Quantcast
Channel: GroenRijk Prinsenbeek nieuws
Viewing all 631 articles
Browse latest View live

Bolchrysant

$
0
0
Bolchrysant

Ja, de bolchrysant is een kleurige bloeier die graag op een lichte plaats staat.

De prachtige bolchrysanten zijn ideale herfstbloeiers. De leuke bolle struikjes zijn maandenlang letterlijk overdekt met bloemen. En geen gedoe met planten of verpotten. Zet ze gewoon in hun kweekpot ergens neer: altijd geweldig kleurrijk. Nog mooier natuurlijk als je de kweekpot in een sierpot zet. Ze bloeien aan één stuk door. Je kunt ze zo op het terras, het balkon, of ergens in de tuin plaatsen. Goed in het zicht natuurlijk. Iedereen vindt ze mooi. Bolchrysanten zijn daarom ook uiterst welkom als cadeau; met zo’n plant kun je overal aankomen. Zelfs bij bloemenliefhebbers zonder groene vingers, want de verzorging is kinderlijk eenvoudig. Van een bolchrysant heb je echt maandenlang plezier. De planten bloeien uitbundig door tot de vorst er een eind aan maakt. Bolchrysanten zijn overigens niet altijd alleen maar bol: ze worden ook wel op stam gekweekt of de kwekers hebben ze een piramidevorm gegeven. Het kan allemaal. Bij GroenRijk is keuze te over!

Uiterst eenvoudige verzorging
Zet een bolchrysant op een lichte plek buiten. Voeding geven mag je vergeten. Controleer wel regelmatig even of de potgrond nog vochtig is, ook tijdens regenachtig weer. Dat klinkt misschien gek, maar soms is de buitenste bloemenlaag zo vol en gesloten dat regenwater langs de buitenkant van die bloemenbol wegstroomt en dus niet in de pot bij de wortels terecht komt. Dan kan de plant dus alsnog verdrogen en dat moet je voorkomen. Te veel koude regen of gietwater op de bloemen kan de bloemen laten ‘smetten’, ze kunnen dan verbruinen. Geef daarom altijd water op de potgrond en niet op de bloemen. Als je dat doet, zul je ook merken dat het soms niet maar één plant in een pot is, vaak is het een toef (een aantal planten bij elkaar in een pot die samen de bloeiende bol vormen). Dat hangt af van het gebruikte bolchrysantenras, van de kweker en de kweekwijze. Er zijn namelijk bolchrysanten die in de kas zijn opgekweekt en andere die uit de buitenteelt komen. GroenRijk biedt nu een prachtig assortiment aan met verschillende bloemvormen (groot en klein, gevuld en enkel) en in heel veel kleuren. Het gaat om forse planten (hoogte tot 50 cm) die in grote 19 cm-potten groeien: planten van hoge kwaliteit. Nogmaals: zulke planten kun je ook met een gerust hart cadeau geven: daar heeft de ontvanger lang plezier van.

Ze willen graag licht en niet te koud staan
Dat is eigenlijk vreemd, want bolchrysanten zijn zogenaamde kortedagplanten. Ze bloeien als de dagen korter worden, dus in de herfst als er iedere dag iets minder licht is. Bolchrysanten kunnen niet tegen vorst. Zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt vinden ze al afschuwelijk. Zet ze dus tijdelijk even op een koele, lichte plek binnen als er lage temperaturen verwacht worden of nachtvorst is voorspeld. Een temperatuur binnen van zo’n 15 °C is prima. De planten bloeien dan gewoon door. Bolchrysanten zijn in principe vaste planten, maar het is heel lastig om ze goed de winter door te krijgen. Bovendien zullen ze daarna minder goed bloeien. GroenRijk adviseert dan ook om van je planten te genieten zolang ze bloeien (de komende maanden dus!) en volgend jaar gewoon nieuwe te kopen. Zet je ze in hun kweekpot in een leuke bijpassende overpot, zorg dan wel dat daar een drainagegat onderin zit.

Chrysanten zijn in Oost-Azië heilige bloemen
De Chinezen telen al bijna 2500 jaar (twee-en-een-half-duizend jaar!) chrysanten. Het is er zelfs dé nationale bloem. Bij de Koreanen en Japanners is het niet veel anders: daar is de heilige chrysant absoluut onmisbaar bij allerlei tempelceremonies en andere plechtige of feestelijke gebeurtenissen. De naam chrysant betekent ‘goud-bloem’ (van het Griekse ‘chrysos’ =  goud en ‘anthemos’ = bloem). De geur verdrijft insecten. De sappen werken sterk antiseptisch. In Oost-Azië wordt de chrysant als een van de geneeskrachtigste kruiden beschouwd. Hij geldt er bovendien als symbool voor een lang leven. Wat kun je mooier en met een betere bedoeling geven dan dat! Rond ons jaar 1700 kwamen de eerste chrysanten naar Europa. Vooral in Engeland en Frankrijk werd het meteen een geliefde bloem. Tegenwoordig worden chrysanten overal ter wereld in gigantische verscheidenheid geteeld.

TIP De bolchrysant wordt ook wel herfstchrysant genoemd en heet officieel Dendranthema x grandiflorum (dus niet Chrysanthemum). Dat komt doordat de plantenwetenschappers een aantal jaren geleden het grote geslacht Chrysanthemum hebben opgedeeld in aparte geslachten. De bolchrysanten kregen toen hun nieuwe naam.

In kort bestek
Chrysanten zijn al enkele duizenden jaren in cultuur. Een van de mooiste vormen van deze rijke herfstbloeier is de bolchrysant die GroenRijk nu in een enorm scala aan bloemvormen en kleuren aanbiedt. De prachtige planten bloeien maandenlang door. De verzorging is uiterst eenvoudig: zet ze op een lichte plek op je terras of balkon en laat de potgrond niet uitdrogen; ook tegen koude regen beschermen. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl


Campanula Ambella

$
0
0
Campanula Ambella

Ja, de Campanula Ambella® groeit compact en bolvormig en bloeit vanuit het hart naar de zijkanten.

De Campanula Ambella® is een nieuwe kweeklijn in de klokjesbloemen met een fantastische, stijlvolle uitstraling. De planten bloeien geweldig mooi met klokjesvormige bloemen of beter bloemen in de vorm van sierlijke belletjes. De kwekers hebben tot nu toe paars, blauw en witbloeiende typen veredeld. Ze zijn er dus in drie bloemkleuren. GroenRijk biedt deze prachtige planten nu bloeiend aan in een extra grote maat: in kweekpotten van liefst 15 cm doorsnee. Werkelijk magnifieke planten van hoge kwaliteit. Alle Campanula Ambella®’s zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Ze zijn zelfs winterhard. Dat komt doordat de ouderplanten waaruit ze zijn ontwikkeld van nature in een gebied groeien waar het ’s winters flink kan vriezen: van het Hoge Tatra-gebergte in Slowakije tot in Servië op de Balkan. Die twee oudersoorten zijn Campanula poscharskyana en C. portenschlagiana. Twee van de ruim driehonderd soorten klokjesbloemen die in de wilde natuur voorkomen.

Uit stek vermeerderd
Alle Campanula Ambella® ’s worden niet uit zaad, maar uit stek vermeerderd. Dat gebeurt om de eigenschappen van de planten heel nauwkeurig te behouden in alle exemplaren. Via stek worden ze heel uniform doorgekweekt. Daardoor blijven het steeds in alle generaties de prachtige, dankbare planten die je zo graag ziet. Ze voelen zich thuis in ieder type interieur, op elk terras en balkon (mits niet te zonnig) en in iedere tuin. Ze zijn door hun bloemkleuren ook heel makkelijk met andere planten te combineren. De planten zullen heel lang een stroom magnifieke blauwe, paarse of witte klokvormige bloemen produceren! Planten die buiten groeien kunnen ieder jaar in mei alweer in bloei komen. Ze bloeien dan de hele zomer en vaak in de herfst nog eens.

Makkelijk te verzorgen
De planten die je nu bij GroenRijk koopt, bloeien al. Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Buiten kun je ze op een plek zetten waar een paar uur per dag de zon direct op schijnt (voor de rest van de dag dus licht beschaduwd). Campanula Ambella®’s verdampen vrij veel water. Zorg dat hun potkluit niet uitdroogt. Regelmatig water geven dus. Zet je ze in hun kweekpot in een sierpot, zorg dan dat er een drainagegat in de sierpot zit. Overtollig water moet weg kunnen. Geef in pot gehouden, bloeiende planten om de veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Als in de herfst de bloei stopt, ook geen voeding meer geven (nog wel water!). Volg de aanwijzingen op de verpakking. Plant je deze Campanula’s in de volle grond van je tuin, dan redden ze zich daar prima, maar ook dan bij droogte gieten! De grond moet trouwens voldoende doorlatend zijn om vooral ’s winters stagnerend water (langdurig aanwezige plassen op de grond) te voorkomen. Bij te veel winterse nattigheid kunnen de wortels gaan rotten. In de herfst sterven deze vaste planten bovengronds af, maar de wortels blijven doorleven. Van daaruit lopen de planten in het voorjaar weer uit. Haal de afgestorven stengel- en bladresten weg zodra je nieuw groen ziet verschijnen. Bij goede verzorging zullen deze Campanula’s jaar na jaar steeds weer prachtig gaan bloeien. Verpot in pot gehouden planten om de twee jaar in verse potgrond. Deze klokjesbloemen zijn geweldig winterhard. Het mag – als ze in de volle grond staan – gerust 20 graden vriezen. Bij potplanten die buiten blijven wat winterbescherming om de pot heen naanbrengen omdat de kou anders van alle kanten de wortels kan bereiken. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zeker als de bloei wat minder lijkt te worden. Dat is voor  Ambella®-Campanula’s een prikkel om nog langer door te bloeien dan ze van nature al doen (of zelfs weer opnieuw te gaan bloeien als ze al zijn uitgebloeid).

TIP: Ambella®-Campanula’s zijn door hun nette, compacte, bolle groeivorm buitengewoon geschikt als kamerplant. Het zijn echte designplanten die zowel in klassieke als hightech-interieurs zeer worden gewaardeerd. Daardoor is een Ambella®-Campanula ook een ideaal cadeau.

In kort bestek
Je wilt genieten van stromen prachtige  paarse, blauwe of witte klokjesvormige bloemen? Ze zijn nergens mooier en rijker dan bij Campanula’s! GroenRijk biedt deze week de speciaal ontwikkelde, stijlvolle, sterke Ambella®-Campanula’s aan in een extra grote maat (potdoorsnee 15 cm). Geschikt voor zowel binnen als buiten. Meerjarig. Winterhard. Makkelijk te verzorgen. Je wordt beloond met stromen bloemen tot in de herfst.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Vrouwentong, Woonplant van de maand augustus

$
0
0
Vrouwentong, Woonplant van de maand augustus

Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria, is Woonplant van de maand augustus. Een onverwoestbare krachtpatser die liever vocht geeft dan neemt en de woestijn net zo makkelijk verruilt voor een trendy pot bij jou thuis.

Lang leve luchtvochtigheid
De Vrouwentong herken je aan zijn stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. Die opvallende bladeren doen mooi maar onzichtbaar werk: ze krikken de luchtvochtigheid op en dat is fijn voor jouw huid, ogen en luchtwegen.

Ethiopische woestijnplant
De Vrouwentong vind je in het wild in de woestijn van onder andere Ethiopië. Die geboortegrond verklaart waarom de plant zo ijzersterk is en stevig overend blijft in droge warmte. Met als resultaat een robuuste woonplant die zich gedraagt als een makkelijke gast. Niet zo gek dus dat de Vrouwentong de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback maakte.

Verzorging van de Vrouwentong
Vrouwentongen zijn heel makkelijk te onderhouden. De plant kan door zijn afkomst goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld van de centrale verwarming. De Vrouwentong staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het devies.

Leuk om te weten:

  • Er bestaan ongeveer 70 soorten Vrouwentongen.
  • Natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg vernoemde in 1794 de Sansevieria naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam en de meest bijzondere uitvindingen deed.
  • In veel Afrikaanse landen gebruikt men de bladeren van de Vrouwentong om touw en manden van te maken.
  • De Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat, en lichter dichtbij het raam.
  • Een Vrouwentong is een ideaal cadeau voor iemand zonder groene vingers, voor op kantoor of in een school: de plant piept namelijk niet als hij een tijdje minder water krijgt.
  • Heel soms bloeit de Vrouwentong: er ontstaat dan een stengel tussen de bladeren waar bloemetjes aan groeien.
  • In Korea worden Vrouwentongen gebruikt om deelnemers aan evenementen of zakenpartners mee te verwelkomen.
  • Sansevieria’s halen giftige stofjes als formaldehyde en carbondioxide uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug. Zet dus rustig een Vrouwentong in je slaapkamer neer.

Woonplant van de maand
De Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van augustus 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Bergamotplant

$
0
0
Bergamotplant

Ja, de bergamotplant is een echte topper voor tuin en terras die ook nog eens heerlijk geurt.

Bergamotplanten (Monarda-soorten) komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar ze deel uitmaken van de prachtige prairievegetatie. Het zien van een bloeiende prairie is een onvergetelijke ervaring. Daardoor is ook het tuinieren met prairieplanten enorm in opmars. Na Noord-Amerika ook in Europa. Er bestaan ca. tien soorten bergamotplanten waaruit weer reeksen cultivars zijn ontwikkeld die in verschillende kleuren bloeien. Het meest voorkomend zijn rode, roze en paarse tinten, minder vaak zijn ze ook geelachtig en wit. De gefranjerde bloemen die wel wat aan bepaalde typen chrysanten doen denken, hebben een sterke geur. Maar niet alleen de bloemen geuren, ook de stengels en bladeren verspreiden een sterk, maar heerlijk kruidig aroma. De planten danken hun geslachtsnaam aan de Spaanse medicus en botanicus Nicolas Monardes die voor het eerst Amerikaanse planten beschreef (in drie boekdelen die verschenen in 1565, 1569 en 1574).

Monarda’s: planten voor een zonnige plek en goed doorlatende, maar iets vochtig blijvende grond

Bergamotplanten houden van zon. Het zijn sterke planten met als opvallendste kenmerk – behalve de geur – hun vierkante stengels. Ze groeien het liefst in zandige, maar wel voedzame grond en ook in pot staan ze in een zandig mengsel. Als de grond niet doorlatend genoeg is, kunnen planten die in de volle grond staan, het moeilijk krijgen. Maar de grond moet wel iets vochtig blijven. De cultivars die GroenRijk nu aanbiedt zijn door hun wat bolle groeivorm en zeer rijke bloei juist ook uiterst geschikt als potplant op terras of balkon. Dan doet dat vochtigheidsprobleem in de volle tuingrond zich uiteraard niet voor. Geef de planten regelmatig water – voel even of de potgrond nog vochtig is. Zo niet: water geven. Geef ook zo nu en dan wat voedsel in het gietwater of breng voedingspillen of -sticks bij de wortels in de potgrond. Die geven het voedsel af als de planten erom vragen. Daarmee hoef je je een heel seizoen lang geen zorgen meer over hun voeding te maken. Water geven is dan genoeg. Alle Monarda’s zijn overblijvende, vaste planten die jarenlang kunnen leven. Zolang de wortels ’s winters niet te lang kletsnat blijven en ook niet bevriezen, overleven ze onze winters prima (ook in de volle grond van de tuin). Vroeger waren de planten zeer meeldauwgevoelig, de tegenwoordige cultivars hebben daar veel minder last van. Je kunt de planten die je nu als potplant koopt, naderhand ook op een zonnige plek in je tuin planten.

Bergamotbloemen
De bloemen zijn samengesteld. Ze vormen zogenaamde ‘hoofdjes’. In elke bloeiwijze staat een cirkel lipbloempjes rond een  hartje met een heleboel kelkjes waaruit steeds nieuwe lipbloempjes opbloeien. Elke ‘bloem’ is dus eigenlijk een bos lipbloempjes. De bloeiwijzen verschijnen aan de einden van de stengels, maar de planten kunnen ook etagebloei vertonen. Dan worden er aan dezelfde stengel meer bloeiwijzen boven elkaar gevormd. Bergamotplanten kunnen zeer rijk bloeien. In de U.S.A. worden Monarda-bloemen ook wel door kolibri’s bezocht. 

Een fabeltje minder
Vaak wordt gedacht (en beweerd) dat Earl Grey-thee op basis van bergamotplanten wordt gemaakt. Dat is niet zo. Het aroma van Earl Grey-thee lijkt zeer sterk op dat van de bergamotplanten, maar is afkomstig van een vers oneetbare Citrus-vrucht die o.a. in Italië wordt gekweekt: de Citrus bergamia. Van die vrucht worden extracten toegepast in voedsel, dranken (dus ook Earl Grey-thee), parfums en cosmetische artikelen. Het is wel waar dat de Noord-Amerikaanse indianen geneeskrachtige thee trekken van bergamotplanten. Deze medicinale planten (met name van de soort Monarda didyma) hebben een sterk antiseptische werking. Deze bergamotthees worden toegepast tegen huidinfecties, ontstekingen in de mond en keel enz. Ook tegen winderigheid.

TIP: De bloemen van bergamotplanten zijn eetbaar. Ze geven een heel speciaal aroma aan salades en dergelijke.

In kort bestek
Bergamotplanten (Monarda’s) zijn zeer rijkbloeiende, meerjarige planten met een heerlijke kruidige geur. Niet alleen de bijzonder gevormde, samengestelde (eetbare) bloemen, ook de stengels en bladeren geuren. GroenRijk biedt nu speciale cultivars (met diverse bloemkleuren) aan, vooral bedoeld als potplanten voor balkon of terras. Maar ze zijn ook geschikt voor een zonnige plek in de tuin. De verzorging is makkelijk. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Tuinplant van de Maand augustus: Hebe

$
0
0
Tuinplant van de Maand augustus: Hebe

Wil je de zomertuin of het terras een oppepper geven? Dan heb je met de Hebe, ook wel bekend als struikveronica, in een mum van tijd weer kleur in de tuin! Maak kennis met de Tuinplant van de Maand augustus.

De Hebe bloeit tot ver in oktober met witte, lavendelblauwe, paarse, roze of lila bloemen. Niet alleen mooi om naar te kijken maar ook aantrekkelijk voor vlinders! Er zit namelijk veel nectar in de bloemen. En omdat de Hebe zo lang bloeit, kunnen de vlinders er ook tanken als andere zomerplanten al zijn uitgebloeid. Behalve bloemen geven ook verschillende bladkleuren sfeer en variatie in je tuin. Laat je eens verrassen door de Hebe met lichtgrijs, grijsgroen, frisgroen, diepgroen, paars en bont blad.

De Hebe past prima bij de tuintrends van 2015. Zet bijvoorbeeld eens blauwbloeiende soorten in potten van natuurlijke materialen of en bakken met een verweerd uiterlijk. Je hebt dan de sfeer van de tuintrend ‘Unexpected Wild’ te pakken. Hou je liever van de trend ‘Eco Luxe’ waarbij luxueuze uitstraling wordt gecombineerd met een natuurlijke look? Zet dan de witbloeiende Hebe met glanzend blad samen met pluimhortensia’s in een metallic bak.

Kijk voor meer informatie en inspiratie over de Hebe of andere tuinplanten op www.mooiwatplantendoen.nl.

Patio Cyclaam

$
0
0
Patio Cyclaam

Ja, de Patio Cyclaam is zeer geschikt voor terras en balkon.

Patio Cyclamen zijn zeer gewilde herfstbloeiers die een plek in zicht meer dan verdienen. De bloemvorm is subliem. De bloemen groeien kort nadat het blad verschijnt, direct uit de knol. Ze verschijnen bijna bedremmeld met gebogen kopjes aan iele steeltjes. Dat heeft iets vertederends. Ze kunnen bovendien heerlijk zoet geuren (naar honing).  Cyclamen hebben iets merkwaardigs. De platte knol is de eigenlijke plant. Daaruit groeien de bladeren, bloemen en wortels. In feite is het zelfs niet de knol die de levende plant vormt, maar de huid van de knol waarin de spruiten voor de wortels en bovengrondse scheuten zitten. De knol zelf bestaat uit opgeslagen voedsel voor de plant. Daardoor kunnen cyclamen ook buiten de grond groeien en bloeien (als zogenaamde droogbloeiers).

Cyclamen zijn knolgewassen die volledig zijn aangepast aan de hete, droge zomers en koude winters die in de gebieden van herkomst heersen. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten uit een gebied dat loopt van Spanje en Marokko tot Griekenland en Turkije/Syrië. In die laatste twee gebieden komen de meeste soorten in het wild voor. De knollen gaan ’s zomers in rust. Ze groeien liefst wat beschaduwd onder struiken en bomen. Van fel zonlicht houden ze niet. Pas als het licht wat minder fel wordt, komen ze tot ontwikkeling. Bij de Patio Cyclamen is dat in de herfst.

Achterovergevouwen bloemblaadjes
Cyclamenbloemen staan geknikt aan de steeltjes boven het blad en hebben hun bloemblaadjes achterover naar boven omgevouwen, waardoor de stamper en meeldraden onderaan uithangen en zich ontbloten voor bestuiving door bezoekende insecten. Die komen op de verrukkelijke, zachte, zoete nectargeur af. Ze bloeien meestal in pasteltinten: lila, roze, zalmroze en wit. De bloemen verschijnen boven vaak verrassend fraai, zilver getekend (gemarmerd) groen blad dat meer of minder duidelijk hartvormig is (het lijkt soms wel wat op klimopblad of is bijna rond). De verschillen stammen van diverse soorten die door de kwekers met elkaar zijn gekruist.

Buiten of binnen – het kan allebei
Vanwege de fragiele schoonheid en de heerlijke, zoete honinggeur van cyclamen (ze geuren niet allemaal even sterk), is het heel leuk om te proberen de planten zo hoog te planten dat direct oog- en neuscontact mogelijk is. Dat geldt zeker voor de flinke planten die GroenRijk nu aanbiedt. Je kunt ze heel goed in een leuke pot of bak planten. Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een aantrekkelijke plek op je terras of balkon te zetten. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Zolang ze maar niet de hele dag in de volle zon staan.

Wat is een  Patio Cyclaam

  • Een midi-cyclaam die het ook in pot, mand en bak prima doet;
  • die heel lang en aan één stuk doorbloeit van eind augustus tot de vorst invalt;
  • met bloemen in prachtige pasteltinten.
  • Een  plant met mooi gemarmerd, fijn blad,
  • Die maar heel weinig verzorging vraagt.

Eenvoudige verzorging
Van felle zon houdt je Patio Cyclaam dus niet, dus zet de pot of bak in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder  het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. GroenRijk heeft passende sierpotten genoeg om uit te kiezen. Zorg dat de grond in de bak of pot niet uitdroogt, maar er mag ook na het gieten of een regenbui geen water in blijven staan. Er moet dus een drainagegat in de pot of bak zitten. Voor binnen is een pot met een losse onderschotel ideaal. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

TIP: Als je de knol van je Patio Cyclaam in de volle grond plant (bijv. onder heesters) moet je hem ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen.

In kort bestek
Een Patio Cyclaam is een bijzonder knolgewas dat rijk bloeit vanaf augustus tot de vorst invalt. De sierlijk knikkende, vaak zoet geurende bloempjes hebben omgeslagen bloemblaadjes in lila en roze, zalmkleurige of witte tinten. Het klimopachtige, groene blad is vaak fraai zilvergemarmerd. De verzorging is uiterst eenvoudig. Ideaal voor de herfsttuin, op het balkon of terras en zelfs binnen als kamerplant.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Festuca glauca

$
0
0
Festuca glauca

Ja, de Festuca glauca ‘Intense Blue’ is een winterhard siergras dat zeer geschikt is voor een kleine tuin

Als je een prachtige grijsblauwe plant in je tuin wilt hebben, dan is Festuca glauca ‘Intense Blue’ een perfecte keuze. Deze plant heeft een verkoelende, mistige bladkleur die fantastisch combineert met andere, fellere kleuren, maar ook met het optisch ruimte creërende wit, roze of blauw. Plant dit bolvormig uitgroeiende siergras liefst in groepjes van drie of vijf stuks (een oneven aantal heeft altijd het meest natuurlijke effect). Het fijne blad is intens blauw en die kleur behoudt de plant het hele jaar door. Een juweel om te hebben en vele jaren te houden. Het is een sterke plant. Ook mooi als solitair in een flinke kuip of pot, of in een rotstuin, steppentuin, grindtuin of prairietuin, want deze zonaanbidder is echt niet alleen maar geschikt voor de border.

Over de naam
Vooral dat ‘Intense Blue’ zegt alles. De soortnaam Festuca glauca (‘glauca’ betekent ook ‘blauw’) is ook niet verwarrend. Maar soms wordt deze soort ook nog wel met de verouderde namen Festuca cinerea en zelfs als F. ovina var. glauca en F. arvernensis aangeduid. Het gaat daarbij steeds om dezelfde plant. We vertellen dit om te laten zien hoe moeilijk het ook voor de deskundigen kan zijn om een plant goed in te delen als de verschillen tussen de soorten klein zijn. Pas DNA-onderzoek toont soms de juiste verwantschap aan. Dat is met deze plant ook gebeurd. Zelfs in de Nederlandse namen is deze verwarring terug te vinden. Festuca is zwenkgras, F. glauca zou dus blauw zwenkgras moeten heten, maar wordt meestal blauw schapengras genoemd, hoewel chapenzwenkgras de juiste Nederlandse naam voor F. ovina is. Wetenschappers kunnen jaren met zoiets bezig zijn voordat er overeenstemming wordt bereikt. Maar daar hoef jij je niet druk over te maken. Met dit verhaal willen we alleen voorkomen dat je dezelfde plant dubbel zou aanschaffen omdat er een andere naam bij staat (bij GroenRijk kan je dat niet gebeuren!).

Over de plant
‘Intense Blue’ wordt 30 cm hoog en breed en vormt een blauwe bolle bladerheuvel waaruit in juni en juli de eerst ook grijsblauwe, maar naar geel verkleurende bloeiaren omhoog schieten. Als je die niet mooi vindt, kun je ze er gerust uit knippen. De plant heeft daar geen hinder van. De blauwe kleur blijft het meest intens op een plek in de volle zon. De kleur van de plant wijst er al op dat tijdelijke droogte goed wordt doorstaan. ‘Intense Blue’ houdt bovendien van goed doorlatende, niet te rijke grond. Vanwege zijn decoratieve vorm wordt ‘Intense Blue’ vaak in hoge potten en vazen op terras of oprit (of bij een entree op het zuiden) aangeplant, maar een plek tussen keien of natuursteen is ook perfect. De plant suggereert warmte, droogte, het zinderende zuiden, vakantie – maak er je eigen plaatje maar mee. Het is altijd leuk om je bij het zien van bepaalde planten meteen een fantastische vakantie te herinneren. Met ‘Intense Blue’ lukt dat zeker. De plant combineert heel goed met grijstinten, paars en lila, roze, warm wijnrood en wit. De grijsblauwe kleur brengt rust in een ‘drukke’ border.

Verdere verzorging
Als je je tuin sproeit, geef je ook ‘Intense Blue’ natuurlijk water, maar de plant verdraagt tijdelijke droogte uitstekend. Geef bij in pot geplante exemplaren eens per maand (in de groeiperiode) wat extra plantenvoeding in het gietwater. Ook ‘Intense Blue’ stoot natuurlijk oud en uitgewerkt blad af, hoewel hij winterblauw blijft. Het vergeelde oude blad zit meestal onder in de plant. Dat kun je wegknippen. Doe dat in februari-maart. In de natuur heeft dat oude blad een beschermende schaduwfunctie boven de wortels. Daar droogt de grond dan minder snel uit en de wortels worden beschermd tegen extreem weer (ze vormen o.a. een ‘dekentje’ tegen koud winterweer; vandaar dat we aanraden om de planten pas einde winter te fatsoeneren). Aan jou de keuze.

Andere mooie blauwe zwenkgras-cultivars
‘Intense Blue’ is schitterend, maar als je nog wat meer variatie in deze blauwe grassen zoekt, zijn er bijvoorbeeld ook de ongeveer even hoge (of lage) grijsblauwe ‘Uchte’ en ‘Frühlingsblau’, de staalblauwe, heel lage ‘Blaufuchs, de tot 60 cm hoge ‘Blaufink’, zilverblauwe cultivars zoals ‘Silberreiher’ en de zelfs zwartachtig blauwe ‘Harz’ om er een paar te noemen. Als je nu gaat denken dat er alleen maar rassen van dit siergras met Duitse namen zijn, moet je weten dat bijv. ook ‘Kentucky Blue’ en ‘Glaucantha’ bestaan.

TIP: Op een minder zonnige plek verkleurt het blad van ‘Intense Blue’; het wordt minder blauw en wat groener.

In kort bestek
Het blauw schapengras Festuca glauca ‘Intense Blue’ brengt als zonminnend, laag, half bolvormig, grijsblauw (ook ’s winters blauw blijvend) siergras een fantastisch mooie tint in de tuin. De planten doen het perfect in een border, rots-, prairie- of grindtuin, maar worden als designplanten  ook graag in hoge potten en vazen toegepast. Voor zon en vrij droge, goed doorlatende, niet te voedzame grond.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Platycodon

$
0
0
Platycodon

Ja, de Platycodon staat graag in de volle zon en heeft regelmatig water nodig

De Platycodon luistert naar de Nederlandse naam ballonklokje (ook wel ballonbloem). Het is een rijkbloeiende plant uit Oost-Azië (China, Mandsjoerije en Japan). De naam Platycodon betekent letterlijk ‘plat klokje’, dus iets heel anders dan ‘ballonklokje’. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, maar de plant vertoont iets bijzonders dat zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam verklaart: als de prachtige bloemen bloeien zijn dat inderdaad platte klokjes, maar in knop zijn het net ballonnetjes. Die knoppen zijn dik en gevuld met lucht. Waarom dat zo is, weet niemand zeker. Een verklaring zou kunnen zijn dat die stilstaande lucht in de knop een isolerende, beschermende functie heeft. In het gebied van herkomst kan het soms plotseling pittig koud zijn. Dan is dit weer zo’n ingenieuze manier van de natuur om gevoelige plantendelen te beschermen.  Deze plant is trouwens ook om een andere reden bijzonder. Hij vormt tegenwoordig een van de weinige vasteplanten-geslachten waarvan maar één soort bekend is: Platycodon grandiflorus, ofwel het platte klokje met de grote bloemen. De plant is ingedeeld bij de familie van de klokjesbloemen, de Campanulaceae. Hij werd vroeger als Campanula-soort beschouwd, heeft ook Wahlenbergia geheten, maar de juiste naam is nu dus Platycodon.

Uit Japan en Noord-China
Deze niet-wintergroene vaste plant groeit in de natuur op de noordelijke eilanden van Japan en in Noord-China en Mandsjoerije (in Siberisch Rusland en China). Je vindt de ballonklokjes daar vanaf einde voorjaar en tijdens de zomer op grazige, open berghellingen, waar de omstandigheden wel iets weg hebben van laaggelegen Alpenweiden of de Hongaarse poesta. Zon en wind hebben er vrij spel en er grazen wilde en halfwilde dieren. Een uitgestrekt gebied zonder veel mensen.

Over de plant zelf
De Platycodon heeft van nature grote blauwe bloemen en wordt bloeiend ca. 70 cm hoog. Het ovaal-langwerpige blad heeft een wat blauwige groene kleur en het is aan de randen gezaagd. De bladstand is heel variabel. Aan één plant kunnen de bladeren per twee tegenover elkaar staan, maar de bladeren staan ook wel in kransen en wat hoger aan de bloemstengels zelfs verspreid. De planten bloeien in juni-augustus en ze komen heel laat in het voorjaar pas boven de grond. Dus er hoeft niets aan de hand te zijn als er half mei nog geen leven aan de plant te zien is. De dikke, vlezige penwortel waarin de plant zich in het najaar terug trekt, bewaart het leven zorgvuldig tot de omstandigheden goed genoeg zijn om weer uit te lopen. Die penwortel is tevens de reden dat wat oudere planten zich moeilijk laten verplanten. De meeste penwortelgewassen houden niet van verplanten. De jonge exemplaren die GroenRijk nu voor je heeft, zijn in potjes van 12 cm doorsnee gekweekt. Die kun je met kluitje en al probleemloos planten. Als je een groep Platycodon’s wilt planten, wordt aangeraden er 11 per m2 te planten.

Diverse cultivars
Er zijn diverse cultivars in de handel, die geen van alle even hoog worden als de soort. Ze halen hooguit 60 cm. Ze bloeien wel allemaal in dezelfde periode (juni-augustus) en hebben bijna allemaal ongeveer dezelfde kenmerken. Wit en blauw zijn de meest voorkomende bloemkleuren. Maar er bestaan ook ballonklokjes met andere bloemkleuren. We noemen er hier een paar. Vrij bekend zijn: ‘Platycodon grandiflorus ‘Albus’ die wit bloeit (met lichtblauwe aders in de bloemblaadjes), ‘Mariesii’ bloeit licht lilablauw, Shell Pink’ roze. Er is ook een cultivar ‘Perlmutterschale’ (‘Mother of Pearl’), maar die wijkt zo weinig af van ‘Shell Pink’ dat wordt aangenomen dat deze planten identiek zijn. Een duidelijke afwijkeling is ‘Sentimental Blue’ die hemelsblauwe bloemen heeft, maar slechts 15 cm hoog wordt. De violetblauwe cultivar ‘Apoyama’ ten slotte haalt de 20 cm. De cultivars met voldoende steellengte zijn ook uitstekende snijbloemen. 

Makkelijke verzorging
Plant Platycodon in voedzame, goed doorlatende en diep losse grond (de penwortel moet goed kunnen uitgroeien). Kies een zonnige tot lichtbeschaduwde groeiplek en laat de planten met rust als je ze eenmaal hebt geplant. Ruim het afgestorven loof in het voorjaar op. Geef tijdens langdurig droge periodes voldoende water en in het voorjaar een goede, organische basisbemesting. Voor de rest is het alleen maar genieten van de prachtige bloemen van deze planten.

TIP: Platycodon is in de border uitstekend te combineren met andere rijkbloeiende soorten zoals de bloedrode ooievaarsbek (Geranium sanguineum), marjolein (Origanum), ganzenbloem (Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’), lage teunisbloemen (Oenothera macrocarpa) en lage siergrassen.

In kort bestek
Ballonklokjes of ballonbloemen (Platycodon) zijn prachtig bloeiende (juni-augustus) vaste planten met blauwgroen blad en grote klokjesbloemen. Nu bloeiend bij GroenRijk te koop. In knop lijken de bloemen op ronde, opgeblazen ballonnetjes, vandaar de naam. Platycodon’s groeien graag in diep losse, goed doorlatende, voedzame grond in zon tot lichte schaduw.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl


Salvia nemorosa

$
0
0
Salvia nemorosa

Ja, deze bossalie groeit jaar-na-jaar-na-jaar onvermoeibaar op een zonnige plek in de border

Deze siersalie behoort tot de top-100 van de meest gewilde vaste planten in de tuin. Ontwerpers van moderne borders zullen hem niet gauw overslaan. Sinds de beroemde Oost-Friese vasteplantenkweker Ernst Pagels deze Salvia met de naam ‘Ostfriesland’ in 1955 introduceerde, heeft deze plant een ware zegetocht over de (tuin)wereld gemaakt. Hij blijft heel lang mooi, vraagt heel weinig verzorging, bloeit maandenlang uitbundig met prachtige donkerpaarsblauwe lipbloemen in dichte aren aan de einden van de bloeistengels en hij is ijzersterk. Een combinatie van eigenschappen die ideaal is voor een moderne of klassieke tuin, van Engelse gemengde border tot een golvend, bloeiend, prairieachtig geheel zoals tuincomponist Piet Oudolf die maakt.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa, de bossalie, is een zeer lang levende vaste plant die inheems is van Midden- en Oost-Europa tot in Zuidwest-Azië. Het is een van de meer dan 900 eenjarige, tweejarige en meerjarige soorten die wereld kent. Er bestaan ook tropische saliesoorten (in Centraal- en Zuid-Amerika). Salvia nemorosa groeit vanuit een stevige, korte wortelstok en vormt enigszins grijsgroene, iets gerimpelde bladeren met fijne kartelranden. Als hij bloeit steken de bloeistengels met kleine lipbloemen in dichte (schijn)aren daar bovenuit. Bij de wilde soort worden die aren soms wel tot 100 cm hoog. Er zijn cultivars uit ontwikkeld die 40-80 cm hoog kunnen worden. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ wordt gemiddeld 50 cm of iets hoger, maar bloeit met massa’s bloeistengels. De hoogte hangt een beetje van de omstandigheden af. ‘Ostfriesland’ bloeit vanaf juni tot zelfs in september aan één stuk door. De naam ‘Salvia’ komt van ‘salvus’ (= ‘gezond’). Die algemene naam slaat eigenlijk op het bekende keukenkruid Salvia officinalis (de tuinsalie, die eigenlijk geen vaste plant, maar een halfheester is) dat al sinds duizenden jaren ook als medicinale plant wordt gewaardeerd. De soortnaam ‘nemorosa’ betekent ‘uit de bossen of bosranden’. Dan weet je meteen wat de natuurlijke verblijfplaats van deze soort is. Vandaar ook de soortnaam bossalie. Hoewel ‘Ostfriesland’ best wat lichte schaduw verdraagt, groeit hij toch het liefst op een zonnige plek. In het najaar sterft de plant bovengronds af, leeft tijdens de winter in zijn wortels ondergronds door en duikt in het voorjaar met nieuwe scheuten weer vrolijk op.

Weinig zorg nodig
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ is zo’n plant die zichzelf wel redt. Daar hoef je maar weinig aan te doen. Plant hem in goed doorlatende, voedzame, normale tuingrond en liefst (zie boven) op een zonnige plek, maar in heel lichte schaduw mag het ook. Als hij maar een paar uur direct zonlicht per dag krijgt, is het goed. Zorg dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Dit is ook een van die planten die mogelijk nog eens gaat bloeien als je de bloeistengels na de eerste bloei licht terugknipt. Maar laat de stengels en het afstervende blad wat later in het jaar – als de plant zich voorbereidt op de winter – gerust zitten. Ze zorgen tijdens de winter voor bescherming van de doorlevende wortels eronder. Haal dat afgestorven materiaal pas in het voorjaar weg als de nieuwe scheuten op uitlopen staan. Geef dan ook een goede organische basisbemesting (bijv. met gedroogde koemestkorrels). Daar heeft de plant dan weer tijden genoeg voedsel aan.

Ernst Pagels
De man die ‘Ostfriesland’ ontwikkelde was de bekende en unieke vasteplantenkweker en enorme plantenliefhebber Ernst Pagels die in 2007 op 93-jarige leeftijd stierf. Hij had zijn kwekerij in Leer in Oost-Friesland in Duitsland (tussen Emden en Papenburg, niet ver van de Nederlandse grens). Hij had veel vrienden in de Nederlandse tuinenwereld die regelmatig bij hem kwamen ‘buurten’ omdat het er altijd gezellig was en om te zien welke nieuwe planten ‘hij nu weer ontwikkelde’. Pagels deed daar nooit geheimzinnig over. Een kring van vrienden heeft zijn kwekerij (inmiddels een stichting) omgevormd tot een meer-generaties-kijktuin die een bezoek zeker waard is.

Andere S. nemorosa-cultivars
Dat zijn er tientallen. We noemen de in 1956 geïntroduceerde ‘Mainacht’ die bijna zwartblauw bloeit (mei-augustus) en makkelijk 60 cm hoog wordt. De violetroze bloeiende ‘Amethyst’ wordt nog hoger (60-80 cm). ‘Viola Klose’ (paarsblauw) blijft veel lager: 40 cm, net zoals de compact blijvende ‘Blaukönigin’ (blauwviolet). Heel bekend is ook de zuiver blauw bloeiende ‘Blauhügel’ (50 cm). Bijzonder is de vrij nieuwe ‘Caradonna’ (donker-blauwviolet) die bovendien donkerpaarse stengels heeft (65 cm). ‘Rose Queen’ bloeit roze (70 cm). De afwijkende ‘Pusztaflamme’ (60 cm) bloeit met roodpaarse, gevulde, propachtige, onvruchtbare bloemen die – anders dan bij ‘Ostfriesland’ – geen vlinders en bijen aantrekken.

TIP: Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ komt het beste over in losse groepen (van minstens drie planten) tussen andere vaste planten zoals zonnehoed (Echinacea), klokjesbloemen (Campanula), kattenkruid (Nepeta), ooievaarsbekken (Geranium) enz. Pak een plant en combineer al in je karretje bij GroenRijk wat je mooi bij elkaar vindt passen.

Medinilla

$
0
0
Medinilla

Ja, de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ valt op door de extra grote bloemtrossen die bestaan uit veel kleine diamantvormige bloemen en schutbladen

Een juweel
Medinilla’s zijn exotische tropische planten uit Zuidoost-Azië (Indonesië, de Filippijnen, Nieuw-Guinea enz.). Er bestaan in de tropen wel 400 soorten, maar tot voor enkele jaren werd eigenlijk maar één soort in de westerse wereld als kamerplant aangeboden: Medinilla magnifica. Daar is nu verandering in gekomen dankzij het hardnekkige kruisingswerk van een Nederlandse kweker met een naam die aan zeer oude tijden en een exotische wereld doet denken, Kwekerij Atlantis. Deze kweker won in 2014 zeer terecht een zeer begeerde Award  op de Hortifair met de door hen ontwikkelde Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’, de prachtige plant die GroenRijk nu met trots aanbiedt. Een juweelMedinilla J’adore ‘Dolce Vita’ is een werkelijk schitterend bloeiende plant met veel betere eigenschappen dan de soort Medinilla magnifica. De bloemen zijn groter, de kleine bloempjes waar de trossen onder de schutbladen uit bestaan, vallen veel minder snel uit en deze werkelijke designplanten gaan jarenlang mee. En als je weet dat de hangende, tot wel 50 cm lange bloemtrossen makkelijk 8-16 weken mooi blijven, is het een plant die alles mee heeft om hem te willen. Zet hem in een sierpot die recht doet aan de bijzondere zachtroze bloemkleur en die past bij de prachtige, leerachtige, grote, sterk generfde, in paren aan de stengels staande, groene bladeren. GroenRijk heeft ook wat sierpotten betreft volop keuze.

Heel eenvoudig te verzorgen
Zet je Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ – de naam betekent: ik houd van ‘het zoete leven’ – op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Zeker ’s zomers niet. ’s Winters mag direct zonlicht wel. Dat is dan veel minder fel. Deze plantensoort leeft in de natuur als epifyt in de kronen van de woudreuzen in de tropische oerwouden, waar wisselende schaduw heerst. Langdurig fel zonlicht is dus niet wat hij wil. De beste temperatuur is de normale kamertemperatuur van 18-23 °C. ’s Winters – als de plant in rust is – mag de temperatuur (nachttemperatuur) wat lager zijn. Zorg dat je ‘Dolce Vita’ niet op de tocht staat, maar regelmatig frisse lucht (ventileren) is prima (niet als de temperatuur binnen en buiten sterk verschilt, want dan kan ‘Dolce Vita’ een temperatuurklap krijgen. Geef water – op kamertemperatuur – als je ziet dat de bladeren en bloemen wat slapper gaan hangen. De plant geeft precies aan wanneer hij dorst heeft. Dan dus matig water geven. Dan zie je hem weer opfleuren. De plant houdt er niet van om met zijn wortels lang ‘in water te staan’. Giet een teveel aan water af uit de sierpot. Als je je ‘Dolce Vita’ bloeiend koopt hoef je tijdens die eerste bloeiperiode geen plantenvoeding (orchideeënvoeding) te geven. De kweker heeft gezorgd dat er voor die eerste periode voldoende voeding in de potgrond zit. En na die eerste bloeiperiode is de plant opnieuw in bloei te krijgen door hem een tijdje op een wat koelere, maar wel lichte plek te zetten. Om in bloei te komen hebben Medinilla’s wel een hoge luchtvochtigheid nodig. Besproei het blad daarom regelmatig bij luchttemperaturen vanaf 18 °C. Het voedsel uit de kweekpot is na die eerste bloeiperiode dus wel opgebruikt, daarna orchideeënvoeding geven (eens per twee weken een scheutje, opgelost in het gietwater). In het begin van de herfst stoppen met voeding geven. Tijdens de winterrust ook weinig water geven, maar de potkluit niet laten uitdrogen. Begin het volgende jaar pas weer met voeding geven – dan ook weer meer gieten – als de nieuwe bloemknoppen zich  beginnen te openen. Als je wilt, kun je deze plant vanaf  einde zomer (na de bloei) snoeien. Lange takken kun je wat inkorten, tamelijk ‘stokkig’ geworden oude takken kun je dan zo nodig bij de basis afknippen. De verzorging van Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ is absoluut niet moeilijk.

Een epifyt is geen parasiet
Bijna alle Medinilla’s zijn epifyten. Ze groeien in de tropische wouden niet in de bodem, maar in de bomen. Het zijn geen parasieten. Ze houden zich met hun wortels alleen aan de bomen vast. Ze halen hun voedsel niet uit de sappen van de bomen, maar uit de lucht en de regen. In de vrij natuur worden Medinilla’s soms wel 2,5 m hoog. Als kamerplant meestal niet veel hoger dan 1 m, ook Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ niet. De bloeiwijzen verschijnen vanuit de einden van de takken. De op latere leeftijd houtige stammen – de planten kunnen behoorlijk oud worden – zijn bij deze planten opvallend vierkant.

TIP: Je moet je ‘Dolce Vita’ niet verplaatsen als hij knoppen vormt en bloeit. Draai je de plant in die periode, dan kunnen de knoppen en bloemen afvallen. Moet je hem toch even wegzetten, zet hem dan altijd met dezelfde kant naar het licht gericht terug. Duw – best handig – een luciferhoutje aan die kant in de pot. Dan kun je je niet vergissen.

Vleesetende planten, Woonplant van de Maand september!

$
0
0
Vleesetende planten, Woonplant van de Maand september!

Vleesetende planten, of Vleeseters, ze bestaan echt. Met hun kleurrijke, grillige uiterlijk vangen ze insecten en spinnetjes, om die vervolgens te verteren. Niet bepaald alledaags, daarom zijn Vleesetende planten de Woonplanten van de maand september.

Carnivoren op je vensterbank
De bekendste Vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Exotische namen voor grillige planten die insecten lokken met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. Bij de Drosera blijft de prooi kleven aan de bladeren met tentakels. Ook ingenieus: de bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt ook bekers, die hangen aan de bladuiteinden.

Geworteld in het moeras
In het wild leven Vleesetende planten in gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. De planten komen overal ter wereld voor, maar je loopt ze niet zo snel meer tegen het lijf: Vleesetende planten zijn inmiddels nogal zeldzaam.

Verzorging van Vleesetende planten
De meeste Vleesetende planten houden van volle zon en natte voeten. Zet ze tijdens de groei dus gerust in een grote schaal in zure potgrond in een paar centimeter water. Regenwater is favoriet, maar gedestilleerd water of zacht kraanwater lusten ze ook. Liever geen hard water, want door ophoping van zouten in de grond gaan de wortels rotten. Plantenvoeding hebben ze niet nodig, ze vangen ten slotte hun eigen eten. Wel handig: haal dode bruine blaadjes en kelken weg, deze zijn namelijk favoriet bij schimmels.

Leuk om te weten:

  • Vleesetende planten bijten niet.
  • Verpot Vleesetende planten elke een of twee jaar in grove turf, het liefste in het voorjaar.
  • Leuk maar niet slim: de val van Vleesetende planten met je vinger dicht laten slaan. Dit kost de plant veel energie en hij krijgt er geen maaltijd voor terug.
  • Een val kan ongeveer zes keer dicht en weer open gaan voordat hij afsterft.
  • In The Little Shop of Horrors, een film uit 1960 met Jack Nicholson in zijn eerste filmrol, creëert een bloemist een nieuwe bloem die kan praten. Een nadeel: de bloem lust alleen mensenvlees…
  • Geef Vleesetende planten geen stukjes vlees, want hier gaan de vallen van rotten. Je kunt de plant wel voeren met levende insecten.
  • Slaan de vangbladeren van de Dionaea of de Venusvliegenvanger maar langzaam dicht? Zorg dan dat de plant meer zonlicht krijgt.
  • In de winter zijn er minder insecten in huis, je zult zien dat de vallen van Vleesetende planten dan verdorren en in de lente weer verschijnen, klaar voor actie.
  • Charles Darwin schreef in 1875 Insectivorous Plants, de eerste bekende beschouwing over Vleesetende planten.

Struikheide

$
0
0
Struikheide

Ja, de Garden Girls® struikheide is een groep bijzondere, winter-groene heideplanten die enorm lang bloeien

Calluna is de bekende struikheide (ook bezemheide genoemd; Calluna vulgaris) die in augustus de heidevelden paars kleurt. Het zijn planten voor enigszins vochtige, maar wel goed gedraineerde (dus niet te lang natte), zure grond. Maar er is met de struikheide die GroenRijk nu aanbiedt, iets bijzonders aan de hand. De Calluna vulgaris Garden Girls® zijn namelijk geen gewone bloeiers, maar KNOPBLOEIERS. Die zijn net zo mooi, maar ze bloeien enorm veel langer door. Garden Girls® is geen cultivarnaam, maar een gedeponeerd handelsmerk of merknaam. Het gaat om een hele serie planten die allemaal meisjesnamen als cultivarnaam dragen. Vandaar die naam Garden Girls® of eigenlijk Gardengirls®, want zo – als één woord – is deze groep heideplanten wettelijk gedeponeerd. Het zijn stuk voor stuk sterke prachtplanten. Er zijn inmiddels meer dan 60 verschillende ‘tuinmeisjes’. GroenRijk biedt daaruit nu een royale keuze aan. Heel interessant door de grote kleurverschillen! Als je rijkbloeiende, kleurrijke najaarsbloeiers zoekt, zijn Gardengirls® ideaal! 

Waarom knopbloeiers  zo speciaal zijn
Knopbloeiers zijn planten waarbij de bloemknoppen tijdens de bloei niet helemaal opengaan, terwijl ze evenveel kleur geven als bloemen die wel helemaal open gaan. Dat verschijnsel komt in de natuur spontaan en regelmatig voor, maar vooral bij heideplanten. Het is een mutatie waar de planten niets aan hebben, want de bestuivende insecten kunnen hun werk niet doen. De bloemen zullen dan ook nooit zaad kunnen vormen. In de natuur sterven zulke knopbloeiers dan ook vanzelf weer uit. Het grote voordeel voor ons is dat de planten toch hopen dat er wel wordt bestoven. Ze blijven daarom veel langer doorbloeien dan normaal. Toen de kwekers dat in de gaten kregen, zijn ze dergelijke planten via stek gaan veredelen en vermeerderen. Dat is bijvoorbeeld het levenswerk van de man die de Gardengirls® heeft ontwikkeld, de Duitse heideplantenkweker Kurt Kramer. Hij had al een hele serie knopbloeiers met verschillende bloemkleuren – en allemaal meisjesnamen – ontwikkeld toen hij in 1997 bedacht dat het voor de Europese en zelfs wereldwijde handel veel makkelijker was om ze allemaal als ‘tuinmeisjes’ (Gardengirls®) aan te bieden. Dat is sinds die tijd met groot succes gebeurd. Kramer heeft daarnaast met dezelfde planten nog andere series ontwikkeld. Als hij twee verschillend gekleurde knopbloeiers in één pot kweekt, worden die als Twingirls® aangeboden, staan er drie bij elkaar in een pot, dan zijn het Triogirls® geworden. Er zijn inmiddels zelfs Quattro-Girls® (exact zo geschreven). Al die kweekvormen en hun namen zijn wettelijk door het kwekersrecht beschermd. Herr Kramer werkt bij de verdere ontwikkeling van zijn ‘Girls’ nauw samen met diverse andere gerenommeerde heideplantenkwekers in binnen- en buitenland, die nieuwe cultivars onder dezelfde overkoepelende namen in de markt mogen zetten. 

Een greep uit de meer dan 60 cultivars uit de Gardengirls®-serie
Om aan te tonen dat het echt alleen om ‘meisjes’ gaat: ‘Alicia’ (wit, aug.-nov.); ‘Amethyst’ (purperrood, aug.-jan.); ‘Anette’(roze; aug.-nov.); ‘Aphrodite’ (rood; aug.-jan.); ‘Athene’ (dieprood); ‘Bettina’ (wit, grote knoppen, grijsgroen blad); ‘Bonita’ (purperrood); ‘Emma’ (wit); ‘Lena’ (lilaroze); ‘Lilli’ (purperrood); ‘Lisbeth’ (violet); ‘Melanie’ (wit, aug.-nov.); ‘Sandy’ (zuiverwit,  aug.-nov., geel blad); ‘Theresa’ (roze, aug.-nov., geel blad). Fantastische kleuren, volkomen winterhard. De laatbloeiende rassen bloeien tot in de winter (januari). De meeste rassen bloeien vanaf augustus.

Goed bestand tegen slecht weer
De knopbloeiende Gardengirls® trekken zich weinig aan van slecht weer. Vooral in de late herfst (november-december) kan het buiten echt guur zijn: koude, striemende regen, hagel, sneeuw, mist en nachtvorsten zijn dan heel gewoon. Je moet er als plant maar tegen kunnen!  Gardengirls® zijn er tegen bestand. Ook als je ze in potten hebt geplant.

De verzorging
Plant ze in zure grond. Heb je dat niet in je tuin, koop dan speciale heideplantengrond (GroenRijk heeft het) en plant ze daar in. Gardengirls® en andere heideplanten kunnen namelijk niet tegen kalk in de grond. Je kunt ook een flinke hoeveelheid tuinturf door je tuingrond mengen. Dat verzuurt ook. Als er vrij veel kalk in de grond zit, kunnen heideplanten moeilijk voedsel opnemen. Je ziet de planten dan achteruit gaan. Plant je de Gardengirls® in potten, zorg dan dat daar een drainagegat in zit. Snoei de planten in maart. Je kunt er gewoon afsnoeien wat er het jaar ervoor is bijgegroeid. Niet dieper snoeien. Vanuit het kale hout lopen de takjes namelijk niet meer uit. Geef na de snoeibeurt een goede basisbemesting met kalkvrije, organische mest (bijv. gedroogde koemest). Zorg dat de grond waarin je Gardengirls® groeien, nooit helemaal uitdroogt. De grond moet wel goed doorlatend zijn. Te lang nat is ook niet goed. Als er vrij lang plassen op de grond blijven staan, moet je daar wat aan doen (vraag advies bij GroenRijk).

TIP: Deze planten zijn prachtig te combineren met andere planten die zure grond vragen, zoals Rhododendron, dopheide (Erica), Ierse heide (Daboecia), lepelboom (Kalmia), Pieris, blauw schapengras (Festuca), kleine coniferen, brem (Cytisus) enz. Er is bij GroenRijk genoeg om uit te kiezen. Vraag advies als je niet weet wat geschikt is.

Bosviolen

$
0
0
Bosviolen

Ja, hang deze pot met bosviolen op een lichte plek in de tuin, maar niet in de volle zon

Het is er nu de tijd voor: rijk bloeiende bosviolen in een praktische hangpot! Ophangen en klaar, of beter: kleur! Bosviolen zijn leuk! Deze lage (15 cm), bloemrijke, wintergroene planten met hun hartvormige blaadjes spreken iedereen aan. Boven hun blad – waarvan de randen iets gekarteld zijn – verschijnen de prachtige, kleine bloemen in flinke aantallen en die bloemenstroom gaat heel lang door. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloempjes wegknipt en niet vergeet water en voeding te geven. Zo’n violenhangpot is ook een heel leuk, decoratief cadeau. Je weet dan zeker dat je iets geeft waar de ontvanger ook echt lang plezier van heeft. Door de neutrale kleur en strakke vorm van de pot past deze overal en in iedere tuinstijl.

Hang de pot licht, maar niet in de volle zon
Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek in de tuin is het beste. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Geef ze één keer per week water. Controleer de vochtigheid van de grond in de pot door even met een vinger te voelen. Doe wat plantenvoeding in het gietwater. Kies daarvoor de juiste voeding, namelijk die voor bloeiende planten. Er is ook speciale voeding voor bladplanten. GroenRijk heeft beide soorten in voorraad. Bosviolen kunnen maandenlang doorbloeien. Bovendien kunnen ze goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. De hangpot waarin ze groeien is goed gedraineerd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er te veel water in blijft staan. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden (nacht)vorst. Als het harder gaat vriezen, moet je de hangpot even op een koele, maar wel lichte plek binnen brengen tot de temperatuur weer hoger wordt (’s winters zijn er vorstvrije periodes genoeg). 

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn
Onder de honderden verschillende soorten violen bestaat inderdaad een echte soort bosviool die ook officieel zo wordt genoemd: dat is de vrij zeldzame Viola silvestris. Die is inheems in heel West-Europa. Hij bloeit met warmblauwe bloemen (blauw waar iets rood in zit). Het is misschien wat verwarrend, maar de violen die GroenRijk nu aanbiedt en die ook ´bosviolen´ worden genoemd, hebben een andere achtergrond. Dat zijn hybriden (kruisingsproducten), dus die stammen van een mix van verschillende soorten af. Heel belangrijk daarbij zijn de hoornviooltjes (Viola cornuta) geweest, die als kenmerk een ‘hoorn’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je hun invloed bij ´het maken´ van de bosviolen aan herkennen. Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Er is enorm veel mee gekruist. Daardoor is er een Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar de bosviolen dus bij horen. Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden nauwelijks gebruikt. Met de kleurrijke rassen die GroenRijk nu voor je in voorraad heeft, kun je je tuin geweldig opvrolijken. Een ‘hangplek’ voor de planten is gauw gemaakt of die heb je misschien al.

Bosviolen zijn meerjarig
Bosviolen zijn vaste, kruidachtige planten. Ze zijn meerjarig. Je kunt ze daarom vanaf april gerust uit hun hangpot halen en in de volle grond van je tuin planten. Dan zul je er ook zo nog jaren plezier van hebben. Zorg wel dat ze vooral tijdens de winter niet in langdurig natte grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten. In de tuin bloeien de planten dan meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren. Dat doen ze braaf gedurende één seizoen, daarna herstellen ze hun oude ritme weer en bloeien ze zoals we hierboven hebben beschreven. De hangpot hoef je niet weg te doen als je volgend voorjaar je bosviolen eruit haalt. Maak hem schoon en zet er bijv. zomerbloeiers in (in verse potgrond). Dat is duurzaam materiaalgebruik!

TIP: De bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. En ze zijn nog lekker ook! Ze smaken een beetje friszoet. Je kunt de kleurrijke bloempjes bijv. door de sla mengen. Daar passen ze perfect in. Fleurige sla! Maar als garnering op de borden staan ze ook heel vrolijk. Het proberen waard! Gewoon doen. De planten geven bloempjes genoeg!

In kort bestek
Bosviolen zijn vrolijke, kleurrijk bloeiende violen die tot de groep hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep) behoren. De hangpotten met bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt bloeien nog maandenlang door. Je kunt de planten in het voorjaar bovendien in je tuin planten, want bosviolen zijn meerjarig. Geef regelmatig water (niet te nat!) en doe daar eens per week plantenvoeding in. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Bolchrysanten

$
0
0
Bolchrysanten

Ja, de  prachtige bolchrysanten zijn uiterst kleurrijke bloeiers die graag op een lichte plaats staan

Ideale herfstbloeiers deze prachtige bolchrysanten: bolle struikjes, maandenlang letterlijk overdekt met bloemen. En geen gedoe met inplanten of verpotten. Zet ze gewoon in hun kweekpot ergens neer: altijd geweldig kleurrijk. Door bijna niets te evenaren. Ze bloeien aan één stuk door. Je kunt ze zo op het terras, het balkon, of ergens in de tuin zetten. Nog mooier is het natuurlijk als je de kweekpot in een fraaie sierpot zet (dan staat de plant bovendien steviger). En goed in het zicht. Succes gegarandeerd. Bolchrysanten zijn ook altijd uiterst welkom als cadeau; met zo’n plant kun je overal aankomen. Zelfs bij bloemenliefhebbers zonder groene vingers, want de verzorging is kinderlijk eenvoudig. Van een bolchrysant heb je echt maandenlang plezier. De planten bloeien uitbundig door tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Bolchrysanten zijn overigens niet altijd alleen maar bol: ze worden ook wel op stam gekweekt of de kwekers hebben ze een piramidevorm gegeven. Het kan allemaal en bij GroenRijk is keuze te over!

Al 500 jaar voor onze jaartelling werden er chrysanten geteeld. Eerst in China, meer dan 1000 jaar later ook in Japan  en pas sinds de 17e eeuw in Europa. Vooral in Engeland en Frankrijk werd het meteen een geliefde bloem. Tegenwoordig worden chrysanten overal ter wereld in gigantische verscheidenheid geteeld. Alle chrysanten zijn composieten: iedere bloem bestaat uit een groot aantal kleine bloempjes. Er bestaan enkelbloemige en dubbelbloemige chrysanten. De laatste hebben veel meer bloemblaadjes. De bloemkleuren zijn vooral paars, rood, oranje, roze, geel en wit. Nog iets: sinds het (over)grote geslacht Chrysanthemum werd opgedeeld in een aantal aparte geslachten, behoren bolchrysanten tot het geslacht Dendranthema.

Uiterst eenvoudige verzorging
Zet een bolchrysant op een lichte plek buiten. Voeding geven mag je vergeten. Controleer wel regelmatig even of de potgrond nog vochtig is, ook tijdens regenachtig weer. Dat klinkt misschien gek, maar vaak is de buitenste bloemenlaag zo vol en gesloten dat regenwater langs de buitenkant van die bloemenbol wegstroomt en dus niet in de pot bij de wortels terecht komt. Dan kan de plant dus alsnog verdrogen en dat moet je voorkomen.

Te veel koude regen of gietwater op de bloemen kan de bloemen laten ‘smetten’, ze kunnen dan verbruinen. Geef daarom altijd water op de potgrond en niet op de bloemen. Als je dat doet, zul je ook merken dat het soms niet maar één plant in een pot is, vaak is het een toef (een aantal planten bij elkaar in een pot die samen de bloeiende bol vormen). Dat hangt af van het gebruikte bolchrysantenras, de kweker en ook van de kweekwijze. Er zijn namelijk bolchrysanten die in de kas zijn opgekweekt en andere die uit de buitenteelt komen. GroenRijk biedt nu een prachtig assortiment aan met verschillende bloemvormen (groot en klein, gevuld en enkel) en in heel veel kleuren. Het gaat om forse planten (hoogte tot 50 cm) die in grote 19 cm-potten groeien: planten van hoge kwaliteit.

Ze willen graag licht en niet te koud staan
Dat is eigenlijk vreemd, want bolchrysanten zijn zogenaamde kortedagplanten. Ze bloeien als de dagen korter worden, dus in de herfst als er iedere dag iets minder licht is. Bolchrysanten kunnen niet tegen vorst. Zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt vinden ze al afschuwelijk. Zet ze dus tijdelijk even binnen op een koele, lichte plek binnen als er lage temperaturen of nachtvorst zijn voorspeld. Een temperatuur binnen van zo’n 15 °C is prima. De planten bloeien dan gewoon door. Bolchrysanten zijn in principe vaste planten, maar het is heel lastig om ze goed de winter door te krijgen. Daarom worden ze eenjarig gekweekt. Bovendien zullen ze in een volgend jaar minder goed bloeien. GroenRijk adviseert dan ook om van je planten te genieten zolang ze bloeien (de komende maanden dus!) en volgend jaar gewoon nieuwe te kopen.

Chrysanten zijn in Oost-Azië heilige bloemen
De Chinezen telen dus (zie boven) al bijna 2500 jaar (twee-en-een-half-duizend jaar!) chrysanten. Het is er zelfs dé nationale bloem. Bij de Koreanen en Japanners is het niet veel anders: daar is de heilige chrysant absoluut onmisbaar bij allerlei tempelceremonies en andere plechtige of feestelijke gebeurtenissen. De naam chrysant betekent ‘goud-bloem’. De geur verdrijft insecten. De sappen werken sterk antiseptisch. In Oost-Azië wordt de chrysant als een van de geneeskrachtigste kruiden beschouwd. Hij geldt er bovendien als symbool voor een lang leven. Wat kun je nu mooier geven!

TIP: Zet je je bolchrysant in hun kweekpot in een leuke bijpassende overpot, zorg dan wel dat daar een drainagegat onderin zit. GroenRijk heeft ook op dat gebied een ruime keuze!

In kort bestek
Chrysanten zijn al enkele duizenden jaren in cultuur. Een van de mooiste vormen van deze rijke herfstbloeier is de bolchrysant die GroenRijk nu in een enorm scala aan bloemvormen en kleuren aanbiedt. De prachtige planten bloeien maandenlang door (tot de vorst er een eind aan maakt). De verzorging is uiterst eenvoudig: zet ze op een lichte plek op je terras of balkon en laat de potgrond niet uitdrogen. Bescherm je bolchrysant ook tegen koude regen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Begonia, Woonplant van de Maand oktober

$
0
0
Begonia, Woonplant van de Maand oktober

Begroet de herfst vrolijk met Begonia, Woonplant van de maand oktober. Of je smaak nou uitgaat naar fleurige bloemen of juist naar stoer blad met mooie bladtekening: de Begonia en de Bladbegonia zijn jouw maatjes dit najaar.

Met of zonder bloemen
De Begonia heeft twee gezichten. De bloeiende versie heeft bloemetjes in het rood, roze, oranje, wit en geel of meerdere kleuren per plant, terwijl de Bladbegonia het van zijn fluweelachtige blad moet hebben. Deze versie heeft dus geen bloemen maar maakt dat ruimschoots goed met betoverende bladtekeningen. Ze zijn zilverachtig of roze, bordeauxrood of verschillende tinten groen, afhankelijk van hoe het licht valt.

Diep in het bos…
Oorspronkelijk komt de Begonia uit warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Een echte wereldreiziger dus, die Begonia. Binnen houdt de woonplant overigens van een lichte standplaats.

Verzorging van de Begonia

De verzorging van de Begonia is niet moeilijk. De woonplant heeft veel licht nodig maar kan niet tegen de felle zon. Geef de plant twee keer per week water zodat de aarde vochtig blijft. Het beste resultaat krijg je als je een schotel onder de pot zet waar je het water in giet. Haal de uitgebloeide bloemetjes weg en geef een keer per week wat mest. Zet je de Begonia ook nog in een kamertemperatuur van zo’n 18 graden Celsius dan maak je hem helemaal gelukkig - en heb jij lang plezier van je Begonia.

Leuk om te weten:

  • Begonia´s kregen hun naam van Michel Bégon, een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw.
  • Vermijd tocht en sterke temperatuurschommelingen rondom je Begonia.
  • De band The Grateful Dead schreef ooit het nummer "Scarlet Begonias".
  • Zet het vast in je agenda: maart is een prima maand om je Begonia te verpotten.
  • Een Bladbegonia kan grote bladeren krijgen, gun hem dus een grote pot.
  • Verschrompelt het blad van jouw Begonia? Dan is het te warm voor deze woonplant.

Woonplant van de maand
De Begonia, zowel de ‘gewone’ als de Bladbegonia, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van oktober 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl


Tuinplant van de Maand oktober: Laurier

$
0
0
Tuinplant van de Maand oktober: Laurier

Laurier is de Tuinplant van de Maand oktober. Deze tuintopper is meer dan een groen blaadje. Elk seizoen houdt Laurier zijn groene looks en daarboven zijn de blaadjes multifunctioneel. Bijvoorbeeld als smaakmaker in gerechten of zelfs als muizenverjager...! Als bonus verschijnen vanaf mei crèmekleurige bloemen en in de herfst vaak bessen.

Tuinieren met Laurier is een fluitje van een cent. Geen ingewikkelde verzorging, maar puur gemak. Zet Laurier op een plekje in de zon of halfschaduw, geef in droge periodes water en verwen in mei/juni met plantenvoeding. In potten is Laurier haast net zo makkelijk. Zorg daarbij wel dat onder in de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien. Let er wel op dat bij strenge vorst Laurier in pot beschermd moet worden. In de volle grond is de plant prima bestand tegen het Nederlandse winters.

Tips:

  • Laurierblad geeft extra smaak aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Pluk een paar blaadjes, was ze goed schoon en voeg toe aan het gerecht. Voor het serveren wel de blaadjes uit de pan vissen! Ze blijven hard en niet lekker om op te eten. 
  • Hoewel Laurier een lekkere smaak aan gerechten toevoegt, denken muizen daar anders over. Heb je last van muizen? Strooi eens wat laurierbladeren in de provisiekast. De beestjes kiezen dan het hazepad.

Meer informatie over Laurier en andere tuinplanten vind je op www.mooiwatplantendoen.nl

Bosviolen in wandhanger

$
0
0
Bosviolen in wandhanger

Ja, de bosviolen zijn langdurige bloeiers en in deze wandhangers een blikvanger aan iedere muur. Nu met handige watergeefkoker!

Ieder huis en iedere tuin en schuur of garage heeft muren. Met deze hangers kun je letterlijk iedere wand buiten opvrolijken met rijk bloeiende bosviolen (Viola Cornuta Groep)! Kale wand? Violen ertegen. Moet je eens zien wat een verschil. Zo’n fleurige hanger is ook een leuk cadeau waar je iedere ontvanger echt blij mee kunt maken. En dankzij de watergeefkoker is de verzorguing wel heel makkelijk geworden.  Bosviolen zijn leuke, lage (15 cm), bloemrijke, wintergroene planten met hartvormige blaadjes met iets gekartelde randen. Boven dat blad verschijnen de prachtige, kleine bloempjes in flinke aantallen. De planten bloeien bovendien enorm lang door. Het lijkt of er geen eind aan de bloemstroom komt. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloempjes wegknipt. 

Hang de violenhangers op een lichte plek, maar niet in de volle zon
Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek is het beste. Ook buiten. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Geef ze bij droog weer één keer per week water (makkelijk via de watergeefkoker!). Doe daar dan ook wat plantenvoeding in (voeding voor bloeiende planten: GroenRijk heeft het in voorraad). Deze violen kunnen maandenlang doorbloeien. Bosviolen kunnen buiten goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. De drainage moet goed zijn en dat is in deze hangers prima voor elkaar. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden nachtvorst. Als het echt veel harder gaat vriezen, moet je ze even op een koele plek binnen ophangen (in de schuur bijvoorbeeld) tot het weer beter wordt. Maar de kans dat dat nodig is, is nu niet zo groot meer.

Water geven is nu extra makkelijk dankzij de slimme watergeefkoker!
Iedere wandhanger met bosviolen heeft bij GroenRijk nu een extra hulpmiddel om de planten in de hanger heel makkelijk en zonder te knoeien van water te voorzien. Door de handige watergeefkoker is water geven van je planten in de hanger nu een fluitje van een cent (zoals dat heet). Heel praktisch!

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn
Onder de honderden verschillende violen bestaat een echte soort bosviool die ook zo wordt genoemd: dat is Viola silvestris die in heel West-Europa voorkomt en met warmblauwe bloemen (blauw waar iets rood in zit) bloeit. De bosviolen van GroenRijk zijn hybriden (kruisingsproducten) met de beste eigenschappen van verschillende soorten. Het belangrijkst daarbij zijn de hoornviooltjes (Viola cornuta) die als kenmerk een ‘hoorn’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je die afstamming aan herkennen. Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Er is enorm veel mee gekruist. Daardoor is er een Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar de bosviolen dus bij horen, waarvan niemand meer precies weet hoe hun afstamming is. Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden veel minder vermeld en gebruikt. Met de kleurrijke rassen die GroenRijk behalve deze hangers ook nog voor je in voorraad heeft, kun je ook prachtige combinaties maken. Dat staat heel leuk! Ook binnen! Maar dat is een ander verhaal.

Bosviolen zijn meerjarig
Het zijn in feite vaste, blijvende planten. Je kunt ze daarom vanaf april gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Door hun verblijf buiten in de hangers, zijn ze dan al helemaal afgehard. Dat is trouwens wel een goede tip: als je de violenhangers koopt, komen ze uit de warme winkel. Hang ze dan niet meteen buiten op als het daar slecht weer is met lage temperaturen. Anders krijgen ze een klap van de kou. Daar gaan ze niet dood van, maar ze moeten er wel even van herstellen. Als ze buiten gewend zijn, zijn ze voldoende ‘afgehard’ om definitief buiten te groeien. Zelfs lichte nachtvorst kunnen ze dan hebben. Zorg wel dat ze de winter daarop niet in lang nat blijvende grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten. In de tuin bloeien de planten dan meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren.

TIP: De bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. Je kunt de kleurrijke bloempjes dus letterlijk door de sla mengen. Dan wordt je sla een culinaire salade. Maar je hoeft ze niet per se te eten: als garnering staan ze ook heel vrolijk. De bloempjes smaken lekker friszoet.

In kort bestek
De hangers (nu met handige watergeefkoker!) vol bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt, bloeien maandenlang door. Volop vrolijke kleur tegen je schutting, schuur, garage of huis! Bosviolen zijn meerjarige hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep). Je kunt ze als ze zijn uitgebloeid in je tuin planten. Geef water als het droog weer is (niet te nat!) en doe daar zo nu en dan wat plantenvoeding in. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Violen

$
0
0
Violen

Ja, deze rijkbloeiende, grootbloemige violen zijn ongelooflijk sterk

Violen (Viola) vormen een heel groot plantengeslacht. Ze komen over de hele wereld voor, vooral in gebieden met een gematigd klimaat, maar ook in mediterrane en tropische streken. Het zijn soms tweejarige, vaak ook vaste planten, maar er zijn zelfs halfverhoutende struikjes, zogenaamde halfheesters, waar vioolbloempjes aan verschijnen. In totaal bestaan er meer dan 400 soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege de prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Daarmee is trouwens bij veel soorten iets unieks aan de hand. In het voorjaar verschijnen bij die planten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel makkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken. De grootbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt stammen uit een lange kwekerstraditie waarbij met heel veel soorten werd gekruist. Het zijn sterke, rijkbloeiende zogenaamde F1-hybriden, met als kenmerk grote uniformiteit. Bijna iedereen houdt van deze violen, in welke vorm en kleur ook. Nu bij GroenRijk per zes in een praktische draagtray. Ook een leuk cadeau-idee!

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek
Wat violen betreft hebben vooral de Nederlanders (meteen gevolgd door de Engelsen) een geweldige traditie opgebouwd. Op de tulp na is de viool eeuwenlang dé Nederlandse bloem bij uitstek geweest. Er is enorm mee geëxperimenteerd. Violen waren de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger onder andere veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor). Wie dat viooltje in akkerranden en bermen in het wild ziet bloeien, zal het opvallen dat ze zo verschillend kunnen zijn. Daarvan is bij het kweken dankbaar gebruik gemaakt. Met als gevolg dat er nu een variatie aan rassen bestaat die zijn weerga bijna niet heeft. Rassen met enorme, verrassende verschillen. Van vertederende mini-bloeiers tot echte reuzen. Van gevoelige types tot violen die zich van een beetje kou niets aantrekken (de zogenaamde IJsviolen). Van grote violen met de beroemde ‘gezichtjes’ zoals bij de Aalsmeerse Reuzen tot de grote, ronde, vaak een-, maar ook meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen. Veel is er ook gekruist met het hoornviooltje (Viola cornuta) uit de Pyreneeën met zijn gespoorde bloemen en met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. Beide hebben van nature prachtige violette bloemen. Ook het geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd. Het zijn tegenwoordig bijna allemaal hybriden waarvan het overgrote deel wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep.

Vooral F1-hybriden zijn prachtig
Voor welke van de nu aangeboden violen je ook kiest – de keuze is groot en je kunt ze nu heel makkelijk per zes in die handige draagtray meenemen – uitbundige kleur geven ze allemaal! Ze behoren tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte, uiterlijk van de bloemen enz. Misschien valt je bij de planten in de draagtrays vooral die grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. Viooltjes worden vooral op bloemgrootte (nu bij GroenRijk dus vooral grootbloemige rassen) en kleur aangeboden. De specifieke namen (die hebben ze vaak wel) zijn veel minder belangrijk. Kies gewoon wat je mooi vindt!

Toepassing en  verzorging 
Grootbloemige violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Direct zonlicht mag best een paar uur, maar liever niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP: Plant (of zet) je grootbloemige violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Struikheide

$
0
0
Struikheide

Ja, deze struikheide heeft drie kleuren per pot en bloeit t/m november

De wilde struikheide (Calla vulgaris) die einde zomer/begin herfst de heidevelden paars kleurt, vertoont – als je goed kijkt – van plant tot plant allerlei verschillende tinten en kleurnuances. Die worden al eeuwenlang door de sierplantenkwekers geselecteerd en als aparte rassen op kleur doorgekweekt. Sinds het eind van de vorige eeuw is daar een heel nieuwe groep struikheiderassen bijgekomen: de knopbloeiers. Dat zijn heideplanten die een heel apart verschijnsel vertonen dat ook in de natuur voorkomt: het zijn struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. De bloemen blijven als het ware in de knop steken. Die bloemknoppen zijn net zo mooi gekleurd als de open, urnvormige bloempjes bij andere struikheideplanten. Qua kleur maakt het dus niets uit of een heideplant een knopbloeier is of niet. Wel voor de bloeiperiode. Die is namelijk veel langer doordat insecten de bloemknoppen niet kunnen bestuiven. Daardoor verwelken de kleurrijke bloemknoppen veel later dan gewone struikheidebloemen. Dat ontdekten de kwekers op een gegeven moment ook en daar maken ze nu met groot succes dankbaar gebruik van. Knopbloeiers bloeien nog als de andere struikheideplanten allang zijn uitgebloeid!

Prachtig en bijzonder: Calluna Beauty Ladies
Uit de knopbloeiers hebben de kwekers nieuwe series planten met uitzonderlijke eigenschappen ontwikkeld. Een van de beste is de Beauty Ladies-serie. In die serie hebben de planten allemaal ook eigen namen per tint, zoals ‘Miranda’ en ‘Anouk’, ‘Merlyn’ en ‘Venetia’, maar in feite worden ze op kleur aangeboden. Ze zijn er met roze, paarse, roodachtige en zilverwit getinte bloemen. Er zitten zelfs tinten bij die in andere struikheideseries nog nooit zijn vertoond. Heel donker paars bijvoorbeeld. Sommige kwekers maken ook kleurcombinaties en dat is wat GroenRijk nu aanbiedt. Drie planten (knopbloeiers dus) met ook drie verschillende bloeitinten samen in één pot. Prachtig! De planten hebben ook mooie, heel fijne blaadjes. Die zijn meestal volgroen, maar je ziet de blaadjes bijna niet als de planten bloeien, zoveel knopbloemen staan er dan aan de takjes. Acht weken lang bloei is heel gewoon en dat betekent: kleur tot in november! Knopbloeiers van de Beauty Ladies-serie groeien mooi rechtop en de bloemkleuren zijn helder en vol. De groei-eigenschappen zijn erg goed. Het zijn zeer sterke planten. Als de zon er lekker op schijnt, kun je bovendien die heerlijke, zomerse heidegeur opsnuiven!

De verzorging is heel eenvoudig
Je zet je ‘Beauty Ladies-met-de-drie-kleuren’ zeer waarschijnlijk in hun kweekpot op een leuke plek buiten. Lekker in de zon en goed in het zicht! Dan geniet je er optimaal van! Als je de pot in een passend gevlochten mandje zet, is het rustieke sfeertje helemaal compleet! Dat wordt veel gedaan. Maar je moet wel weten dat het planten zijn die je niet hoeft weg te doen als ze zijn uitgebloeid. Het zijn in feite heestertjes die in ons klimaat thuishoren en het dus ook buiten in de volle grond van je tuin goed kunnen doen. Als die grond maar wel een beetje zuur is. Kalk verdragen ze niet. Plant je ze naderhand in een andere pot of bak, zet ze dan in speciale, goed doorlatende heideplantengrond (die is volop bij GroenRijk te koop). Meng flink wat tuinturf door de grond in de plantgaten als je je Beauty Ladies in de volle grond plant. Dat maakt de grond zuurder. Als de grond te kalkrijk is, kan het blad van planten met groen loof geel verkleuren (chlorose). Dan hebben die planten het moeilijk. Dat moet natuurlijk niet. Heideplanten die je met geel blad koopt – die zijn er ook – hebben van nature geel blad. Ook bronsbladige heide komt voor.

Je Beauty Ladies kunnen volgend jaar opnieuw uitbundig bloeien
Dan moet je ze wel in maart even snoeien. Snoei eraf wat er is bijgegroeid. Dan gaat het goed. En geef na de snoei een lekkere organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Niet met beendermeel mesten, want daar zit vrij veel kalk in. Je koopt je ‘Beauty Ladies-met-de-drie kleuren’ bij GroenRijk nu in potten van 11 cm doorsnee. Een flinke maat die toont! Als je er naderhand (als ze zijn uitgebloeid) voor kiest om ze in een andere pot of bak over te planten, moet je wel zorgen dat er in die nieuwe pot een drainagegat zit.

Inheems in heel West- en Zuid-Europa
Struikheide komt in het wild voor van Noorwegen tot Portugal en van Portugal tot West-Turkije. Natuurlijk verschilt de winterhardheid van de planten met hun plek van herkomst. De knopbloeiers uit de Beauty Ladies-serie zijn oorspronkelijk in Noord-Duitsland ontwikkeld en daardoor volkomen winterhard.

TIP: Beauty Ladies combineren in de volle tuingrond ook perfect met allerlei andere planten die van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris, azalea’s, Erica, Sarcococca en Skimmia.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Bosviolen

$
0
0
Bosviolen

Ja, bosviolen staan graag een beetje zonnig, maar niet de hele dag in de volle zon

Deze week richt GroenRijk alle aandacht op de prachtige bosviolen. Ze worden ook wel miniviooltjes genoemd. Allemaal violen die tot de Viola Cornuta Croep behoren. Het zijn in feite hoornviooltjes (‘cornuta’ = ‘met een hoorn’). Dat kun je goed zien. Aan de achterkant van iedere bloem steekt een soort hoorntje naar buiten. Die kunnen verschillende maten hebben. De functie van dat ‘hoorntje’ wordt niet helemaal begrepen. Gedacht wordt dat het vooral nectarvaten zijn, waaruit de bestuivende insecten komen snoepen. De planten bloeien enorm rijk (maandenlang) en trekken zich weinig aan van kou of slecht weer. Sterke planten dus, die eigenlijk alleen maar last krijgen van grond die te lang erg nat blijft. Zorg dus voor goede drainage op de plek waar je ze laat groeien. Ook als dat een pot of schaal is. Ze houden van zon, maar staan liever niet op een plek waar de hele dag de volle zon op staat. Dat is te veel van het goede. GroenRijk heeft de bosviolen met hun teer ogende bloempjes nu in allerlei kleuren voor je klaar staan. Met zes tegelijk in een handige draagtray – makkelijk om mee te nemen.

Deze bosviolen zijn eigenlijk vaste planten die enkele jaren kunnen blijven leven, maar ze worden vaak als tweejarige planten gezien en ook zo gekweekt. Er zijn veel rassen met een eigen naam, maar die namen zijn minder belangrijk. Je koopt ze bijna altijd alleen op kleur, ook bij GroenRijk. We noemden al dat je ze niet te zonnig moet planten – je zou ze zelfs eerst een paar weken binnen kunnen zetten (staat ook heel leuk!) voor je ze buiten uitplant. Als je ze niet in fel zonlicht zet, kan dat heel goed. Zet ze dan dus niet vlak achter een raam op het zuiden. Het zijn planten waarvan de voorouders oorspronkelijk uit schaduwrijke loofbossen in de Pyreneeën komen. In de bossen daar valt het licht door de windbeweging van takken en bladeren steeds wisselend en gefilterd op de bosbodem. En dat is de omgeving waar de violen in het wild groeien. De Engelsen noemen dat ‘dappled shade’: wisselende schaduw.

Als je je bosviolen in een pot of bak zet, moet je niet vergeten water te geven. Doe dat eens per week en meng er dan ook wat vloeibare plantenvoeding doorheen. Als je uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien de planten nog langer door dan ze normaal al doen. De planten kunnen een paar graden vorst wel hebben, maar als het echt nog stevig zou gaan vriezen (het weer is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen) kun je ze beter even op een koele, lichte plek binnen (of in je schuur) zetten. Het zijn groenblijvende planten, dus altijd leuk. Als je ze meteen buiten in de volle grond uitplant (kan prima) heb je grote kans dat ze tot september zullen bloeien en dat zullen ze dan het jaar erop ook doen.  Alleen beginnen ze dan wat later (in mei) en zullen ze iets minder rijk bloeien. Daarom worden bosviolen liefst steeds nieuw gekocht.

Nog meer over bosviolen
De planten waar we het hier over hebben, worden door de kwekers bosviolen genoemd, maar er is ook een echte soort (Viola silvestris) die officieel de Nederlandse naam bosviool heeft. Die soort komt voor van de bossen in Denemarken in het noorden tot Noord-Afrika in het zuiden en naar het oosten toe zelfs tot in Japan. Ze groeien altijd verspreid en in kleine groepjes. Je zult ze tijdens een wandel- of fietstocht dan ook niet vaak zien, maar zie je in april violen in het wild bloeien met roodachtig blauwe bloempjes en met enigszins lang-hartvormige blaadjes, dan heb je misschien een ontmoeting met ‘echte’ bosviolen. Een soort die er heel veel op lijkt, is het bleeksporig bosviooltje (Viola riviniana) dat wat lichter blauw bloeit. Behalve de bosviolen die mini-violen worden genoemd, hebben de kwekers ook – om het nog wat verwarrender te maken – mini-bosviolen ontwikkeld die micro’s worden genoemd. Die zijn in alle delen nog kleiner dan de mini’s. Echte dwergen onder de bosviolen.

Vroeger gebruik
Viooltjes hebben iets vertederends en teers over zich. Ze staan in de bloemensymboliek (de bloementaal) voor nederigheid, bescheidenheid en onschuld (vooral de witte), maar vergis je niet: ook verleiding komt om de hoek kijken en ‘een kansje wagen’. Helemaal onschuldig worden ze dus niet gevonden. Een mooie betekenis is ook: ‘ik denk aan je’. Vroeger kende iedereen die bloementaal. Viooltjes werden dan ook graag als veelzeggende corsages of als kleine ronde boeketjes (‘posies’) gedragen. Altijd met een kransje groene blaadjes er omheen.

TIP: Vioolbloempjes kun je eten. Ze smaken friszoet. Ook prachtig als decoratie op de borden en lekker door de sla (of erover gestrooid). Succes verzekerd!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Viewing all 631 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>