eventueel wel uitgebloeide bloemen wegknippen. Veel mensen vinden de plant echter minstens zo mooi als ze zich in herfstkleuren tooit. Zij laten de bloemen gewoon zitten tot het voorjaar. Intuïtief doen ze daarmee het beste. De bloemen bieden zowel de plant als insecten bescherming tegen winterkou.

Water is weelde bij Hortensia’s

Hydrangea zijn dorstige planten (hydra = water). Niet vreemd als je ziet hoeveel bloemen ze een zomerlang voor je produceren. Een of twee keer per week een dompelbad is het schoonheidsgeheim voor Hortensia’s in pot of schaal. Ga je op vakantie of heb je gewoon wat minder tijd om ze in de gaten te houden? Zet je Hydrangea macrophylla dan in de volle grond in de halfschaduw. Dat scheelt een slok op een borrel!

Kortom: Voor mooie Hortensia’s hoef je geen kenner te zijn. Het is gieten en genieten!
Kijk voor meer informatie op: www.groenrijk.nl

Heeft deze dame een oogje op je?

$
0
0
Heeft deze dame een oogje op je?

Het lijkt wel of ze je aankijkt deze Coreopsis grandiflora! Niet voor niets heet de plant ook wel ‘Meisjesogen’. Elke ronde gekartelde bloem van de Coreopsis doet immers denken aan een twinkelende iris. Sommige variëteiten hebben ook nog een donkerbruin hart dat op een pupil lijkt. Coreopsis bloeit rijk en opvallend, groeit makkelijk en is de hele winter groen. 

Coreopsis kan er altijd bij

Coreopsis is echt een vrolijkerd in je tuin. Het is een vaste plant, verkrijgbaar in alle tinten zonnig geel. Bekende Coreopsis grandiflora soorten zijn: Sonnenkind, Flying Saucers, Bladengold, Early Sunrise. De 'Sunray' is een langbloeiende soort met schitterende dubbele bloemen. Coreopsis Lanceolata Baby Gold en Sterntaler hebben echt een donkere ‘pupil’. Zij verdienen de bijnaam meisjesogen eigenlijk het meest. De meeste Coreopsis worden 30 tot 50 cm hoog. Kom je kijken welke soorten GroenRijk deze week allemaal op voorraad heeft?

Zo maakt Coreopsis een goede start in jouw tuin

Aan de naadvormige bladeren van de Coreopsis – soms met een wat grijzige gloed – kan je zien dat de plant zich kan aanpassen aan temperatuurverschillen. Een korte periode van droogte – ‘oeps even een drukke week gehad!’ - is dus geen probleem. Goed doorlatende grond is wel een must, want meisjesogen staan niet graag met hun wortels in een plas. Coreopsis doet het goed op rijke grond, dus voorzie haar ruim van meststof. Neem gelijk een zak aanplantgrond mee als je bij GroenRijk bent en vul daar een ruim plantgat mee. Meng er eventueel wat zand door zodat de grond los blijft en het water makkelijk wegstroomt.

Bloemen van juni tot september? Kies Coreopsis!

Coreopsis grandiflora geeft je het jaar rond waar voor je geld. De hele zomer lang heb je een geweldig geel tapijt in de tuin. Als de plant eenmaal goed is aangeslagen kun je er zelfs bloemen van plukken voor in een vaas. Met wat bladgroen van bijvoorbeeld een appelboom maak je snel een schitterend boeket. In de winter blijven meisjesogen een mooie groene plant. Geen kans dat je haar in de herfst per ongeluk omver schoffelt dus. 

5 redenen om te kiezen voor meisjesogen:

- Makkelijk te verzorgen;
- Zeer lange bloei (juni – september);
- De hele zomer snijbloemen voorhanden;
- Opvallend vrolijke aanblik;
- Bij GroenRijk voordelig in aanschaf. 

Welke lavendel verdient een pluim?

$
0
0
Welke lavendel verdient een pluim?

Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ verdient wat ons betreft een pluim. Ze bloeit langer en eerder dan andere soorten. Ze ruikt heerlijk en is gastvrij voor vlinders. Gelukkig hoeven wij al die struiken zelf geen pluim te geven. Lavandula stoechas heeft al een prachtige roze toef op haar hoofd. Deze kuif of pluim bestaat uit flinterdunne roze blaadjes die de top van de prachtige dieppaarse aren versieren. Zo komt ze aan haar Nederlandse naam kuiflavendel of pluimlavendel.

Lavendel: Voor geuren en kleuren

Lavandula stoechas Anouk Pink geurt heerlijk. Wel wat anders dan je waarschijnlijk gewend bent, het is meer een dennengeur. Lavendel kan makkelijk in de volle zon. Een beetje beschutting tegen wind voorkomt uitdrogen en geeft in de winter bescherming tegen vorst. Van de kuiflavendel is de Anouk het meest winterhard, maar voor de zekerheid kan je haar ook in een kuip zetten die je ’s winters verplaatst naar een vorstvrije ruimte.

Meer lavendel?

Zonder veel extra aandacht bloeit je Lavandula stoechas al van juli tot en met september. Dus eerder én langer dan gewone lavendel. Als je tussentijds de uitgebloeide bloempjes verwijdert bloeit de Anouk rijk en vol. Plantenvoeding toevoegen is natuurlijk het geheim van elke tuinbezitter. Om de volgende jaren weer plezier te hebben van je Lavandula snoei je de struik in het voorjaar terug. Als je dat jaarlijks doet mag je de plant tot ongeveer 15 cm van de grond terugsnoeien.

Lavandula: waardplant voor vlinders

Vlinders maken je tuin extra levendig en houden de natuur in evenwicht. Lavendel is een belangrijke waardplant, ofwel een voedingsbron voor vlinders en bijen. Lavandula stoechas wordt ook wel Vlinderlavendel genoemd. Vrouwtjesvlinders hebben de nectar uit de bloemen nodig om eitjes aan te maken. Wil je je tuin vlindervriendelijk maken? Denk dan aan deze top 10 van de Vlinderstichting (in volgorde van bloeitijd):

  • Winterheide
  • Sneeuwbal
  • Judaspenning
  • Lavendel
  • Vlinderstruik
  • IJzerhard
  • Koninginnenkruid
  • Hemelsleutel
  • Herfstaster
  • Klimop

Franse Lavendel, Spaanse Lavendel…

De Provence in Frankrijk staat bekend om zijn uitgestrekte lavendelvelden. Nederlanders noemen Kuiflavendel dan ook wel Franse lavendel. In Engeland noemen ze het dan weer Spanish Lavender! Hoe jij de Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ ook wilt noemen, de plant staat te springen om het zonnigste plekje van je tuin.


Monstera: Woonplant van de maand juli

$
0
0
Monstera: Woonplant van de maand juli

Het verhaal van Monstera

Monstera heeft voor een plant heel veel te bieden: stengels, soms een mosstok, dan weer een stam, meestal indrukwekkende luchtwortels, er is van alles te zien. Dat maakt hem onder andere een enorme hit op Instagram en een zeer geliefd element voor de populaire urban jungle look. Meest fascinerende is nog dat de jonge bladeren hartvormig zijn en pas later, met een beetje levenservaring, die karakteristieke insnijdingen krijgen. Door zijn luchtzuiverende eigenschappen helpt Monstera bovendien een prettig leefklimaat in huis in de hand, ook een uniek USP van deze mooie woonplant. 

Herkomst 

Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen er tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, laten hun grote bladeren groeien en zorgen zo voor wat extra schaduw.

De bekendste is klimplant Monstera deliciosa, de gatenplant. Meestal de groenbladige soort, een enkele keer de bontbladige cultivar ‘Variegata’. Hij wordt aangeboden in zowel kleine potmaten zonder mosstok als in forse  exemplaren, van enkele meters hoog. Deze zijn wel vastgemaakt aan mosstokken of andere decoratieve steunmaterialen. Monstera obliqua is minder bekend maar ook erg aantrekkelijk. De plant heeft klein frisgroen blad met daarin fraaie gaten. Hij kan als hang- of klimplant gebruikt worden.

  • Monstera hoort een regelmatige bladbezetting te hebben, alle zijden moeten mooi rond bedekt zijn.
  • Monstera is over het algemeen een gezonde, sterke plant die niet heel gevoelig is voor ziekten en plagen. Let wel op schildluis of dop- of wolluis, deze zijn lastig te bestrijden. 
  • Bruine vlekken in het blad, is een teken van te lang een te natte kluit te hebben gehad. 

Verzorgingstips

  • Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar geen volle zon. 
  • De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° of meer.
  • Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.
  • Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende. 

Het komt zelden voor dat een Monstera binnen bloeit. Gebeurt het toch, knip dan de bloemen weg. Ze onttrekken veel energie aan de plant en de geur is niet erg aantrekkelijk. 

Bijenvrienden: tuinplanten van de maand juli 2019

$
0
0
Bijenvrienden: tuinplanten van de maand juli 2019

Het verhaal achter de bijenvrienden

Een groene tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het is ook een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Voor hen is een bloeiende tuin een snoepwinkel, zeker gezien het feit dat ze door intensieve akkerbouw en steeds meer betegelde tuinen minder eten kunnen vinden. Hierdoor worden deze beestjes kwetsbaar, terwijl ze van groot belang zijn voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Een groene tuin met bijenvrienden helpt de schaarste aan divers voedsel te verminderen en levert een hoop levendigheid op aan gezoem, gefladder en gegons. De planten vormen een aanvulling op wat er al groeit en bloeit in de omgeving én draagt bij aan een gezonde biotoop in de eigen buurt. 

Herkomst 

De bijenvrienden groeien in het wild in alle windstreken. Duizendblad en anemoon komen voor op het noordelijk halfrond, dropplant is overgekomen uit Noord-Amerika, maar groeit ook in China en Japan. Stokrozen stammen uit landen die aan de oostkant van de Middellandse Zee liggen en Zeeuws knoopje schittert in bergachtige streken van de Kaukasus tot de Pyreneeën.

Duizendknoop (Achilla) Platte bloemschermen in wit, geel roze en paars die prachtig deinen in de wind. De bloemen ruiken een beetje naar kamille. De meest voorkomende soorten zijn Achilla filipendulina met gele ronde schermen en Achillea  millefolium die er in veel verschillende kleuren is. Beiden hebben sterk ingesneden blad. 

Dropplant (Agastache) Smaakt naar anijs, ruikt naar drop, bloeit met schitterende, vaak paarsblauwe aren vol bloemetjes. Niet alleen in trek bij insecten, in het najaar eveneens onweerstaanbaar voor vogels. Er zijn ook cultivars in oranje en rood.

Stokroos (Alcea) Majestueus in lengte tot 2-3 meter met enorme bloemen in wit, pasteltinten of rood: dit is de bijenvriend die van een muur of schutting een insectenresort maakt. Verkrijgbaar in enkel- en dubbelbloemig.

Zeeuws knoopje (Astrantia) Een van de mooiste zomerbloeiers ooit, denk aan een bloeiend speldenkussen in een ster. En dat dan in roos, roze of wit – geen wonder dat Hommel & Co er dol op zijn. 

Anemoon (Anemone) Schitterende bloemen in wit, roze, lila en purper met een nog mooier hart in groen, geel of theatraal zwart, met deze bijenvriend wordt de aankleding van de tuin nóg spannender.

Verzorging

  • Stokroos staat graag in de zon tegen een muur of schutting, de andere bijenvrienden hebben een voorkeur voor zonnig tot halfschaduw.
  • Duizendblad en Zeeuws knoopje houden van aarde die het vocht goed afvoert, de andere staan het liefst in licht vochtige grond. 
  • Afgezien van dropplant in de groei- en bloeiperiode wat extra voeding geven.
  • Uitgebloeide bloemen wegplukken of knippen houdt de planten mooi en zorgt dat de bijenvrienden energie houden om door te bloeien. 
  • Alle bijenvrienden zijn winterharde vaste planten waar je jarenlang plezier van kunt hebben. In het najaar sterven ze boven de grond af en gaan ze onder de grond in rust. 
  • Verdord blad aan de plant laten zitten beschermt hem tegen de kou en staat mooi als er wat rijp of sneeuw op komt. Eind februari weghalen, dan loopt de bijenvriend in het voorjaar weer uit.
  • Na enkele jaren kunnen de planten eventueel gescheurd worden om ze jong en krachtig te houden.

Hangertje hangertje aan de wand...

$
0
0
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

Snel kleur aan de wand? Perkgoed!

Wandhanger en perkgoed lijken met elkaar in tegenstelling. Maar de term perkgoed is gewoon de verzamelterm voor eenjarige zomerbloeiers. Perkgoed hoeft dus niet per se in een perkje in de volle grond.

Voordelen van al deze perkgoedplanten:

  1. Ze zijn supermakkelijk zijn qua verzorging (veel water, ruim voeding, dode bloemen weg);
  2. Ze worden gelukkig van een stevig portie zon;
  3. Ze hebben kleine prijsjes!

Dus wil je snel een saai muurtje of schuurtje opfrissen? Schaf wat hangers aan met uitbundige bloeiers.

Perkgoed, elke stijl en elke kleur

Met de kleine blauwe of roze bloempjes van de Lobelia creëer je gemakkelijk een romantisch effect. De Petunia daarentegen geeft een lekkere nonchalante sfeer aan je tuin of balkon. Vergeet ook de Franse Geraniums niet. Met een lekkere knalkleur verander je in een handomdraai jouw achtertuin in een vakantieplek. Heb je geen tuin? Een uitbundige hanger versiert de ruimte naast je voordeur en zorgt voor een warm welkom.

Vergeet ook niet de Vergeet-me-niet!

Jaarlijks gaan de perkplanten weer het tuincentrum in (en uit!) en jaarlijks verbazen we ons weer over de schoonheid van een aantal ‘all time favourites’: de uitbundig blauwe Vergeet-me-nietjes, de oranje kleurexplosie van Afrikaantjes (Tagetes Petula), de bloemenpracht van Begonia’s die in alle kleuren te vinden zijn. En natuurlijk de Asters, de Goudsbloemen, de Spaanse Margrieten, noem maar op!

Snelle metamorfose? Wandhangers!
Gebruik je jouw tuin, balkon of plaatsje vooral als lekkere lounge- of bbq-plek? Dan maak je met wandhangers snel een gezellige sfeer. Over loungen gesproken, bij GroenRijk zijn er nog steeds diverse modieuze en makkelijke accessoires, barbecues, loungekussens, banken en parasols op voorraad. Kom langs en ‘verhip’ je buitenplek deze zomer nog!

Waarom ben ik een echte kanjer?

$
0
0
Waarom ben ik een echte kanjer?

Bloemen van de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ kunnen een diameter van wel 25 cm bereiken. Echte kanjers dus! Daar zullen we het verderop nog uitgebreid over hebben. Je kunt namelijk zelf beïnvloeden of je extra grote, of vooral extra veel bloemen wilt. Als je fan bent van Annabel Hortensia’s, dan zal je de Limelight zéker waarderen. Vrijwel even forse bloemen, nóg frisser van kleur en met extra stevige takken die grote bloemen goed kunnen dragen. Ook tijdens een regenbui blijven ze ferm overeind.

Limelight Hortensia, beroemd om haar bloemen

De Hydrangea paniculata ‘Limelight’ komt uit de familie Hydrangeaceae. Ze laat zich makkelijk combineren met andere planten, stijlen en sferen. De fikse roomwit met limegroene bloemen zorgen immers voor een frisse verrassing in elke tuin. Limelight Hortensia’s worden ook wel Pluimhortensia’s genoemd. Toch hebben de bloemen niet echt een pluimvorm. Ze zijn meer conisch, alsof er op elke tak een flinke toef slagroom is gelegd. In het najaar krijgen de bloemen veelal een mooi roze waasje.

Snoeien: zo hou je Hortensia’s binnen de perken

Voor een sterke plant knip je in het voorjaar (uiterlijk april) alle takken flink terug. Pluimhortensia’s groeien op nieuw hout, dus je mag best rigoureus te werk gaan. Terugsnoeien tot 5 à 10 centimeter boven de grond is prima. Je krijgt dan geen vertakkingen en dat geeft de meeste kans op grote bloemen. Wil je juist meer bloemen en gaat het je niet echt om de grootte? Laat dan een paar takken wat langer. Deze vormen het gestel van je plant. Dit gestel vertakt en aan alle vertakkingen komen bloemen.

Limelight, de feiten en cijfers

De populaire Hydrangea paniculata ‘Limelight’ bloeit in augustus, september en oktober. Wanneer je niet of nauwelijks snoeit kan deze Hydrangea tot 2 meter hoog worden. Limelights zijn goed winterhard (ze verdragen tot -25 graden). Wel zijn de blaadjes in de winter even weg.

Hydrangea paniculata ‘Limelight’, verzorging:

  • Geef je Pluimhortensia een plek in de volle grond met de halfschaduw of zon.
  • Zorg voor goed doorlatende vruchtbare grond. GroenRijk heeft speciale Hortensia aarde, maar je kunt ook gewone tuinaarde gebruiken en daar voeding aan toevoegen. Bijvoorbeeld Pokon hortensia voeding.
  • Hortensia’s groeien bijna zichtbaar. Vooral als de temperatuur stijgt schieten de jonge scheuten de lucht in. Water is het toverdrankje voor alle Hortensia’s, dus ook de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ doe je er een groot plezier mee!

Waarom zit ik graag op een muurtje?

$
0
0
Waarom zit ik graag op een muurtje?

Gipskruid, ofwel Gypsophila zie je vaak op muurtjes en in rotstuinen. Gypsos is Grieks voor kalk(sulfaat) en philos is vriend. Daarmee is wel duidelijk dat Gipskruid van een kalkhoudende bodem houdt. Bovendien houdt steen in het voor- en najaar vaak precies de hoeveelheid vocht vast die ze dan nodig heeft. Gipskruid wil namelijk beslist niet dat er water bij haar voeten blijft staan.

Elegantie en subtiliteit: Gypsophila muralis

Wist je dat Gipskruid tot de anjerfamilie behoort (Caryophyllaceae)? Van heel dichtbij zie je inderdaad precies de bloemvorm van de bekende anjer terug. De kelk van elk piepklein Gipskruidbloempje heeft net zo’n klokvorm als de anjer. Ook de bladeren vertonen veel overeenkomsten met die van ‘haar grote zus’. Ze zijn ook smal en lijnvormig, niet meer dan 2 of 3 centimeter lang. De meeste mensen bekijken Gipskruid niet bloem voor bloem. Zij genieten van het geheel van ragfijne steeltjes met verfijnde witte of roze bloempjes, dat doet denken een wolk tule. 

Gypsophila muralis, hoe wat waar?

Gipskruid krijgt nog niet vaak de hoofdrol in de tuinplanning. Wat ons betreft mag ze wat meer op de voorgrond. Letterlijk zelfs, in de border filtert zij de zon en maakt ze het leven van andere planten aangenamer. Muralis Gipskruid bloeit van juli tot oktober. Het is in combinatie met Campanula net een witte schuimkop op een blauwe oceaan. Ook schitterend is de combinatie van Gipskruid met Papaversoorten. De felgekleurde Papaver lijkt dan een zonnetje dat opkomt uit een in nevelen gehuld veld.

Zeldzame schoonheid

Er zijn vaste soorten Gipskruid en eenjarige. Gypsophila muralis is een eenjarig soort. Muralis komt van oorsprong voor van midden Europa tot aan het oosten van Azië. In de wilde natuur is ze vrij zeldzaam. Bij gebrek aan rotsen zien we Gipskruid in Nederland langs drooggevallen stukken van rivieren. In de GroenRijk tuincentra is het de komende weken wél in groten getale aanwezig. We bieden een gekweekte variant (cultivar) die extra sterk is en zeer uitbundig bloeit.

Vijf grote voordelen van Gypsophila muralis:

  1. Gipskruid kan in de volle zon.
  2. Na de bloeitijd blijf je genieten, Gipskruid kun je prima drogen.
  3. Een rotstuin is geen must. Je kunt Gipskruid ook in tuinaarde gemengd met zand zetten.
  4. Gipskruid is de uitgelezen plant als overgang tussen lastig te combineren kleuren in je tuin.
  5. Woon je aan de kust? Gipskruid heeft geen probleem met zeewind!
Viewing all 631 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>