Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all 631 articles
Browse latest View live

Vlijtig Liesje

$
0
0
Vlijtig Liesje

Ja, Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw.

Oorspronkelijk komt het Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) uit tropisch Oost-Afrika. Maar deze plant wordt ook al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende zomer- of perkplant gekweekt. Opvallend is dat de planten heel lang nauwelijks veranderden. Het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein. Dat veranderde halverwege de vorige eeuw plotseling. Dat kwam vooral door de introductie van de wat forsere New Guinea-Impatiens (Impatiens hawkeri) die niet uit Afrika komt, maar inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië waarvan de westelijke helft als Irian jaya deel van Indonesië uitmaakt. Het oostelijke deel is de zelfstandige republiek Papua New Guinea. Daarmee werden allerlei series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. Ze worden allemaal ook Vlijtig Liesje genoemd. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen. Met als resultaat dat de petunia’s en afrikaantjes al snel als meest geliefde zomerse perkplanten werden voorbijgestreefd.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Vergelijk dat eens met soorten zoals Petunia of Zinnia. Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Deze tropische planten weten echt niet hoe ze (met suikers in hun cellen) antivries moeten aanmaken. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via het wel winterharde zaad dat ze rijkelijk rondstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met veel verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm; de wat oudere rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden). Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel aantrekkelijk kunt maken.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP
Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, allerlei plekken in de tuin opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.


Zonale-geraniums

$
0
0
Zonale-geraniums

Ja, deze geraniums stellen weinig eisen, maar ze houden van zon.

De planten waar we het hier over hebben, noemen we in het Nederlands geraniums, maar ze hebben de wetenschappelijke naam Pelargonium. Iedereen kent ze. Het zijn die planten die overal als rijkbloeiende zomerplanten in perken, potten en bakken worden toegepast, die best een beetje droogte kunnen hebben en die een onverwisselbare, aparte, sterke, kruidige geur verspreiden. Wie ze ooit in de Alpenlanden massaal in bakken aan de balkons van de traditionele houten huizen heeft zien bloeien, weet als geen ander hoe uitbundig en kleurrijk deze geraniums de zon tegemoet kunnen lachen. En hoe mooi ze zijn. Eigenlijk is die naam geranium heel verwarrend. Want er zijn geraniums die ook wetenschappelijk Geranium heten. Dat zijn de winterharde vaste planten voor de tuin die we in het Nederlands ooievaarsbekken noemen.


Deze week gaat het bij GroenRijk vooral om Zonale-geraniums, maar er zijn diverse groepen Pelargoniums met speciale kenmerken. Het belangrijkst binnen het geslacht Pelargonium zijn vier grote groepen hybriden die allerlei verschillen vertonen . Dat zijn:

  1. de geurgeraniums, planten die vooral om hun blad worden gekweekt en via hun blad allerlei fantastische geuren verspreiden;
  2. de hangende geraniums uit de Pelargonium Peltatum Groep met gladde blaadjes;
  3. de rijk bloeiende, struikvormige Franse geraniums (Pelargonium Grandiflorum-hybriden met meestal effen groen blad;
  4. de groep waar het deze week om gaat: Zonale-geraniums. Dat zijn eveneens struikvormig omhoog groeiende, minstens zo rijk bloeiende geraniums met bijna rond tot niervormig of schildvormig, volgroen of ringvormig getekend, fluwelig blad (die ring is soms wat roodachtig). Deze week zijn de spotlights bij GroenRijk heel bewust vooral gericht op planten uit deze groep. Die zijn nu niet alleen extra aantrekkelijk geprijsd en in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren bloeiend te koop, maar ze hebben ook speciale voordelen.

Waarom Zonale-geraniums zo fantastisch zijn
Veel mensen denken dat dit eenjarige zomerbloeiers zijn, maar dat zijn het niet. Dit type geraniums wordt wel eenjarig gekweekt, maar eigenlijk zijn het heestertjes. Hun voorouders komen uit de Kaapstreek van Zuid-Afrika, waar ze kleine, bossige struiken vormen met vrij dikke, vlezige, tamelijk breekbare stammen en takken. Ze bloeien rijk en groeien in de Zuid-Afrikaanse natuur in kleine groepen. De bloemen verschijnen vanuit de bladoksels in grote, ronde tot bolronde schermen. De bloemen zijn bij de Zonale-typen kleiner dan bij de sterk erop lijkende Grandiflorum-hybriden, maar de Zonale-geraniums bloeien langer door. Op een korte rustperiode na kunnen ze zelfs het hele jaar door bloeien als de omstandigheden goed zijn. Dat is bij ons in het koude jaargetijde natuurlijk niet het geval, maar dan kun je ze binnen als kamerplant houden. Meestal worden de planten na één bloeiseizoen in de herfst weggedaan, maar dat hoeft dus niet. De belangrijkste bloeiperiode is van april tot ver in oktober. Er zijn honderden cultivars die in allerlei kleuren bloeien. Bij de meeste zijn de bloemen enkel (met vijf bloemblaadjes waarvan er twee omhoog en drie omlaag zijn gericht), maar er zijn ook gevuldbloemige rassen. De hoogte van de planten kan per cultivar sterk variëren, van 15-40 cm. Er zijn rassen met egaal groen blad, maar sommige hebben behalve een duidelijke bladtekening ook andere bonte effecten op het fluwelige blad, bijvoorbeeld roomwitte of oranje gekleurde delen. Het blad verspreidt bij kneuzing de typische geraniumgeur. De bloemkleuren variëren van allerlei tinten rood, via roze en lila naar wit. Er zijn er ook die met dubbelkleuren bloeien, bijv. roze met wit, of paars met roze.Volgeel en hard blauw komen niet voor. Vroeger werden bijna alle Pelargonium-hybriden uit stek vermeerderd, maar vooral Zonale-hybriden worden steeds vaker uit zaad opgekweekt. Dat zijn vaak zeer gelijkvormige F1-hybriden die in korte tijd enorm populair zijn geworden.

De Zuid-Afrikaanse soorten Pelargonium werden vooral met de Nederlandse handelsschepen al sinds de 17e eeuw naar Europa gebracht, maar ze werden – heel merkwaardig – in eerste instantie met name in de Alpenlanden populair.

Makkelijke verzorging
Zonale-geraniums houden van een plek in de volle zon buiten, maar ze verdragen ook wel wat schaduw. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke plantenvoeding in gietwater. De planten verdragen geen temperaturen lager dan 6 °C.

TIP: Struikgeraniums  groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee.

In kort bestek
De rijkbloeiende, opgaand groeiende Zonale-geraniums die GroenRijk nu aanbiedt, doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon. Ze kunnen van het voorjaar tot ver in oktober bloeien. Bloeitinten roze, rood,paars, wit en ook dubbelkleuren. Ideaal voor pot, perk en bak. Makkelijk te verzorgen, sterke, uiterst bloeigrage planten. Nu tegen echte ‘meteen meenemen’-prijsjes.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Perkgoed in wandhanger

$
0
0
Perkgoed in wandhanger

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed in deze wandhanger langer door.

Hoe krijg je een bloemenwaterval in je tuin of op je balkon? Door sierlijk rankende, rijkbloeiende zomerbloeiers tegen de wand te hangen. Dat kan op veel manieren, maar GroenRijk heeft nu een van de mooiste voor je uitgezocht: wandhangers waarin een hele serie rankende planten bloeit en alle ruimte heeft om een heel kleurvlak te vormen. De wind kan met de ranken spelen, de bloemen stralen in de zon en jij kunt er ook makkelijk bij om de planten water te geven. Het idee erachter is eigenlijk heel simpel en lekker alternatief: maak een soort tas met vakjes voor de potten met planten en hang die aan een hengsel op. Meer dan een spijker of een haakje voor de bevestiging is niet nodig. Het kan waar je maar wilt. Tegen een muur, een schutting, een deur, een plantenrek, waar maar plek is. Zo’n hanger staat overal mooi, is trendy en decoratief. GroenRijk biedt je deze wandhangers nu kant-en-klaar ophangbaar met planten en al aan. Uiteraard zijn er de sterkste, uitbundig bloeiende zomerbloeiers voor uitgezocht.  Er is aan alles gedacht: zelfs aan wandhangers die geschikt zijn voor een plekje met wat meer schaduw (dan is de hanger bijvoorbeeld met Vlijtig Liesjes beplant). Je kunt er een wat donkerder plekje geweldig mee opfleuren. Maar voor de meeste planten is een plekje in de zon natuurlijk het fijnst.

Wat dacht je van een wandhanger met bijv. blauwe Lobelia’s?
Als blauw jouw lievelingskleur is, zijn Lobelia’s – natuurlijk hanglobelia’s – een perfecte keuze. Het zijn prachtplanten die met honderden bloempjes tegelijk je wandhanger zullen sieren. Als je zo’n bloemetje van dichtbij bekijkt, zie je hoe bijzonder die is. Ieder bloempje heeft drie grotere blaadjes onderaan met daarboven twee kleine, opstaande ‘oortjes’. Absoluut uniek. Hanglobelia’s zijn rankende vormen van de soort Lobelia erinus. Er bestaan tientallen rassen van. De meeste bloeien blauw, maar er zijn ook witbloeiers, blauwe met een wit oog, lichtblauwe en donker-gentiaanblauwe, zelfs paarsbloeiende. GroenRijk heeft de mooiste en sterkste voor je uitgezocht. 

Vlijtig Liesjes kunnen in zon én schaduw
Vaak wordt gedacht dat Vlijtig Liesjes (Impatiens) in de schaduw móeten groeien, maar dat is niet zo. Ze houden ook van zon, maar dan hebben ze veel meer water nodig. Dat moeten ze dan dus wel krijgen. Daarom is een plek waar niet de hele dag de volle zon op staat, beter voor ze (en voor jou, want het scheelt met water geven). De planten zullen in je wandhanger tot aan de eerste nachtvorsten in het najaar overdekt zijn met bloemen. En van regenachtig weer trekken Vlijtig Liesjes zich niets aan.

Natuurlijk zijn er veel meer rankende zomerbloeiers geschikt voor je wandhanger
Je wandhanger  kun je jaar na jaar gebruiken. Dus wisselen van planten kan ook. Wat dacht je van Mini-petunia’s (die eigenlijk Calibrachoa heten). Ook die zijn prachtig in zo’n hanger. Het leuke van Calibrachoa’s is dat je geen uitgebloeide bloempjes hoeft weg te nemen. Die verschrompelen vanzelf en vallen dan af. Ook leuk is dat hommels en bijen graag nectar bij deze bloemen komen halen en van slecht weer trekken ze zich – net zoals Vlijtig Liesjes – niets aan. Ze bloeien gewoon door.

Ook heel mooi zijn hangende Verbena’s. Die vormen enorm veel bloempjes in schermvormige trossen en ook dat zijn echte volhouders tot de vorst invalt. Ze zijn er in allerlei tinten.

Nog een soort die het heel goed in een wandhanger zal doen: Scaevola, de waaierbloem. Deze soort komt oorspronkelijk uit o.a. Tahiti in de Stille Oceaan, heeft glanzend groen blad en vormt lange ranken met trossen violetblauwe bloemen.

De verzorging is makkelijk
Laat de grond in de potjes nooit helemaal uitdrogen. Dus geef regelmatig water. Tijdens warme perioden zul je wat vaker moeten gieten. Geef een keer per week wat plantenvoeding in het gietwater. Haal uitgebloeide bloemen die niet vanzelf afvallen, regelmatig even weg. Dan bloeien de planten niet alleen beter door, maar je vergroot er ook de bloeirijkheid enorm mee.

TIP: Zo’n 45 cm hoge wandhanger met prachtig bloeiende perkplanten is ook een heel leuk cadeau! Fijn om te geven!

In kort bestek
Met de makkelijk te bevestigen, verschillend bloeiende wandhangers die GroenRijk deze week aanbiedt, kun je allerlei verticale plekken in je tuin (of op je balkon) in een prachtig bloemenvlak veranderen. De planten die erin groeien, vormen met hun lange ranken heel aantrekkelijke, bloemrijke wandtapijten. Ze zullen bloeien tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. De verzorging is heel eenvoudig.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Tuinplant van de Maand mei: roos

$
0
0
Tuinplant van de Maand mei: roos

Tuinplant van de Maand mei: Roos

In mei komen de meeste tuinen echt tot bloei. Het grote geluksmoment is het moment dat de eerste roos bloeit. En dat laat niet lang meer op zich wachten. Met hun geur en kleur geven rozen het startsein van de bloeiende zomertuin. De roos, koningin der bloemen, mag eigenlijk in geen tuin ontbreken. Als Tuinplant van de Maand mei staat de roos daarom extra in de spotlights.

Rozen zijn er in vele soorten en maten
Klimrozen, stamrozen, struikrozen, trosrozen… Er zijn zoveel verschillende soorten, kleuren en maten dat ze eigenlijk in elke tuin passen. Je kunt er bovendien heel eenvoudig jouw eigen sfeer mee creëren. Ga je voor een vrolijke tuin? Combineer felle en zachte kleuren met elkaar. Toch liever een tuin met een luxere uitstraling? Dan zijn witte rozen een goede keuze. Met bodembedekkende trosrozen creëer je juist een verwilderde en natuurlijke sfeer.

Welke roos je ook kiest, de meeste soorten houden van een plekje in de zon. Het planten van rozen is een eenvoudig klusje. Maak de kluit flink nat, graaf een gat en zet de roos erin. Vul het plantgat aan met speciale rozengrond en geef een forse slok water. Vergeet niet dat rozen hongerige types zijn. Geef ze daarom ieder jaar in juli en maart speciale rozenvoeding.

Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

$
0
0
Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Chinese Roos, Woonplant van de maand mei 2015

In mei is de Chinese Roos, of Hibiscus, Woonplant van de maand. Deze schoonheid met haar spectaculaire bloemen doet je dagdromen over tropische eilanden met witte stranden en Hawaiiaanse hula-danseressen. Zeg, hoor je daar de zee ruisen? 

Spectaculaire bloemen als aandachtstrekkers
Natuurlijk, de blaadjes van de Chinese Roos zijn prachtig: ze glimmen je tegemoet en hebben een mooie ovale vorm en een spits puntje. Maar de echte aandachtstrekkers van de Chinese Roos zijn haar bloemen. Ze hebben een doorsnee van 10 tot 12 centimeter en vijf kroonbladeren. Deze spectaculaire bloemen bloeien soms maar een dag, maar worden non-stop opgevolgd door nieuwe exemplaren. De Chinese Roos is verkrijgbaar in het rood, oranje, geel, paars, roze, wit en met twee kleuren per bloem. 

Hawaii? Nee, Zuidwest-Azië
Hoewel we bij de aanblik van een Chinese Roos misschien dromen over Hawaii, komt de woonplant eigenlijk uit Zuidwest-Azië. Daar groeit zij in het wild als een struik en kan ze wel vier meter hoog worden. Met deze topografische kennis in het achterhoofd kun je je Chinese Roos bij warm weer dus ook buiten neerzetten.

Verzorging van de Chinese Roos
De Chinese Roos heeft een paar bescheiden verzorgingseisen. Geef haar een zonnige plaats en geregeld beetjes water. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, dan blijft de Chinese Roos nieuwe bloemen maken. In de winter doet ze graag een winterslaap: zet haar dan neer in een lichte, koelere kamer en geef haar wat minder water. In de lente kun je de plant dan eventueel nog wat terugsnoeien. De Chinese Roos staat in de zomer graag buiten.

Leuk om te weten:

  • De Chinese Roos wordt geassocieerd met uitzonderlijke schoonheid. Op Borneo is het daarom een eeuwenlange traditie dat bruiden een Hibiscusbloem in het haar dragen. 
  • De Chinese Roos doet het ook prachtig in je tuin of op je balkon in de halfschaduw. Variatie genoeg: de Hibiscus is er op stam, als kleine en grote struik. 
  • De Chinese Roos is de nationale plant van Maleisië.
  • Omdat de bloemen van de Chinese Roos zo decoratief zijn is het leuk om er gerechten mee te versieren. 
  • Wil je je Chinese Roos in het voorjaar verpotten? Je verwent de plant erg met een toplaag van potgrond voor Geraniums.
  • Als je Chinese Roos het naar haar zin heeft, kan ze behoorlijk groot worden. Kies dus een standplaats met doorgroeimogelijkheden.
  • Vallen de bloemknoppen van de plant voordat ze kans hebben gekregen open te gaan? Check dan of de plant op de tocht staat of dat de aarde te nat is.

Woonplant van de maand

De Chinese Roos, of Hibiscus, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

 

Zomerbloeiers

$
0
0
Zomerbloeiers

Ja, geef deze zomerbloeiers regelmatig vloeibare plantenvoeding, dan bloeien de planten lang en rijkelijk.

Een leuke, kleurrijke, rijk bloeiende, gevarieerde mix van fleurige zomerbloeiers in een aantrekkelijke decopot. Kant-en-klaar beplant. Kies de pot met de mix die je het leukst vindt en zet hem op een zonnig plekje buiten. Er groeien allerlei planten in, o.a. Verbena’s, Sulfinia’s en Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s, maar een mooie zachtgrijze toets geeft de verfijning. Daardoor passen de rijkbloeiende potten in iedere tuinsfeer. De planten bloeien de hele zomer door en zelfs tot ver  in de herfst – tot de vorst er een eind aan maakt. Er is gekozen voor vrolijke, harmoniërende bloemkleuren. Die vervelen nooit. Het gaat in alle gevallen om planten die eerst iets omhoog groeien, maar daarna sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de pot op de grond zet, zullen de bloeiende ranken zelfs over de grond uitgroeien en ontstaat vanuit de pot een heel bloementapijt. Zet je hem hoog, dan wordt het een bloemenwaterval. Door de verschillende maten van de bloemen ontstaat een prachtig variërend kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger werkt. Maar zet de pot niet te hoog. Het mooiste is als je erop en niet er van onderaf tegenaan kunt kijken.

Iedere pot is eigenlijk een klein, rijkbloeiend tuintje
Hierboven noemden we al enkele soorten die je erin zult ontdekken, maar de mix is ruimer met grijsbladige soorten, zachtblauwe margrietachtige Felicia enz. Prachtige combinaties qua blad- en bloemvormen en kleuren.

Verbena’s (de naam betekent: ‘heilig kruid’) zijn eenjarige, meerjarige en zelfs verhoutende soorten. Die in de decopot zijn eenjarig gekweekt. Je kunt ze dus wegdoen als ze eind van de herfst zijn uitgebloeid. Het grote voordeel van eenjarige planten is dat ze enorm rijk bloeien omdat ze in één groeiseizoen voor nageslacht moeten zorgen. Dan wil je wel bloeien! In Nederland komt één echte Verbena-soort van nature in het wild voor: ijzerhard (Verbena officinalis). Voor potcultuur zijn vooral kweekvormen van Glandularia (vroeger Verbena) peruviana en V. speciosa in zwang. Het zijn bijna allemaal planten van Amerikaanse herkomst. Sommige groeien stijf omhoog, andere hangen sierlijk over, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de schermvormige trossen kleine bloemen die maar blijven komen en je decopot met kleur blijven vullen. Iedereen vindt ze mooi!

De echte Petunia’s groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de oude rassen was dat de bloemen moeilijk tegen slecht weer konden. Na een flinke regenbui konden de bloemen al verbruinen. De kwekers zijn op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een grote kweekgroep daarvan zijn de Surfinia’s. Dat is dus geen aparte plantensoort die op petunia’s lijkt. Het zijn echte petunia’s met veel betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Daarom staan er Surfinia’s in de decopot. Het zijn ook hangende, rankende planten. Net zoals alle andere petunia’s zijn het directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want wat we Mini-Petunia’s noemen zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht lijken wel op kleinbloemige petunia’s en ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. Om helemaal volledig te zijn: de Mini-Petunia’s, die dus eigenlijk Calibrachoa heten, worden ook wel ‘Million Bells’ genoemd.

Makkelijke verzorging
De kweker heeft de planten in de decopot in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet en heel zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen.

TIP: Haal regelmatig uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten, weg. Dan bloeien ze beter en langer door.

In kort bestek
Nu bij GroenRijk: stijlvolle decopotten, beplant met sfeervol gecombineerde, rijk bloeiende planten, zoals Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s in diverse samenstellingen. Een stroom van kleurrijke bloemen tot ver in de herfst. Prachtig op je terras, balkon of in je tuin. Een rijk bezit en een welkom cadeau! Heel makkelijk te verzorgen en een lust voor het oog. Schitterende kleuren. Kant-en-klaar beplant! Om zo neer te zetten!   

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

New Guinea-Vlijtig Liesjes

$
0
0
New Guinea-Vlijtig Liesjes

Ja, Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw.

De New Guinea-Vlijtig Liesjes  (New Guinea-Impatiens  of  Impatiens hawkeri) zijn inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië dat voor de helft deel van Indonesië uitmaakt en tot 2000 Irian Jaya heette (nu provincie Papoea). Het oostelijke deel van het eiland heet Papua New Guinea en is een zelfstandige staat. Deze nieuwe soort Vlijtig Liesjes komt op het hele eiland voor. Hij werd halverwege de vorige eeuw met groot succes als zomerbloem geïntroduceerd. Er werden al snel hele series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen uit ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen.

Een nieuwe soort
Het oorspronkelijke Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) is een heel andere soort uit dezelfde familie. Die komt uit tropisch Oost-Afrika. Die planten werden  al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende perkplant gekweekt, maar het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein, er werd weinig mee geëxperimenteerd. Dat kwam vooral doordat de bloemkleuren nogal ‘soft’ bleven. Dat veranderde totaal met de introductie van de New Guinea-Vlijtig Liesjes die wel felle, sterke kleuren kennen.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via hun wel winterharde zaden die ze rijkelijk uitstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met New Guinea-Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met sterk verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm). De oude rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden, maar dat is verleden tijd. Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook New Guinea-Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel vrolijk kunt ‘aankleden’.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP: Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, je tuin, balkon of terras opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Calibrachoa’s of Mini-petunia’s

$
0
0
Calibrachoa’s of Mini-petunia’s

Ja, de Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ bloeit met drie kleuren bloemen in één pot.

Calibrachoa’s of Mini-petunia’s zijn net Petunia’s, maar dan even anders. Daarom heten ze ook Calibrachoa. Een apart plantengeslacht dus. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het zijn in feite groenblijvende vaste planten, maar omdat ze geen vorst verdragen worden ze bij ons als eenjarige planten aangeboden en gehouden. Vanwege de enorm rijke bloei en de eerst iets opgaande en daarna hangende groeivorm zijn het geweldige planten om in pot, bak of hangpot in je tuin, op je balkon of op je terras toe te passen. Calibrachoa’s worden behalve Mini-petunia’s ook wel ‘Million Bells’ genoemd. Dat was de serienaam die ze in eerste instantie kregen toen men nog niet wist dat het een apart geslacht was. Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ is een special samengesteld plantentotaal dat uitbundig bloeit met drie kleuren bloemen (geel, roze en paars). Heel mooi!

Zo werden ze ontdekt
Eind vorige eeuw was een Japanse onderzoeker in Zuid-Amerika in de natuur aan het werk toen zijn oog viel op Petunia’s die hem opvielen doordat ze rijker en fijner bloeiden dan hij ooit eerder had gezien. Hij heeft materiaal van die planten mee haar huis genomen en zo komt het dat de Mini-petunia’s in 1996 door een Japanse veredelaar op de internationale plantenmarkt konden worden aangeboden. Het was dezelfde veredelaar die ook de bekende Surfinia’s heeft ontwikkeld. Men was er al gauw achter dat Mini-petunia’s genetisch nogal afweken van andere Petunia’s en in feite een apart, maar wel verwant, geslacht vormen: Calibrachoa. Ze zijn vernoemd naar een Mexicaanse hoogleraar in de farmacie, Antonio de Caly Bracho.

Calibrachoa’s slim gecombineerd
Vooral in Engelstalige gebieden (Canada, de USA, de UK enz.) worden Calibrachoa’s nog steeds vooral Mini-petunia’s of ‘Million Bells’ genoemd. Inmiddels zijn ze er met hun kelk- of trompetvormige bloemen in tal van kleuren en zijn er zelfs alweer aparte series uit ontwikkeld, die in allerlei prachtige kleuren bloeien. De Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ is wat dat betreft een topproduct. En de naam is heel bewust gekozen. De petticoat was hét kledingstuk uit de fifties (de jaren ’50 van de vorige eeuw). Echt retro en vintage dus. De vele lagen stof zorgden voor een prachtige, zwierig te dragen, wijd uitstaande swingrok. Heel elegant! Dat zelfde effect heeft Calibrachoa ‘Petticoat’. De pot waarin je ‘Petticoat’ koopt is beplant met een hele serie Calibrachoa’s die in verschillende kleuren bloeien. In feite zie je hetzelfde gelaagde effect als bij de rok. ‘Petticoat’ is dus niet één plant, maar een hele reeks planten in dezelfde pot die op een slimme manier zijn gecombineerd (in laagjes dus).

Heel makkelijke, sterke planten
Ze groeien snel en vormen al gauw vrij lange ranken (tot wel 75 cm) die voortdurend vol bloemen lijken te zitten. De planten bloeien van het voorjaar (meestal al voor mei) tot de vorst er in het najaar (oktober) een eind aan maakt. Pas op met late nachtvorst in het voorjaar. Haal de planten dan even naar binnen. Calibrachoa’s houden van een zonnige plek, maar verdragen ook aardig wat lichte schaduw en zelfs vrij veel slecht weer. De sterke bloemen smetten en verbruinen zeker niet door regen. In de zon bloeien de planten wel het beste. Je kunt de pot met ‘Petticoat’ meteen ergens neerzetten. Je hoeft er niets aan te veranderen. Water en voeding geven is alles. Een teveel aan gietwater moet weg kunnen. ‘Petticoat’ groeit eerst tot ca. 20-40 cm omhoog en wat breder uit en gaat daarna overhangen. Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Calibrachoa’s hebben overigens veel minder water nodig dan de ‘gewone’ Petunia’s en Surfinia’s (wat ook Petunia’s zijn). Geef dus regelmatig water en meng eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding door het gietwater. Als de planten te weinig voeding krijgen zie je dat aan het vergelen van de blaadjes. Het leuke is dat je bij Calibrachoa’s geen uitgebloeide bloempjes hoeft te verwijderen. De planten zijn zogenaamd  ‘zelf-schonend’. Uitgebloeide bloempjes verdrogen en vallen vanzelf af. Dat is een groot verschil met andere rijkbloeiende zomerbloeiers!

Van Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ heb je heel lang plezier
De gele, roze en paars bloeiende bloemen zorgen maandenlang (mei-oktober) voor uitbundige kleur. Ook bij wat minder goede weersomstandigheden bloeien ze gewoon door. En veel werk heb je niet aan. Water en plantenvoeding geven is eigenlijk alles.

TIP: De bloeiende Calibrachoa’s worden graag door hommels bezocht. Een leuk gezicht!

In kort bestek
Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ bloeit ongelooflijk rijk en langdurig (mei-oktober) met drie kleuren bloemen tegelijkertijd (geel-roze-paars) in dezelfde pot. Calibrachoa’s worden ook wel ‘Million Bells’ of Mini-petunia’s genoemd. Het zijn rankend groeiende, Petunia-achtige planten. Sterk en zeer weerbestendig, zelf-schonend, weinig eisend, makkelijk te verzorgen.  Ideaal! ‘Petticoat’ is kant-en-klaar in pot geplant! Nu bij GroenRijk!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl


Hangpetunia

$
0
0
Hangpetunia

Ja, de hangpetunia heeft regelmatig water en vloeibare voeding nodig.

Vergeleken met ‘gewone’ Petunia’s hebben hangpetunia’s van  het type Surfinia veel betere eigenschappen. Surfinia’s zijn heel speciale Petunia’s. Ze vormen geen apart plantengeslacht, al wordt dat vaak gedacht. Surfinia® is zelfs geen wetenschappelijke plantennaam, maar een ooit wereldwijd beschermde merknaam die al meer dan twintig jaar bestaat. De ranken van Surfinia’s kunnen wel 1,5 m lang worden. Ze produceren een waterval aan bloemen die vele maanden aanhoudt, de planten kunnen veel beter tegen slechte weersomstandigheden dan de vanouds bekende Petunia’s en ze vragen minder zorg. Ideale planten dus. Nu in een extra grote potmaat (13 cm) bij GroenRijk. Het verhaal van de Surfinia’s begon met een toevallige ontdekking.

Het verhaal van de Surfinia’s
Ergens in de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Japanse wetenschapper dr. Ushia Sakazaki voor de Japanse multinational Suntory in het zuiden van Brazilië (bij de grens met Argentinië en Uruguay) aan het werk in een wijnbouwproject. Hij vond daar een rijkbloeiende, wilde Petunia-soort met een afwijkende groeivorm die hij meenam naar Japan. Tot dat moment was Suntory een familiebedrijf dat al sinds 1899 voornamelijk actief was in de sector dranken, frisdranken en voeding. Men produceerde eigen merkproducten en had de licentie in Japan van Amerikaanse producten zoals Pepsi. Bij Suntory zag men wel wat in Sakazaki’s vondst en men ging ermee aan de slag. Tal van kruisingsproducten volgden. Het was het begin van een compleet nieuwe divisie binnen het Suntory-concern dat in Osaka is gevestigd en in 2011 in z’n totaliteit goed was voor een omzet (wereldwijd) van 14 miljard dollar. Suntory’s Flower Division werkt  nu met licentiebedrijven in 24 landen. Suntory werd al snel dé pionier op het gebied van vegetatieve vermeerdering van eenjarige planten. In 1989 werden de eerste nieuwe Petunia’s met hun unieke eigenschappen onder de merknaam Surfinia®’s in Japan geïntroduceerd. Het werd een gigantisch succes. In het voorjaar van 1992 volgde de wereldwijde introductie. In Europa werden meteen al enkele miljoenen planten verkocht met toen alleen nog de bloemkleuren paars, roze en wit. Dat zijn er nu jaarlijks ettelijke miljoenen meer en in veel meer kleuren, ook dankzij samenwerking in hun ontwikkeling met Nederlandse en Duitse laboratoria. Suntory behoort niet tot de groep plantenkwekers die ieder jaar met steeds weer nieuwe rassen komt. Wat ze aan nieuwe planten op de markt brengen wordt jarenlang in verschillende klimaatgebieden getest. Ze mikken met hun producten vooral op het gevoel voor kwaliteit van de kopers. Mr. Sarada, directeur van Suntory’s Flower Division zegt: ‘Wij verkopen geen massaspul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten.’ Surfinia’s stralen dat zichtbaar uit. Suntory is o.a. ook de ontwikkelaar van een andere groep Petunia-achtige bloeiers, Calibrachoa’s (die ook Mini-petunia’s of Million Bells® worden genoemd).

Prachtplanten
Surfinia’s zijn kort gezegd een vorm van hangpetunia’s die enorm rijk en lang bloeien en minder weergevoelig zijn dan andere Petunia’s. Ze bloeien van het late voorjaar tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor hanging baskets, hangpotten en balkonbakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten waar ze met hun kruipende ranken een waar bloementapijt zullen vormen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Als ze te veel schaduw krijgen, gaan de bloemen wel wat minder goed open. Ze zijn er in tal van kleuren: rood, roze, violet, paars, wit, ook met geaderde vormen enz. Keus genoeg. Er zijn met hun bloemkleuren prachtige combinaties te maken. Ze vragen wel veel voeding om rijk te kunnen bloeien: geef ze daarom één keer per week plantenvoeding in het gietwater en laat hun wortelkluiten niet uitdrogen. Plant ze daarom ook niet in te kleine potten.

Verdere verzorging
Geef je Surfinia’s zo vaak water als nodig is om de potkluit niet te laten uitdrogen. Surfinia’s hebben minder water nodig dan ‘gewone’ Petunia’s. Zorg dat de planten voldoende ruimte krijgen om zich goed te ontwikkelen. Zoals gezegd kunnen de ranken wel 1,5 m lang worden. Kort die niet in!

TIP: Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van je Surfinia’s. Je helpt ze dan om nog rijker door te bloeien.

In kort bestek
Surfinia’s zijn zeer rijk en langdurig bloeiende, speciaal ontwikkelde Petunia’s met superieure eigenschappen. Ze vormen sterke, lange, hangende of kruipende bloeiranken en zijn veel minder weergevoelig dan ‘gewone’ Petunia’s. Prachtig in potten, bakken, hanging baskets of als bodembedekkende eenjarige bloeiers in de tuin. Surfinia’s zijn er in tal van prachtige kleuren en makkelijk te verzorgen. Nu in extra grote potmaat bij GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Tuinplant van de Maand juni: Aardbei

$
0
0
Tuinplant van de Maand juni: Aardbei

Als je aan de zomer denkt, dan denk je aan aardbeien. Heerlijk om van te snoepen, maar ook heel leuk om zelf in je tuin te zetten. De aardbei (Fragaria) is een makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt. Als Tuinplant van de Maand juni staat de aardbei eens lekker in de spotlights!

Hoe leuk is het om aardbeien te plukken uit je eigen tuin. Verser krijg je ze nergens! Door de liefde en aandacht die je er in hebt gestopt, smaken zelfgekweekte aardbeien bovendien lekkerder dan die uit de winkel. Wil je de hele zomer oogsten? Kies dan voor zogenoemde doordragende soorten als ‘Ostara’, ‘Rapella’, ‘Selva’ en ‘Toscana’. Plant aardbeien zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin of zet ze in bakken. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig een slok water.

Wist je dat?

  • Behalve lekkere vruchten verschijnen er ook witte of roze bloemetjes aan de aardbeiplant. 
  • De aardbei dankt haar titel ‘zomerkoninkje’ aan een reclamecampagne uit de jaren ’70. Dat was zo’n succes, dat aardbeien tot de dag van vandaag nog steeds bekend staan als ‘zomerkoninkjes’.

Kijk voor meer informatie en inspiratie over de aardbei of andere tuinplanten op

www.mooiwatplantendoen.nl.

Begonia's

$
0
0
Begonia's

Ja, deze Begonia’s staan graag op een lichte plaats en ze bloeien zeer rijk.

Begonia’s uit de Waterfall Series zijn fantastische bloeiers. Het is een vrij recent ontwikkelde reeks schitterende cultivars  met een sterke inbreng van de wilde Begonia boliviensis. Die komt oorspronkelijk uit de vochtige tropische wouden op de oosthellingen van de Boliviaanse en Argentijnse Andes. Het zijn geen knolbegonia’s, maar vaste planten die vanuit verdikte wortelstokken groeien. In ons deel van de wereld worden ze als eenjarige zomerbloeiers gekweekt en gehouden. Alle begonia’s uit de Waterfall Series vallen op door hun smalle bladeren die wel de scheefheid laten zien die alle begonia’s kenmerkt. Wereldwijd zijn er uit (sub)tropische gebieden in Amerika, Afrika en Azië meer dan 1000 Begonia-soorten bekend. Begonia is zowel de wetenschappelijke als de Nederlandse volksnaam, maar de planten worden ook wel met de naam Scheefblad (in het Duits Schiefblatt) aangeduid.

Prachtige planten en onvermoeibare bloeiers
Deze nieuwe Waterfall-begonia’s zijn compact uitgroeiende planten die – dat wisselt per cultivar – 30 tot 40 cm hoog worden en wat breder uitgroeien (40-50 cm) met sierlijk overhangende stengels. Die stengels vertakken zich sterk, waardoor het heel volle planten worden, die maandenlang enkele of gevulde, klokvormige bloemen laten verschijnen. Die bloemen zijn wonderlijk mooi en fijn gevormd. De meest voorkomende  kleuren zijn roze, soms overlopend in rood, of wit met een roze buitenkant van de bloembladen. Maar ook prachtig warmrood of zelfs donker oranje komt voor. Werkelijk schitterend. Ze verschijnen in grote aantallen kleine trossen aan korte stelen . De planten bloeien ook in lichte schaduw zeer rijk. Dat is geen wonder, want de Zuid-Amerikaanse voorouders van deze planten groeiden in de schaduw van de tropische woudreuzen. Uit die situatie hebben ze nog een belangrijke eigenschap geërfd: ze kunnen met weinig voeding toe. In hun glanzende, vlezige bladeren en stelen slaan ze bovendien – zoals ook vetplanten doen – water op. Dat betekent dat ze ook tijdelijke droogte goed kunnen doorstaan.

Ideale planten voor balkon of terras
Niet alleen bloeien ze de hele zomer door en in de herfst tot de vorst invalt, maar je hoeft ook geen uitgebloeide bloemen weg te knippen. Die vallen namelijk vanzelf af: ze zijn ‘zelfschonend’ zoals dat heet. Ook snoei is niet nodig, hoewel ze dat wel verdragen. De planten komen het mooist uit op een opvallende, maar beschutte plek waar hun overhangende, bloeiende  stengels de ruimte hebben. De smalle bladeren blijven groen en zorgen voor een goed gevuld effect. Waterfall-begonia’s doen het zowel goed in zonnige als licht beschaduwde situaties. Ze groeien liefst in goed doorlatende potgrond die niet mag uitdrogen. Maar de wortels mogen ook niet voortdurend te nat blijven. Zorg dus voor goede drainage in de (sier)pot waar je hem inzet. Een teveel aan water moet weg kunnen stromen. Controleer ook regelmatig of de grond in de kweekpot niet te droog wordt. Zo ja, geef dan meteen water. Waterfall-begonia’s houden van voedzame grond. Geef daarom eens per veertien dagen vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater. Je kunt ook langzaam werkende voedingskorrels of een voedingsstaafje bij de wortels in de potgrond duwen. Dan hoef je je over de voeding geen zorgen meer te maken. GroenRijk heeft diverse voedingsproducten voor je planten in voorraad. Je kunt Waterfall-begonia’s ook als perkplant in de volle grond van je tuin planten.

De belangrijkste ouderplant: Begonia boliviensis
Deze soort werd in 1864 in Europa geïntroduceerd door de Engelse botanicus Richard Pierce. De plant was al eerder in Bolivia ontdekt en beschreven, maar toen niet meegenomen naar Europa. Veel karakteristieken van de Waterfall-begonia’s, zoals de prachtige bloemen, de sierlijk overhangende stengels en het smalle blad, zijn in deze soort reeds duidelijk herkenbaar. In mei 1867 werden de planten voor het eerst getoond op een internationale tuinbeurs in Parijs. Ze trokken daar enorm de aandacht vanwege hun uitzonderlijk rijke oranje/roze klokjesbloemen met vier puntige bloemblaadjes. Sommige inmiddels gekruiste rassen van de nieuwe Waterfall-begonia’s hebben die kenmerken nog steeds. Er zijn door de kwekers tal van hybridevormen ontwikkeld, maar een zeer oude cultivar – de tot 60 cm hoge  Begonia boliviensis ‘Bonfire’ met roodgerand, getand blad – wordt ook nog steeds gekweekt. De eerste hybridevormen (kruisingsproducten met o.a. de soort Begonia veitchii) worden al sinds 1870 aangeboden.

TIP: Waterfall-begonia’s zijn zo mooi, dat ze ook een goed gekozen, bijpassende sierpot waard zijn. GroenRijk heeft de juiste potten voor deze prachtige planten. Houd er rekening mee dat de planten sierlijk over de potrand heenhangen en dus hun kleur ook vóór de pot tonen.

In kort bestek
Deze week favoriet bij GroenRijk: prachtig bloeiende, sierlijk overhangende Waterfall-begonia’s. Ze tonen de hele zomer tot ver in de herfst hun klokjesbloemen in schitterende roze en rode tinten. Ook hun glanzende, getande, smalle blad is opvallend mooi. Uitgebloeide bloemen wegnemen hoeft niet. Die vallen vanzelf af. Voor een beschutte plek in zon en lichte schaduw. Makkelijk te verzorgen. Prachtig op balkon, terras en in de tuin.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Woonplant van de Maand juni:

$
0
0
Woonplant van de Maand juni:

Lepelplant, Woonplant van de maand juni 2015

De zomer komt eraan! Dat vieren we met de Lepelplant, Woonplant van de maand juni. Deze veerkrachtige groen-witte verschijning, ook bekend als Spathiphyllum, heeft jouw gezondheid hoog in het vaandel. 

Adem in, adem uit
Met haar groene, glimmende bladeren, roomwitte aar en spitse schutblad is de Lepelplant echt een beauty. Maar je zou deze woonplant tekort doen als je haar alleen beoordeelt op haar uiterlijk. De Lepelplant heeft namelijk nog meer in huis en staat bekend om haar luchtzuiverende karakter. In die zuivere lucht voel jij je lekkerder en presteer je beter. Adem in, adem uit.

Lekker luchtvochtig
De Lepelplant komt van ver, namelijk uit het regenwoud rond de Amazone in Zuid-Amerika en dan met name uit Colombia en Venezuela. In dat regenwoud ontwikkelde ze haar voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid. In 1870 werd de Lepelplant in Europa geïntroduceerd, waarmee haar zegetocht in Europese huiskamers en kantoorpanden begon.

Verzorging van de Lepelplant
Zet de Lepelplant op een lichte of schaduwrijke plaats en geef haar elke week flink water, tegen natte voeten heeft deze plant geen bezwaar. Keertje vergeten? Geen probleem, de plant is veerkrachtig en knapt meteen na een gietbeurt weer op. Jouw Lepelplant gedijt het beste tussen de 15 en 23° Celsius. Ze bloeit tussen de vier tot tien weken, om daarna een paar weken te rusten. Na zo’n twaalf weken komen aan de nieuw ontwikkelde scheuten weer schutbladeren.

Leuk om te weten:

  • Lepelplant staat bekend als vredestichter: de witte bloem staat symbool voor de witte vlag die internationaal wordt gezien als signaal van een wapenstilstand.
  • Je komt de Lepelplant tegen in veel variëteiten, van mini tot extra-large.
  • Met een luchtzuiverende Lepelplant op je bureau zorg je voor een gezond werkklimaat, en dus een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.
  • De plant komt uit de Araceafamilie (aronskelkachtigen), net als de Anthurium.
  • De Lepelplant is ook heel geschikt om in de badkamer neer te zetten.
  • Krijgen de blaadjes van jouw Lepelplant in de winter bruine puntjes? Dan is de lucht waarschijnlijk iets te droog. Een plantenspuit doet wonderen.
  • Je Lepelplant heeft het in de zomer ook buiten naar haar zin. Zet haar dan wel op een beschutte plek in de schaduw.
  • Vaak zien mensen de witte schutbladeren aan voor bloemen, maar de bloemetjes van de Lepelplant zijn minuscuul en zitten op de bloeikolf (aar).

Woonplant van de maand
De Lepelplant, of Spathiphyllum, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juni 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Zomerbloeiers

$
0
0
Zomerbloeiers

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeien deze zomerbloeiers langer door.            

Potten, bakken, manden en hele perken in je tuin vol zomerbloemen! Kleur, kleur en nog eens kleur! Heerlijk, zo creëer je een blij zomergevoel overal om je heen. Het kan nu met een enorm assortiment planten die in grote potten (13 cm doorsnee) zijn gekweekt. Je koopt ze bij GroenRijk volop bloeiend en dat blijven ze maandenlang uitbundig doen. De best denkbare plantenkwaliteit. Sommige soorten worden uit zaad opgekweekt, andere uit stek (van moederplanten). Die laatste worden stekperkgoed genoemd. Die vertonen de grootste uniformiteit (alle planten lijken dan heel veel op elkaar). Beter en sterker is er niet. GroenRijk heeft de beste plantenkwaliteit voor je gekozen. Aan jou om te beslissen wat je zelf de mooiste bloemen vindt.

Als je ze ziet, krijg je al een vakantiegevoel! Zoveel kleur!
Er zijn enorm veel soorten zomerbloemen. Denk maar aan geraniums (Pelargonium), Spaanse margrieten (Osteospermum), Mexicaantjes (Ageratum), waaierbloemen (Scaevola), en de rankende Surfinia’s en Calibrachoa’s. Deze week rekent GroenRijk er een paar tot de grote favorieten. Die moeten absoluut in het zonnetje worden gezet:

De wit bloeiende Bacopa (of Sutera, dat is een andere naam voor dezelfde soort) bloeit maar door (tot ver in oktober) met een enorme stroom witte bloempjes. Ze hebben heel fijn, hartvormig blad aan stevige stengels en ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Er bestaan trouwens ook rassen met blauwe bloempjes.

Andere witbloeiende zomerbloeiers zijn bijv. Lobelia erinus ‘Paper Moon’ en ‘Snowball’. Ook sommige Portulaca-rassen bloeien wit. Ook heel mooi: wit bloeiende Nierembergia.

De geel bloeiende Sanvitalia, een dwergzonnebloem uit Mexico en Guatemala. De meeste bloeien geel met een groen, bruin of zwart hartje, maar bijv. het ras ‘Mandarin’ heeft puur oranje bloemblaadjes. De planten worden ca. 15 cm hoog. Rijk bloeiend aan vrij slappe stengels.

Er zijn ook prachtig oranje bloeiende Petunia’s en Calibrachoa’s (Mini-Petunia’s). En ook afrikaantjes (Tagetes) zijn vaak behoorlijk oranje, evenals Gazania’s! 

Roze-paars bloeiende Verbena. Er zijn omhoog groeiende en hangende Verbena-rassen. Wil je een hanging basket beplanten, dan neem je natuurlijk een hangend type met lange, soepele, stengels. Alles rassen hebben één ding gemeen: ze vormen maandenlang ongelooflijk veel roze tot paarse bloempjes in rijke schermen of trossen. Soms hebben de bloempjes een lichter oog. Het zijn prachtige, sterke planten die je heel makkelijk kunt verzorgen.

Heel blauw bloeien Felicia en Lobelia. Het blauw madeliefje (Felicia amelloides) zit maandenlang vol blauwe bloempjes met een geel hartje. De planten worden 30-50 cm hoog. Net zoals alle andere, hier genoemde planten zijn het echte zonneplanten. Je kunt ze in de volle grond, maar net zo goed in potten en bakken planten.

Misschien nog wel blauwer (in allerlei tinten blauw) zijn de  vele rassen van Lobelia erinus met hun prachtige bloempjes (met drie hangende blaadjes en twee ‘oortjes’ erboven. Er zijn trouwens ook rassen met witte bloemen (zie bij ‘Wit’), zoals er ook Bacopa-rassen met blauwe bloemen zijn (zie ook bij ‘Wit’). En dan vergeten we de prachtige Scaevola’s bijna. Die vormen rijke trossen  heel bijzondere violetblauwe bloempjes.

Staat jouw lievelingskleur hier niet bij? Natuurlijk heeft GroenRijk die wel voor je. Heel mooi is de scharlakenrood bloeiende Portulaca grandiflora uit Zuid-Amerika. Leuke planten die van de zonnigste en warmste plekken houden die je maar geven kunt. De bloemen gaan open als de zon schijnt. Ze lijken wel wat op kleine pioenen. Of kijk bij de rode geraniums (Pelargonium Zonale). Die vormen een klassieke combinatie (een echt een-tweetje) met blauwe lobelia’s. En er zijn trouwens ook rood bloeiende Lobelia’s en Petunia’s (ook Surfinia’s). Roze, violette en zalmkleurige bloemen vind je bijv. bij Petunia’s (ook Surfinia’s en Calibrachoa’s). New Guinea Vlijtig Liesjes en ‘gewone’ Vlijtig Liesjes (Impatiens). Vlijtig Liesjes zijn bovendien ook geschikt voor een schaduwrijk plekje. GroenRijk biedt een geweldige keuze. Maak leuke combinaties in jouw lievelingskleuren.

Verpleging
Alle planten die GroenRijk heeft geselecteerd, staan in topconditie op je te wachten. Als jij ze zon geeft, altijd voldoende water en een keer per week plantenvoeding in het gietwater, zullen ze schitterend blijven bloeien. De meeste zelfs tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Als je bang bent dat je die extra krachtvoeding vergeet te geven, kun je ook voedingsstaafjes bij de wortels in de potgrond duwen. Dan hoef je verder nergens meer aan te denken en alleen nog maar water te geven.

TIP: GroenRijk heeft alles voor je zomerbloemen. Ook hangbakken, tuinetagères en planten‘tribunes’ in diverse hoogten. Daar kun je een hele pottentuin op kwijt.

In kort bestek
Rijkbloeiende zomerbloemen wil je niet missen. Anders doe je jezelf echt te kort. Al die kleurrijke, zonnige zomerbloemen om je heen geven een geweldige, optimistische, vrolijke sfeer. GroenRijk heeft planten van topkwaliteit voor je klaar staan. Maak je eigen bloemenfeest en vier dat maandenlang! Zomerbloemen zijn allemaal makkelijk te verzorgen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Hortensia

$
0
0
Hortensia

Ja, de hortensia is een sterke heester die enorm lang en rijk bloeit.

De hortensia waar deze week speciaal aandacht aan wordt gegeven, wordt wel boerenhortensia genoemd (in Vlaanderen ook bolhortensia), maar hij heet officieel Hydrangea macrophylla. De volksnaam hortensia dankt de plant aan Hortense Eugénie de Beauharnais die van 1806 tot 1810 koningin van Holland was als echtgenote van de eerste Nederlandse koning Louis Bonaparte, een broer van de toenmalige Franse keizer Napoleon Bonaparte. Ooit gaven de biologen Von Siebold en Smith de geslachtsnaam Hortensia aan de Hydrangea, maar dat is lang geleden. De naam Hydrangea komt uit het Grieks en betekent ‘watervat’. Die naam danken de planten aan de enorme hoeveelheden water die ze opzuigen en verdampen. De soortnaam macrophylla komt uit het Latijn en betekent ‘groot blad’. De boerenhortensia is dus eigenlijk het ‘grootbladig watervat’.

Er zijn tientallen soorten hortensia’s, afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en Azië. H. macrophylla stamt uit Japan. De eerste werden in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Er bestaan diverse ondersoorten van met bolronde of platte bloemschermen en dubbelkleurige, doorbloeiende en zelfs seringvormige bloeiers. Die bolronde (ook gevuldbloemige genoemd) bloemschermen bestaan uit een ronde cluster steriele (niet vruchtbare) bloempjes. De typen met een plat bloemscherm worden randbloeiers, Teller-vormen of lacecaps genoemd (Teller is het Duitse woord voor ‘eetbord’ en lacecap (Engels) betekent letterlijk ‘kanten mutsje’). Het platte bloemscherm heeft daarbij een buitenrand met steriele bloemen. In het midden van de bloeiwijzen zijn de bloemen van Teller-typen wel vruchtbaar. Die kunnen dus wel zaad vormen. Beide typen worden nu in diverse kleuren door GroenRijk aangeboden. Er bestaan meer dan 500 kweekvormen van deze hortensia’s. GroenRijk heeft een aantal van de beste en mooiste voor je geselecteerd. 

De meeste vertonen witte, roze, rode of blauwe bloemkleuren. De kleur is in sommige gevallen te beïnvloeden. Planten met roze bloemen kunnen blauw gaan bloeien. Dat gebeurt als ze in zure grond worden gezet of als er ijzer of aluminium in die grond zit (dat wordt er dan ook soms bij gedaan om blauwe bloemen te krijgen). Bij wit bloeiende planten kunnen de bloemen tijdens het groeiseizoen roze of roder worden, maar dan beginnen ze hun bloei het jaar erop wel weer wit. Als jouw blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale mest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest is NPK 10+8+35+3% magnesium en extra aluminiumsulfaat. GroenRijk heeft het. 

Verzorging
H. macrophylla-typen laten zich ook uitstekend in pot kweken en houden. Je kunt ze in hun kweekpot in een leuke sierpot zo op je terras of balkon zetten. Dan heb je er extra veel plezier van. In de volle grond van je tuin planten kan natuurlijk ook. Maar dan moet je wel weten dat deze hortensia’s wat vorstgevoelig kunnen zijn. Een aanrader: laat de uitgebloeide bloemen gewoon de hele winter aan de plant zitten. Die geven wat extra bescherming tegen vorst bij de gevoelige toppen van de scheuten en wat sneeuw of rijp op zo’n bloemscherm staat prachtig. Vooral in het vroege voorjaar kan vorst schade geven aan de zich ontwikkelende, sappige nieuwe scheuten. Later het voorjaar kun je de oude bloemen dan vlak eronder (daar zit een nieuwe bloeiknop) afknippen. Knip even boven die nieuwe knoppen. Je kunt ze duidelijk zien zitten.

Geef de plant voeding als de nieuwe bloemknoppen beginnen te groeien. Je kunt de bemesting tot in juli maandelijks herhalen. Zeker bij planten die in een pot groeien, is dat belangrijk. Vergeet ook niet op tijd water te geven. Hortensia’s zijn zoals gezegd behoorlijk dorstig.

Als de plant op den duur te groot wordt, kun je er ieder voorjaar enkele van de oudste takken kort bij de grond uitknippen. Dat stimuleert bovendien de groei van nieuwe takken en in de loop van enkele jaren verjong je zo de hele plant, waardoor hij rijk blijft bloeien. Deze manier van snoeien wordt dan ook verjongingssnoei genoemd. 

Inplanten
Wanneer je je hortensia in de tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft.

TIP: Je kunt de bloemen van deze hortensia’s ook goed drogen. Hang ze dan aan hun stelen in een droge ruimte op. Op de vaas drogen kan ook.

In kort bestek
De hortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die eigenlijk Hydrangea macrophylla heet. Er zijn diverse typen, o.a. met bolle bloeischermen of met platte. GroenRijk heeft ze nu in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig. Vergeet niet op tijd water te geven. De bloemen laten zich ook heel goed drogen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Zomerbloeiers

$
0
0
Zomerbloeiers

Ja, geef deze zomerbloeiers regelmatig vloeibare plantenvoeding, dan bloeien de planten extra lang en rijk door.

Deze potten met verschillende mengsels van fleurige zomerbloeiers zijn prachtig  in je tuin of op je balkon. Je kunt ze zo meenemen en neerzetten. Ze zijn kant-en-klaar beplant. Kies de pot met de mix in de kleur die je het leukst vindt en zet hem op een zonnig plekje buiten. Er groeien diverse soorten planten in, o.a. Verbena’s en Petunia’s, maar vooral de sterke, ongelooflijk rijk bloeiende Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s die ook wel Million Bells worden genoemd. Voor de potten is een neutrale, donkere antracietkleur gekozen, waardoor ze in iedere tuinsfeer passen. De planten bloeien de hele zomer en herfst – tot de vorst er in de late herfst een eind aan maakt. Er is gekozen voor vrolijke, harmoniërende bloemkleuren. Die vervelen nooit. Het gaat in alle gevallen om planten die eerst iets omhoog groeien, maar daarna sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de pot op de grond zet, zullen de bloeiende ranken zelfs over de grond uitgroeien en ontstaat vanuit de pot een heel bloementapijt. Zet je hem hoog, dan wordt het een bloemenwaterval. Door de verschillende maten van de bloemen ontstaat een prachtig variërend kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger werkt. Maar zet de pot niet te hoog. Het mooiste is als je erop en niet er van onderaf tegenaan kunt kijken.

Iedere pot vormt een rijk bloeiend plantenwereldje op zich.
Er zijn in de mix prachtige combinaties gemaakt qua blad- en bloemvormen en kleuren met de volgende plantensoorten:

Petunia’s Die groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is inmiddels enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de oude rassen was dat de bloemen moeilijk tegen slecht weer konden. Een flinke regenbui kon de bloemen al verbruinen. De kwekers zijn op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een bekende kweekgroep daarvan zijn de Surfinia’s. Die vormen dus geen aparte plantensoort. Het zijn echte petunia’s, maar met betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam (een handelsnaam) gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Het zijn net zoals de ‘gewone’ petunia’s ook hangende, rankende planten. Leuk om te weten: Petunia’s zijn directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want er is ook (en vooral) met Mini-Petunia’s in de plantenmengsels gewerkt.

Mini-Petunia’s zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht lijken nog het meest op kleinbloemige petunia’s. Ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. Om helemaal volledig te zijn: de Mini-Petunia’s, die dus eigenlijk Calibrachoa heten, worden zoals gezegd ook wel ‘Million Bells’ genoemd.

Tenslotte zijn er prachtige Verbena’s in opgenomen.

Verbena’s (de naam Verbena betekent: ‘heilig kruid’) zijn eenjarige, meerjarige en zelfs verhoutende soorten. Die in de pot zijn eenjarig gekweekt. Je kunt ze dus wegdoen als ze eind van de herfst zijn uitgebloeid. Het grote voordeel van eenjarige planten is dat ze enorm rijk bloeien omdat ze in één groeiseizoen voor nageslacht moeten zorgen. Dan wil je wel bloeien! In Nederland komt één echte Verbena-soort van nature in het wild voor: ijzerhard (Verbena officinalis). Voor potcultuur zijn vooral kweekvormen van Glandularia (vroeger Verbena) peruviana en V. speciosa in zwang. Het zijn bijna allemaal planten van Amerikaanse herkomst. Sommige groeien stijf omhoog, andere hangen sierlijk over, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de schermvormige trossen kleine bloemen die maar blijven komen en je decopot met kleur blijven vullen. Iedereen vindt ze mooi!

Makkelijke verzorging
De kweker heeft de planten in de decopot in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet en heel zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen.

TIP: Verwijder bij de Petunia’s en Verbena’s regelmatig de uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten. Dan bloeien ze beter en langer door. Bij de Calibrachoa’s hoef je dit niet te doen. Die zijn zelf-schonend: ze laten uitgebloeide bloemen zelf al vallen.

In kort bestek
GroenRijk biedt nu stijlvolle, grote, antracietkleurige potten vol rijk en langdurig bloeiende Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s (Calibrachoa’s) aan. Diverse decoratieve ton sur ton mengsels. Bloei tot ver in de herfst. Prachtig op terras of balkon. Ook een welkom cadeau! Heel makkelijk te verzorgen. Schitterende kleuren. Kant-en-klaar beplant! Om zo neer te zetten!   

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl


Woonplant van de Maand juli: Ficus Ginseng

$
0
0
Woonplant van de Maand juli: Ficus Ginseng

Een zomertype, dat kun je de Ficus Ginseng, of Ficus microcarpa, wel noemen. Bij zwoele temperaturen gaat hij namelijk graag op vakantie naar je terras. Daarom is deze bonsai met zijn glimmende blaadjes Woonplant van de maand juli.

Kunstig gevormde bonsai
Een grillig gevormde, vertakte luchtwortel met daaraan stevige, ovale en glimmende blaadjes: maak kennis met de Ficus Ginseng. Deze kunstige bonsai houdt wel van een bewonderende blik en ziet er vanaf iedere hoek weer anders uit. Kijk dus nog maar eens goed en voel je instant ontspannen bij de aanblik van al dat frisse groen.

Oost west, bij jou thuis best
Oorspronkelijk was de Ficus Ginseng alleen te vinden in delen van Azië. Inmiddels worden de wortels van de woonplant gekweekt in China en Maleisië. Daar groeien ze zo’n vijftien jaar, waarna ze door Nederlandse kwekers worden geïmporteerd. Die kwekers kweken ze vervolgens in de kas af als bonsai. De Ficus heeft dus al een heel leven achter de rug tegen de tijd dat jij hem in huis verwelkomt.

Verzorging van de Ficus Ginseng
Zo heb je jaren lang plezier van je Ficus Ginseng: geef de woonplant matig water, ´s zomers meer dan in de winter. Laat geen water in de schaal of schotel staan en geef regelmatig voeding. De Ficus kan in de zomer ook naar buiten, het liefst in de schaduw. Overwinteren doet de plant bij voorkeur op een koele plaats, bij circa 12°C. En heb je kapper-aspiraties? Je kunt de plant snoeien om hem in vorm te krijgen.

Leuk om te weten:

  • Ficus betekent vijg. Er zijn wereldwijd meer dan 2.000 soorten Ficussen.
  • In het verre oosten, onder andere in China, dicht men aan de grillig gevormde wortel ook geneeskrachtige werkingen toe.
  • In het wild kan de Ficus Ginseng een boom van wel 20 meter hoog worden.
  • Als je de Ficus Ginseng verplaatst, moet hij daarna even wennen. In de tussentijd kan hij wat blad verliezen.
  • Je komt de plant ook wel tegen onder de naam Ficus microcarpa Ginseng of Ficus microcarpa.
  • Bonsaibomen komen oorspronkelijk uit Japan, er is bewijs dat ze daar al in de veertiende eeuw werden geweekt. Bonsai wordt in Japan beschouwd als een cultureel symbool.
  • Besproei de woonplant met een plantenspuit bij droge lucht, bijvoorbeeld veroorzaakt door de centrale verwarming.

Woonplant van de maand
De Ficus Ginseng, of Ficus microcarpa, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juli 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Tuinplant van de Maand juli: hortensia

$
0
0
Tuinplant van de Maand juli: hortensia

In de zomer kun je volop genieten van de zon en van een bloemrijke tuin. Juli is de maand dat de bloei van de hortensia’s zijn hoogtepunt bereikt en veel tuinliefhebbers kunnen dan hun geluk niet op. De hortensia staat als Tuinplant van de Maand juli letterlijk en figuurlijk in het zonnetje!

Er zijn veel verschillende hortensia’s met bloemen in het wit, roze of blauw. De bekendste zijn de boerenhortensia, de ‘Annabelle’ en de pluimhortensia. Door hun diversiteit passen hortensia’s heel goed binnen de tuintrends van 2015. Zet bijvoorbeeld eens een witte boerenhortensia, pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ bij elkaar in de border. En plant ook op het terras witte hortensia’s in houten kuipen. Je geeft zo de hele tuin de natuurlijke en luxueuze uitstraling van de ‘Eco Luxe’ tuintrend. Ga je voor de vrolijke, speelse, bonte kleurenmix van de tuintrend ‘The Happy Life’? Combineer dan hortensia’s in zoveel mogelijk verschillende kleuren in de tuin en in felgekleurde bakken en manden.

De botanische naam, Hydrangea, verwijst naar het drinkgedrag van de hortensia. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op. Je ziet meteen wanneer een hortensia dorst heeft. Hij staat er dan slapjes bij, maar na een stevige slok water knapt ie snel weer op.

Kijk voor meer informatie en inspiratie over de hortensia of andere tuinplanten op www.mooiwatplantendoen.nl.

Salvia nemorosa

$
0
0
Salvia nemorosa

Ja, knip regelmatig de uitgebloeide bloemen uit je siersalie. Hij bloeit dan veel langer door.

De siersalie Salvia nemorosa (ook wel bossalvia of bossalie genoemd) is een van de beste bloeiers onder de salies. De wilde soort stamt (met zijn vormverschillen) uit Centraal- en Zuid-Europa, maar wordt ook in Voor-Azië (Turkije, Syrië) aangetroffen. Die wilde soort wordt bijna niet meer gekweekt. Voor tuingebruik zijn er wereldwijd door de kwekers honderden cultivars ontwikkeld die vooral met blauwe, violette, roze en witte bloemen bloeien. De meeste kweekvormen worden 40-60 cm hoog of hoger. De soort kan wel 100 cm hoog worden. Deze salies bloeien vooral in de periode juni-september. De bloemen verschijnen steeds in aren aan de toppen van de opstaande stengels. Het fijne van Salvia nemorosa is dat de planten weinig eisen stellen aan de grond waar ze in groeien. Het zijn heel makkelijke planten die niet woekeren en het liefst gewoon rustig hun gang gaan. Heerlijke planten dus die je jarenlang zullen belonen voor het feit dat jij van ze geniet. Ook als je ze als potplant houdt.

Sterke plant
Salvia nemorosa is een sterke plant. Ze groeit uit een korte, maar stevige wortelstok en vormt geen bladrozetten, maar ovale bladeren met een prettige, grijsgroene kleur aan korte steeltjes aan de stengels. Bij de soort verschijnt een overvloed aan kleine blauwe bloemen in stevige, opstaande aren. Die aren krijgen later in het seizoen een wat lossere vorm en de schutblaadjes bij de bloemen hebben een wat meer violette kleur. Van deze soort zijn tal van cultivars ontwikkeld met iets andere bladkleuren en vaak rijkere bloei. Deze planten trekken zich niets aan van slecht weer en bloeien maar door. Een van de meest bekende cultivars is ‘Ostfriesland’ die vrij laag blijft (45 cm) en vooral breed uitgroeit. ‘Blauhügel’ wordt iets hoger (50 cm) en bloeit zuiver blauw. Een van de hogere rassen is ‘Mainacht’ (60 cm, donkerblauw) die in 1956 door de bekende Duitse vasteplantenveredelaar Foerster werd geïntroduceerd. Het hoogst wordt waarschijnlijk de roze ‘Rose Queen’ (70 cm). GroenRijk biedt nu een interessante, aantrekkelijke keuze.

Bossalie
Deze naam is een rechtstreekse vertaling van de wetenschappelijke naam Salvia nemorosa. ‘Nemorosa’ betekent: ‘van het bos’ of ‘in het bos groeiend’. Salvia komt van het Latijnse ‘Salvere’ en ‘Salvare’ wat zo ongeveer ‘gezond maken’ en ‘redden’ inhoudt. De naam Salvia nemorosa werd door de plantkundige Linnaeus aan deze soort gegeven.

Er zijn meer dan 800 soorten salie
Daar komen vaste planten en eenjarige soorten bij voor. Het keukenkruid Salvia officinalis (echte salie of tuinsalie) is ongetwijfeld de meest bekende soort. Deze bloeit paarsviolet in juni-juli. Van dezelfde soort komen ook bekende sierplanten voor, o.a. ‘Tricolor’ die bont blad heeft met grijsgroene, gele en paarsrode tinten. Heel bekend zijn ook de eenjarige vuursalie (Salvia splendens) met vuurrode bloemen (ze zijn er ook met andere bloemkleuren) en de scharlei of muskaatsalie (Salvia sclarea) die uit Zuid-Europa stamt en violet tot soms zelfs lichtrood bloeit. Ook deze soort is in zijn wilde vorm variabel. Dat was bij Salvia nemorosa indertijd ook de reden dat men eerst dacht met een kruisingssoort te maken te hebben. De plant heeft dan ook vrij lang Salvia × superba geheten.

Verzorging
Als je de plant in zijn pot (en die weer in een sierpot) op een zonnige plek op het balkon of terras zet, moet je vooral zorgen dat de potgrond niet uitdroogt en zul je tijdens de bloei zo nu en dan moeten bijmesten. Het voedsel uit de potgrond is na ca. een maand namelijk verbruikt. Daarna krijgt de plant honger en zul je hem zolang hij bloeit moeten voeden. Plant je hem in je tuin, doe dat dan op een zonnige tot licht beschaduwde plek in voedzame, normale tuingrond die wel goed doorlatend moet zijn. Stagnerend water is vooral ’s winters funest (dan kunnen de wortels gaan rotten), maar de grond mag ook niet helemaal uitdrogen. Knip de in het najaar afstervende stengels na de bloei licht terug. Je hebt dan kans dat de plant nog een keer gaat bloeien. Laat in de herfst wat er aan stengels resteert gewoon afsterven (zeker bij planten in de volle grond). Zo’n stengeldekje zorgt voor winterbescherming van de wortels eronder. Een wirwar van afstervende stengels breekt ook de windkracht en zorgt in de tuin voor beschutting van overwinterende insecten. Als in het voorjaar nieuwe stengelpunten verschijnen, kun je de plant opschonen. Geef dan ook een goede voorraadbemesting met organische mest. Doe dat ook bij potplanten. Organische mest werkt langdurig en veroorzaakt geen overbemesting omdat de voedende stoffen gedoseerd vrijkomen. Het scheelt je veel werk. Je hoeft je dan alleen nog om het watergeven te bekommeren. Als de planten gaan bloeien wel weer bijmesten.

TIP: Door de voornamelijk blauwe bloemkleuren laat Salvia nemorosa zich uitstekend met andere planten combineren.

In kort bestek
De meerjarige siersalie (Salvia nemorosa) die GroenRijk deze week speciaal aanprijst, is een sterke, rijke bloeier met violetblauwe tot blauwe bloeiaren (andere kleuren komen ook voor) die in grote aantallen verschijnen boven het enigszins grijsgroene blad. Prachtig als potplant en in de volle grond van de tuin. Voor jarenlang terugkerende bloemenweelde! Gemakkelijk te verzorgen. Voor iedere, normale tuingrond.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

5e seizoen Robs Grote Tuinverbouwing

$
0
0
5e seizoen Robs Grote Tuinverbouwing

De samenwerking, welke in september 2011 is gestart tussen tuincentrumformule GroenRijk en het televisieprogramma Robs Grote Tuinverbouwing, zal ook in seizoen 2015/2016 een feit zijn. De franchisenemers van de formule GroenRijk hebben wederom de schouders gezet onder een verlenging van de sponsoring van het televisieprogramma Robs Grote Tuinverbouwing bij SBS6, aangezien zij de kracht ervaren van Rob Verlinden als dé tuinman van Nederland in dit televisieprogramma.

"De tuincentrumformule GroenRijk wil de thuisomgeving van de klant vergroenen en groen tot leven wekken, want groen is een onmisbaar ingrediënt voor leven, wonen, werken en genieten. Omdat Rob Verlinden deze zelfde passie heeft voor groen en dit met enthousiasme overbrengt via het televisieprogramma, past deze samenwerking ook zo goed bij ons", aldus directeur Nico Koppenol van GroenRijk. 

Ook tussen Rob Verlinden en de franchisenemers van GroenRijk is er duidelijk sprake van synergie. Zo is Rob Verlinden regelmatig te gast bij een landelijke GroenRijk formulebijeenkomst, waar hij de franchisenemers een inspirerende peptalk mee geeft om samen met hem het land te vergroenen. 

Partnership
In september 2011 is deze partnership gestart en is GroenRijk als retailer toegevoegd aan de sponsorenlijst van Robs Grote Tuinverbouwing. Er wordt tijdens iedere aflevering een bezoek gebracht aan een GroenRijk tuincentrum, om de wensen te achterhalen van diegene waarvan Rob de tuin gaat aanpakken. De GroenRijk franchisenemers merken het inspireren en het verleiden van de televisiekijkers op de winkelvloer, er is een stijgende vraag naar producten, zowel planten als woon- en tuinaccessoires, welke gebruikt worden door Rob Verlinden, Ivo Putman, Jorna Spapens en Jeremy Vermolen in Robs Grote Tuinverbouwing. 

Vanaf het voorjaar van 2013 is deze samenwerking zelfs uitgebouwd met zeer succesvolle ‘Groenshows’ op de GroenRijk vestigingen, waar Rob Verlinden de GroenRijk klant ter plekke enthousiasmeert en informeert over planten. Het verlengde partnership zorgt er voor dat in september van dit jaar Rob Verlinden en GroenRijk samen drie ‘Groenshows’ verzorgen op de 50PlusBeurs, waar beide partijen zeer naar uit kijken.

Het nieuwe televisieseizoen van Robs Grote Tuinverbouwing start op zaterdag 5 september 2015 om 17.00 uur bij SBS6.

Campanula

$
0
0
Campanula

Ja, deze Campanula’s zijn vaste planten voor buiten, maar ze doen het binnen ook uitstekend.

De Adansa®- en Ambella®-Campanula’s zijn klokjesbloemen van topkwaliteit. Ze bloeien geweldig mooi. Het zijn twee nieuwe kweeklijnen die door de Campanula Addenda®-kwekers vanuit de eerdere Addenda®-lijn zijn ontwikkeld. Dat is een serie veredelde kruisingsproducten van twee soorten klokjesbloemen: Campanula poscharskyana en C. portenschlagiana. Twee van de ruim driehonderd soorten klokjesbloemen die in de wilde natuur voorkomen. Om de gewenste eigenschappen volledig te behouden worden alle Addenda®-producten uit stek doorgekweekt. Het zijn stuk voor stuk planten met een geweldige uitstraling. Je kunt er niet omheen – ze vallen altijd op, maar zijn toch niet opdringerig. En het mooiste is: ze zijn zowel geschikt voor binnen als voor buiten. Ze zijn zelfs goed winterhard. Die laatste eigenschap danken ze aan het herkomstgebied van de oudersoorten dat zich uitstrekt van Slowakije tot Kroatië en Servië. Daar kan het ’s winters pittig vriezen.

Twee nieuwe ‘merken’: Ambella® en Adansa®
De kwekers hebben niet stilgezeten. Vanuit de Addenda®-Campanula’s zijn twee plantenlijnen ontwikkeld met eigen ‘merk’namen: de stijlvolle Ambella®’s en de sierlijke Adansa®’s. Die namen zijn heel goed gekozen. Het ‘bella’ in Ambella® geeft de sfeer van deze planten heel goed weer: ze hebben iets stijlvols en klassieks door hun compacte, bolle groeivorm die tijdens hun lange bloeiperiode is overdekt met (afhankelijk van de cultivar) paarse, blauwe of witte bloempjes in de vorm van klokjes of belletjes. In de Adansa®-naam valt het woord ‘dans’ op en dat klopt ook: dit is een veel losser en vrijer (beweeglijker) groeiend type dat lange, uitwaaierende ranken vormt en even overdadig bloeit, maar met meer stervormige, donkerblauwe, roze of blauwwitte bloemen.

De verzorging
De planten die je nu bij GroenRijk koopt, bloeien al. Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Buiten kun je ze op een plek zetten waar een paar uur per dag de zon direct op schijnt (voor de rest van de dag dus licht beschaduwd). Zowel Ambella® als Adansa® verdampen vrij veel water. Zorg dat hun potkluiten niet uitdrogen. Regelmatig water geven dus. Zet je ze in hun kweekpot in een sierpot, zorg dan dat er een drainagegat in de sierpot zit. Overtollig water moet weg kunnen. Geef in pot gehouden, bloeiende planten om de veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Als in de herfst de bloei stopt, ook geen voeding meer geven (nog wel water!). Volg de aanwijzingen op de verpakking. Plant je deze Campanula’s in de volle grond van je tuin, dan redden ze zich daar prima, maar ook dan bij droogte gieten! De grond moet trouwens voldoende doorlatend zijn om vooral ’s winters stagnerend water (langdurig aanwezige plassen op de grond) te voorkomen. Bij te veel winterse nattigheid kunnen de wortels gaan rotten. In de herfst sterven deze vaste planten bovengronds af, maar de wortels blijven doorleven. Van daaruit lopen de planten in het voorjaar weer uit. Haal de afgestorven stengel- en bladresten weg zodra je nieuw groen ziet verschijnen. Bij goede verzorging zullen deze Campanula’s jaar na jaar steeds weer prachtig gaan bloeien. Verpot in pot gehouden planten om de twee jaar in verse potgrond. Deze klokjesbloemen zijn geweldig winterhard. Het mag – als ze in de volle grond staan – gerust 20 graden vriezen. Bij potplanten wat winterbescherming geven omdat de kou dan van alle kanten de wortels kan bereiken. 

Uit stek vermeerderd
Zowel Campanula Ambella® als Adansa® worden zoals gezegd niet uit zaad, maar uit stek vermeerderd. Dat gebeurt om de eigenschappen van de planten heel nauwkeurig te behouden in alle exemplaren. Beide typen planten worden dus heel uniform doorgekweekt. Het blijven daardoor steeds die mooie dankbare planten die je zo graag ziet. Ze voelen zich thuis in ieder type interieur, op elk terras en balkon (mits niet te zonnig) en in iedere tuin. Ze zijn door hun bloemkleuren ook heel makkelijk met andere planten te combineren. De planten zullen heel lang een stroom magnifieke blauwe, paarse, lila, roze of witte klok- of stervormige bloemen produceren! Planten die buiten groeien kunnen ieder jaar in mei alweer in bloei komen. Ze bloeien dan de hele zomer en vaak in de herfst nog eens.

TIP: Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zeker als de bloei wat minder lijkt te worden. Dat is voor zowel Ambella®- als Adansa®-Campanula’s een prikkel om nog langer door te bloeien dan ze van nature al doen (of zelfs weer opnieuw te gaan bloeien als ze al zijn uitgebloeid).

In kort bestek
Houd je van de magnifieke paarse, blauwe, witte of roze klokjes- of stervormige bloemen van Campanula’s? GroenRijk biedt deze week keus uit twee superieure vormen: de compacte, iets bolvormige , stijlvolle Ambella®’s en de vrolijke, losser en meer rankend groeiende en bloeiende Adansa®-Campanula’s. Geschikt voor zowel binnen als buiten. Meerjarig. Winterhard. Makkelijk te verzorgen. Je wordt beloond met stromen bloemen tot in de herfst.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Viewing all 631 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>